Protest radnika PKB-a, jer nakon stečaja nijesu vraćeni na posao

Protest radnika PKB-a, jer nakon stečaja nijesu vraćeni na posao

2587
3
Podijeli

pkb protest radnika 120216 1Bivši radnici TP PKB Zelenika, zajedno sa njihovim predstavnicima, njih 15-ak, okupili su se jutros ispred prostorija preduzeća, tražeći da budu vraćeni na posao. Tako im je obećano nakon što je preduzeće izašlo iz stečaja, jer je usvojen Plan reorganizacije.
Koordinator Mirko Bulajić istakao je da je Planom reorganizacije koji je usvojen u septembru, planirano da svi radnici budu vraćeni na posao koji su bili angažovani prije uvođenja stečaja 2014:
pkb protest radnika 120216 bulajic“Rukovodstvo firme, Odbor direktora, u sastavu Žarko Ostojić, Vukašin Šimrak i Đorđe Vavić privatizovali su PKB i ne daju radnicima jednu običnu informaciju. Jovica Vučurović, izvršni direktor koji je nelgalno postavljen na tu funkciju, obećava da će nas vratiti na posao, ali od toga nema ništa. Obećavao je radnicima Cvjetnog centra, koji danas nijesu sa nama, jer vjerovatno čekaju uposlenje kojeg po mom mišljenju neće ni biti. Ima informacija da će Centar biti izdat nekim firmama, ali o tom – potom. Obećao je da će do 22. februara, radnici početi da rade”, naveo je Bulajić.
On je podsjetio i da PKB od godišnjeg zakupa ima milion eura, a bruto plate kad su napuštali PKB bile su 20 hiljada eura. Osam zaposlenih primaju više nego što je 34 radnika primalo prije stečaja, ukazao je Bulajić:
“Od ponedjeljka treba da budemo ovdje svaki dan, da ne damo da ulaze u zgradu, zatim da blokiramo ulaz u krugu PKB jer je to naša imovina koju koristi dosta njih, a ne plaćaju zakup, kao što je slučaj sa Tehnoservisom, i treća faza neka bude okupljanje na ulici ispred ulaza u PKB”, predložio je radnicima Bulajić.
Kako je dodao i hladnjača PKB-a je izdata za 5 hiljada eura. On je naveo i da je PKB kupio od Pantomarketa imovinu vrijednu 1,8 miliona eura koju je besplatno ustupio Pantodistribuciji.
pkb protest radnika 120216 milovicPredsjednik Udruženja manjinskih akcionara, Aleksandar Milović, podsjetio je da je PKB ušao u stečaj kad je na snazi bio tzv. “Jankov zakon”, i tada je 20 bivših zaposlenih imali pravo na penziju, ali ih je FOND PIO odbio i dao negativna rješenja. Stoga su se ministarki rada i socijalnog staranja Zorici Kovačević obratili sa žalbom na tu presudu prije četiri mjeseca, ali nijesu dobili odgovor. Uputili su dopis Ministarstvu da ih primi kako bi im predstavili plan rada i način na koji bi bilo uposleno 50 radnika:
“Radnici su sada na Birou, i možda još mjesec-dva primaće tih 70 eura, a nakon toga ostaće bez ijednog eura. Smatram da ovaj Odbor direktora koji je formiran krajem septembra nije dobronamjeran. Oni žele da se PKB bavi samo iznajmljivanjem objekata, ne žele da se “bakću” sa narodom. Smatram da Cvijetni centar ne smije da se proda, može da se izda, a bilo bi bolje da radi u sastavu PKB jer tu može da se zaposli u prodavnici i proizvodnji 20 radnika. U Tehnoservisu koji je pod zakupom koji se ne plaća i treba da se vrati nama, može da se zaposli 10 radnika”, naveo je Milović.
On je istakao da se oko 7 hiljada eura izdvaja za nadoknade za rad članovima Odbora direktora. Po njemu ta sredstva je trebalo da se preusmjere na radnike, od kojih bi bilo 10-12 solidnih plata. Milović je apelovao na opštinske strukture i ministarsku rada da se uključe u rješavanje ovog problema, jer PKB nije izgubilo tržište samo treba da ga povrati.
Sekretar i predsjednik NVO Stari PKB, Željko Čvoro između ostalog podsjetio je kako je preduzeće otišlo u stečaj, napomenuvši i da je u firmi u toku Proces reorganizacije, kojeg moraju da se pridržavaju 5 godina. Pored ostalih izdatih objekata, Čvoro je istakao i da su Cvjetni centar namijenili izdavanju:
pkb protest radnika 120216 cvoro“Već smo definisali ko će biti zakupac koji se obavezuje da primi 7 naših radnika. Znači nećemo dovoditi radnike sa strane, već smo ga uslovili da uposli 7 naših ljudi. Zakupac će biti definisan između dvojice, ali prije odluke Odbora ne želim da ga saopštavam. Pored toga imamo Tehnoservis i zakupca koji nije plaćao zakup godinu, i vodili smo 6 mjeseci sudski spor da ga iselimo. Pošto se on sada iseljava, namjeravamo tu da zaposlimo naše bivše radnike i nemamo namjeru da dovodimo nekog trećeg, već će to biti naši limari i mehaničari”, naveo je Čvoro.
Bivši radnici istakli su takođe i da su tražili prijem kod bivše predsjednice Opštine Nataše Aćimović, kako bi je upoznali sa situacijom u ovom preduzeći i zatražili da Opština pomogne radnicima. Budući da Opština ne može da pomogne, kako je kazala, stupiće u kontakt sa predstavnicima PKB, kako bi insistirali na primjeni Plana reorganizacije.

3 Komentari

  1. Sve su to neradnici koji trebaju vratiti prevarenim akcionarima pare od dividende.Nikada nisu nista radili u firmi ,to su foliranti,,,………
    0    0

Ostavite komentar

*

code