Protest u parku Boka: Odmah obezbijediti rad i plate Bolnice Meljine, raskinuti...

Protest u parku Boka: Odmah obezbijediti rad i plate Bolnice Meljine, raskinuti ugovor, uvesti je u sistem javnog zdravstva

26
Podijeli

Sa vanstranačkog protesta, kojeg je organizovalo Opštinsko udruženje penzionera Herceg Novog sa 13 Mjesnih udruženja, kojima su se priključili građani i radnici Bolnice Meljine, u Parku Boka zaključeno je da Vlada i nadležna Ministarstva odmah treba da raskinu Ugovor o privatizaciji sa Atlas grupom zbog neispunjenja obaveza iz Ugovora. Kako je rekao predsjednik Udruženja, Aleksa Radulović, svi ugovori mogu se jednostrano raskinuti, a sporne finansijske obaveze treba da se prevazilaze kroz aktuelni spor, ili pokrene novi.

Zatraženo je da se Bolnica Meljine odmah “prevede u sistem državnog, javnog zdravstva, a ne kao sada da bude privatna”. Takođe, Ministarstva zdravlja i finansija treba da obezbijede i finansiraju rad Bolnice, zarade zaposlenih, kako ne bi zbog nastale finansijske situacije došlo do prestanka rada Bolnice zbog odliva stručnog kadra. Oni sada rade u vrlo teškim uslovima i zaostalim platama za 4 mjeseca – pročitao je zaključke Radulović.

Picerija i restoran

On se nada da će biti ispunjena uvjeravanja ministra zdravlja Kenana Hrapovića da će Vlada narednih dana naći rješenje za ustanovu. Nije za proteste na ulici i blokade saobraćaja, pogotovo u srcu turističke sezone, ali u suprotnom, ako se ne ispoštuju zaključci i obećanja ministra, nije isključio radikalnije proteste.

Na skupu, kome je prisustvovalo oko 300 penzionera i građana, govorili su bivši ljekari Bolnice prim. dr Vito Vujnović i prim. dr Đuro Musić, predsjednica Sindikata Bolnice, Slavica Drobnjak i predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Dr Vito Vujnović: Integracija bolnice sa javnim zdravstvom

Mnogo je razloga zbog kojih je opravdano tražiti da se kapaciteti Bolnice Meljine koriste za dobrobit građana Herceg Novog i njihovih gostiju, te prekine agonija sa slabim platama, neizvjesnošću oko njenog statusa, kazao je prim. dr Vito Vujnović, iznenađen što nadležna Ministarstva brže ne rješavaju stanje u toj ustanovi.

– Postoji hitna potreba da se obezbijedi kvaliteno pružanje bolničkih usluga – kazao je dr Vujnović i predložio Ministarstvu zdravlja integrisanje bolničkih kapaciteta sa javnim zdravstvom.
Podsjetio je na 60-te godine i veliki problem u Risanskoj bolnici zbog neiskorišćnih kapaciteta, kada je tadašnji ministar zatražio od zdravstvenih radnika u Igalu da mu pomognu kako da se riješi taj problem. Zato je nelogično da se danas ne može prevazići situacija u Meljinama u trouglu, u kojem treba da bude ministar, predsjedik Opštine i predstavnik PZU Bolnice Meljine, odnosno Atlas grupa, predlaže dr Vujnović.

Dr Đuro Musić: Novljani, ne dajmo Bolnicu Meljine!

Za Bolnicu Meljine Novljane vezuje daleka prošlost, jer pretpostavlja se da je sagrađena 1878. godine. Otada je uvijek bila naša sigurnost i oslonac grada, podsjetio je dr Đuro Musić ukazujući da je bolnica imala svoje vojno groblje, danas gradsko, da su svi mladi ljekari ovog kraja stažirali poslije studija u njoj, nekoliko je i speciajliziralo hirurgiju, uključujući i njega . U njoj je stažirao i Relja Živojinović , jedan od najpoznatijih okulista svijeta..

– Zar Herceg Novi koji je bio nekada grad kulture turizma, pjesnika, pozorišta, imao škole i bolnice , sa bogatom istorijom i tradicijom, treba da se pomiri sa gašenjm Bolnice Meljine? Gdje ćemo kada zdravlje zaškripi? Trčati u Kotor ili Podgoricu? Zar treba da mirno pristanemo da nestane ono što smo imali u vremenu austrijskom…- zapotao je dr Musić i podsjetio da je Bolnica Meljine bila jedina vojna od Ulcinja do Trebinja i Dubrovnika, da je izdržala sve ratove, te da nema građanina kome nije pružila pomoć .

– U njenom životu smo svi učestvovali od 1987 do danas, ona je dio nas, ovog i budućeg vremena grada Herceg Novog. Možemo li pristati na njeno nestajanje? Novljani, ne dajmo bolnicu Meljine – poručio je dr Musić.

Stevan Katić: Moramo biti jedinstveni, Bolnica ne može da čeka sudski spor

Predsjedik Opštine, Stevan Katić kazao je da svi Novljani treba zaposlenima u Bolnici Meljine da iskažu iskrenu zahvalnost što su predanim radom i zalaganjem uspjeli sve ove godine održati bolnicu u radu, bez obzira na svakodnevne probleme i izazove. Protestima posljednjih dana daju svima signal da je stanje dalje neodrživo i da zajedno kao Novljani, bez uplitanja politike moramo iskazati jedinstvo, najveće do sada, prema nadležnim državnim institucijama, poručio je Katić.

– Krajnje je vrijeme da se Bolnica Meljine uključi u sistem javnog zdravlja države Crne Gore- kazao je on i pozvao Vladu da zaštiti Bolnicu Meljine i proglasi javni interes.

– Ne prihvatamo opravdanje da se sa sadašnjim vlasnikom prvo moraju poravnati stvari, već da se taj proces vodi odvojeno, jer ovdje nije riječ o privatizaciji nekog industrijskog ili turističkog privrednog subjekta, već zdravstvene ustanove koja nema vremena da čeka. Nadamo se da će nakon jučerašnjih informacija Vlada definisati te konkretne predloge mjera u što hitnijem roku, kako bi se ovo najznačajnije pitanje za naš grad konačno riješilo jednom za vazda-naglasao je Katić i pozvao “da ostanemo zajendo u pripravnosgti, nikada jedinstveniji do sada, spremni za svaku moguću podršku za opstanak Bolnice i naših heroja-zaposlenih u njoj”.

Slavica Drobnjak: Žalim što nas nije više na skupu

Predsjednica Sindikata, Slavica Drobnjak primjetila je skup mogao biti nije masovniji, te da je moglo biti više građana I radnika Bolnice:

– Da li nam ovo već nešto unaprijed govori, ne znam, ali znam da je Vlada juče dala jedan pozitivan odgovor da će se pozabavati rješavanjem stanja u Bolnici. Već smo izvjestan period u problemima, finansijski kao ustanova i radnici. Pokušali smo da naše probleme ne iznosimo javno, nego ih trpeći između sebe. Voda je došla do grla, izašli smo u javnost, napravili protest upozorenja, koliko je to došlo do građana, ne znam. Mi smo učinili maksimum kao radnici. Jer, ispred našeg finansijskog stanja, neprimanja plata stavili smo status bolnice i uputili zahtjev Vladi i resornim Minsistarstvima da bolnicu uvede u sistem javnog zdravstva. Da li će to tako biti vidjećemo u narednim danima – poručila je Drobnjak.

Vida Radović: Nismo odgovorni prema sebi

Razočarana što nije bilo većeg odziva građana za podršku Bolnici Meljine, s obzirom da je 40 godina humanitarna radnica, Vida Radović iz Bijele kaže da Bolnica Meljine ima veliki značaj i ugled, “siromašna” majka građana Herceg Novog.

– Danas kada je gubimo, očigledno da nismo odgovorni ni prema sebi niti prema njenom očuvanju. Ipak, nadam se da će viti spasena Bolnica, nakon što je ministar Hrapović izjavio da će Vlada naći rješenje, da će Bolnica ipak opstati I biti dio javnog zdravstva-istakla je Radović.

Ljilja Nikezić: Svi treba da su solidarni

Pomalo i srdita što na skupu nema radnika Instituta, kojima takođe treba Bolnica , Ljiljana Nikezić kaže da se tome ne treba čuditi. Jer, nije ih bilo ni kada je trebalo da spasavaju Institiut od umalo pogrešne privatizacije sa IWG grupom.

– Bolnica je u intersu cijelog Novoga i turista. Gdje ćemo da se liječimo ako zatvore bolnicu? Ne bi smjeli da zatvore ni seosku ambulantu, a ne ovakvu ustanovu – poručila je Nikezić.

Dolaskom na skup podršku su dali i savjetnica predsjednika Opštine dr Tamara Vujović, potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević, sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić i sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, Aleksandar Kovačević

Sjutra grupa građana preko FB najavljuje novi protest podrške na Trgu Nikole Đurkovića u 19 h.

26 Komentari

 1. Bolnica odavno nije to., i prije privatizacije i Knezevic. Imaš Bolnicu koja to nije. Tamo se vode bolesnici ne da ih izliječiti no da lakše umru…vec odavno. To je suva istina i treba je javno reči da bi se nešto promijenio. MedijI ne smiju, -ni zavisni ni ovi tzv.nezavisni.

  4
  6
 2. Jedni steku,drugi oduzmu i stalno u krug,kapitalisti i socijalisti.Sin kapitaliste kojemu je oduzeta imovina nekad, bori se protiv kapitaliste,jer mu se čini da to nije isto.Padaju i pamet i poštenje pred politikom.

  4
  4
 3. @Sunce
  Izgleda da si dozivio pomracenje. Ne pitas sto ce Katic na protestu umjesto da ispuni predizborno obecanje. Na ulicu moze bilo ko ali gradonacelnik mora da rjesava probleme. Vazno je da je kriv neko drugi.Nece moci.
  Uzmi Katica za ruku pa lagano,kumovski i porodicno,da ne vidi niko sklapajte dok se nesto ne promjeni

  14
  14
 4. Pošteni i pametni Vito. Što on kaže, to je za poslušati. Ostaće zapamćen kao veliki humanista i sposoban pedijatar i kao čovjek koji je zaista volio ljekarski poziv i unapređivao zdravstvo u ovome gradu.

  46
  1
 5. Žalosno je da uvažena gospoda doktori Vito Vujinović i Đuro Musić, umjesto da kao penzioneri odmaraju na ovim ljetnim vrućinama, moraju na protestne skupove koji su unaprijed osuđeni na propast. Naime, nije problem samo u bolnici Meljine. Problem je u okupaciji. Ne vidim baš veliku razliku između bolnice Meljine i Prvoborca, HTP Boka, Pomorskog Saobraćaja, Jadranskog Brodogradilišta i td. Niti jedan okupator u Boki nije radio ovo što se danas radi! Pogledajte samo CG Parlament. Od kada nema Obrada Gojkovića niko ni ne pominje Herceg Novi osim po nedavnom parastosu!!!
  Možda bi trebalo ponovo angažovati Pamelu Anderson!

  36
  13
 6. @NS
  Iz Novog krenulo oslobadjanje. Ako su ti ovi sadasnji zajedno sa Mandicevim bradonjama oslobodioci onda si funjara prve vrste.Pet porodica tiho pljacka grad preko kumova i sl. Udji u katastar da vidis koji su novljani lopovi.

  19
  9
 7. Munjo nebeska tzv.Novljanine iz bastiona opozicione borbe
  grada sunca krenulo je oslobađanje Crne Gore.
  U ime Novljana sa mozgom a ne DPS poltrona nije
  lijepo što se krstiš kao Novljanin jer nisi zaslužio
  ni N od Novljanin(NAPOMENA POSLEDNJE “N” U RIJEČI-N……”n”)
  p.s.Pravi Novljani su ljudi koji dočekuju i poštuju sve osim tiranina
  a njima neka je daleko kuća od naše i neka su živi i zdravi.

  16
  5
 8. ..”ministar Hrapović izjavio da će Vlada naći rješenje”…vic godine,
  moj ministre Hrapovicu,ni ti ni Vlada se ne pitate nista vec se pita
  “Capo di tutti Capi”,jedan od cuvene brace Dalton,gospodar
  zivota i smrti u Crnoj Gori i grupa tajkuna oko njega.
  Ako je on odlucio da bolnicu sravni sa zemljom radi licnog
  interesa,on ce to i uradit-odradit.
  A za komentar pod imenom “Ris”,samo reci da je sramotno da
  se za ovo okupljanje za spas bolnice moze reci da je ubiranje
  jeftinih politickih poena i epp HN vlasti.Posto si ocito “bot” i glasac
  DrPS-a,da te priupitam sto “mr” Kruso i OO Drpsa Hn nisu u
  svojoj organizaciji napravili miting za spas bolnice,imali bi
  veliku zahvalnost gradjana za tako nesto i pokazali bi da ih
  je briga za grad u kojem zive i rade.Nisu smjeli ni da se
  pojave i da stanu u prve redove za odbranu bolnice,koja
  moze i njima kad tad zatrebati.Zapamtite,bolnice u Pg i Ko
  su i vise nego daleko,pa dotle tko stigne ziv-stigne.
  Ups,zaboravio sam da se svima njima tresu gace od straha
  na pomen imena “capo di tutti capi”a kamoli na sta drugo.
  “Misevi” ostaju “misevi”…jednom i zauvijek.

  52
  8
 9. Bio sam na protestu i broj izašlih ljudi je bio sramotan da budem iskren(čini mi se da nije bilo više od 150 ljudi). Nema porodice u Herceg-Novome i okolini a da joj se neko nije liječio u bolnici Meljine ili bio spašen. Samo vi sjedite kuci i čitajte portale a pustite stvari da se same rješavaju… tuga

  Bravo na komentaru “Novljanine” pravi si debil, barem kad se potpisuješ kao novljanin nauči da niko ovdje ne koristi te izraze munjo.

  60
  2
  • Oni su bar došli. Zašto da ne? Pa i oni žive u ovom gradu. A ti? Gdje ti živiš? Gdje je tvoj idol, gospodin Slobo “Krušo”? Nema ga. Ni da pisne. Gdje god ste vi iz DrPS-a nogom stali u ovaj grad, tu sreće građani nisu vidjeli.

   28
   6
   • I Sloba Krusa vodite sa sobom ( doduse on ne trci da se slikava ali ima drugih mana ) i oslobodite ovaj grad svi zajedno u paketu.
    Radi politicara kao sto su oni i ti,mi novljani se podijelismo.Daleko vam kuca,a mi novljani cemo spasit bolnicu bez vas foto modela.

    11
    1
  • Ne mora sve poceti iz PG. Pocelo je 91.i HN je nastradao. Bilo bi pravedno da im to sada Novljani vrate. No bidtri du oni sjutra ce naci rjesenje, bsr privremeno.

   25
   3
  • Munjo nebeska tzv.Novljanine iz bastiona opozicione borbe
   grada sunca krenulo je oslobađanje Crne Gore.
   U ime Novljana sa mozgom a ne DPS poltrona nije
   lijepo što se krstiš kao Novljanin jer nisi zaslužio
   ni N od Novljanin.

   p.s.Pravi Novljani su ljudi koji dočekuju i poštuju sve osim tiranina
   a njima neka je daleko kuća od naše i neka su živi i zdravi.

   41
   6
 10. Konačno pravi odgovor onima koji “mučenjem” ljekara i osoblja bolnice !Meljine”, žele njeno gašenje, samo radi, samo radi nečijeg ličnog bogaćenja. Ovaj tipičan primjer loše privatizacije pokazuje da ni jedna značajna medicinska ustanova nije pošteđena od alavih tajkuna. Prijatno sam iznenađem nadahnutom odbranom bolnice “Meljine” od strane Dr, Vita Vujnovića i Dr. Đura Musića, koji znaju šta ona znači za građane Herceg Novog i drugih ljudi koji se tamo zateknu, a traže medicinsku pomoć. U konkretnom slučaju solidardost je preko potrebna.

  70
  2
 11. Ovo su uspjesno pretvorili u politicku kampanju… svaka im cast i sram ih bilo pred tim istim radnicima koje koriste kao propagandni materijal.

  20
  81

Ostavite komentar

*

code