Protest u Brodogradilištu: Hoćemo punu istinu o našoj i sudbini kompanije

Protest u Brodogradilištu: Hoćemo punu istinu o našoj i sudbini kompanije

3159
8
Podijeli

brodogradiliste protest 070316 1Radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela u stečaju, nakon 66 dana protesta prošle godine, pa onda dogovora sa stečajnim upravnikom i Vladom oko uposlenja i načina isplate zaostalih dugovanja, od jutros su opet pred kapijom kompanije. Najavljuju da će i uz rizik da opstanu bez posla, nastaviti s protestom ukoliko ne dobiju informacije iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja i Tenderske komsije o ishodu dva ključna tendera, prodaji imovine i koncesiji za brodogradilišnu luku.
Nije sporno to što im se još duguju dvije i po plate, pet zimnica i 23 naknade za podstanarine, negdje oko 1,3 miliona eura. Jer, to potraživanje je ušlo u stečajnu masu i biće izmireno kada bude novca od porodaje imovine, vjeruju radnici. Međutim, očekivali su, prema obećanjima iz Tenderske komisije i resornog Ministarstva da će već biti poznat njihov i status kompanije:
brodogradiliste protest mladen 070316– Okupili smo se zbog tendera koji su raspisani i zatvoreni. Prvi se odnosio na prodaju cjelokupne imovine Brodogradilišta. On nije uspio, jer se samo za kupovinu dva prostora javila firma „Azalea maritime“. Raspisan je i 17. februara zatvoren tender za dodjelu koncesije. Imamo informaciju da je ponudu dostavio „Adriatic properties“ sa korporacijom „Damen“. Rečeno nam je da će im za 15 dana biti odgovoreno. Ali odgovora iz Tenderske komsije nema i sve se odugovlači. Zato sumnjamo u sve, jer ni naše rukovodstvo ne zna ništa – kaže nam predsjednik Sindikata Mladen Krivokapić.
Iako je počela i da malo kasni minimalna plata od 193 eura, nezadovoljstvo radnika je veće zbog dospjelih obaveza za kredite, jer CKB banka neće da im, kao druge, odobri odloženo plaćanje.
– Banka traži tačan datum kada će se Brodogradilište prodati, a to niko sada ne može da kaže – ističe Krivokapić, svjestan da postoji i rizik da radnici ostanu bez posla.
– Kada nam istekne ugovor od 30 dana stečajni upravnik nije dužan da nam produži ugovor, međutim, imamo riječ i garanciju od njega da ćemo ostati radno angažovani ovdje do dana prodaje Brodogradilišta – ističe predsjednik Sindikata.
brodogradiliste protest zoran 070316Prema riječima Zorana Jovetića Brodogradilište bi moglo da ima posla, jer brodovi kojima se odvija najveći promet robe u svijetu, moraju imati remont. Budućnost kompanije u remontu jahti i megajahti nije toliko izvjesna kao remont tankera kaže Jovetić:
– Cilj nam je da se ljudima pomogne da rade i da od plata isplate svoje obaveze. Kada bi nas sjutra pozvao novi vlasnik koji hoće da nastavi djelatnost svi bismo se odazvali – kategoričan je Jovetić.
Nenad Lakonić je proveo 37 godina u Brodogradilištu i jedan je od 150 radnika kojima još nije povezan radni staž:
brodogradiliste protest nenad 070316– Napustio sam Brodogradilište prije godinu i po, uzeo otpremninu 18 i po hiljada eura, rečeno je da nam je povezan radni staž do 22. juna 2015. Međutim, prevareni smo, radnicima iz prve i druge grupe nije uplaćen radni staž, a trećoj jeste. Tražimo da nam se uplati radni staž da bismo mogli ići u penziju.
U Brodogradilištu su u doku dva broda, italijanska barža i fregata Mornarice Crne Gore. Uz obalu je i putnički brod hrvrtasko-norveške kompanije „Blue line“. Odavno je tu i grčki putnički brod „Lucky star“ koji bi mogao konačno da isplovi za destak dana. Jedino na školskom brodu Jadran ima radnika. To su ustvari pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore, koji već treću godinu pokušavaju da udahnu novi život starom jedrenjaku.

8 Komentari

 1. Jedino rješenje je da svi radnici napušte posao, da rade za sebe bilo što,jer ta plata i nije plata, a ovako rade u korist onih koji to ne zaslužuju.Dolazi vrijeme da se ne radi za drugoga,džabalebaroše i slične.Bolje je držat dvije koze nego plakat bilo kome pred vratima.
  0  0
 2. Vama je do skečeva sa surlašem,koliko vas je briga za radnike.Radnici su vazda žrtvovani,a đe su šefovi?Sjeća li se neko Prvoborca 1995? Niko ni riječ nije zucnuo niđe.
  0  0
 3. SURLAŠ ĆE UNIŠTITI I DOKRAJČITI SVE ŠTO JE PREOSTALO.SAMO OO NIJE UVOZNI EĆ DOMAĆI.OVAJ JE MNOGO GLADNIHJI I OPASNIJI I IZA NJEGA OSTAJE SAMO PUSTOŠ.
  0  0
 4. Surlas je napao i Brodogradiliste i Prvoborac i Juzni Jadran. Brzo ce i Institut. Cudan neki surlas, sumnjam da je ovaj sa uvoznim palmama dosao.
  0  0
 5. Dokle vise isti scenario za sva preduzeca u Crnoj Gori a lakovjerni radnici I dalje vjeruju u suplja obecanja narod trpi do beskraja pa im se moze vlada im je vec udarila jedan samar kad je unistila firmu a radnici sad pruzaju I drugi obraz bruka
  0  0
 6. Dosta više tajni i prevara radnika.Dosta lopovluka i otimacine.Gdje su svi sindikati?Zar su svi prodani kao Bokin nekada.Svi na ulice je jedino resenje. Jadrane molim objavljuj mi komentare.
  0  0

Ostavite komentar

*

code