Provjerili smo da li će zvog većeg PDV-a poskupiti prevoz u Herceg...

Provjerili smo da li će zvog većeg PDV-a poskupiti prevoz u Herceg Novom

9
Podijeli

Od 1. januara u Crnoj Gori primjenom mjera fiskalne konsolidacije stopa PDV-a povećana je sa 19 da 21%, pored toga povećane su i akcize na cigarete, alkohol i gazirana pića sa šećerom. Stopa PDV-a za osnovne životne namirnice, međutim, nije povećana i ostala je na 7%.

Porast stope PDV-a uzrokovao je povećanje cijena energenata, odnosno goriva, koje je od 1. januara skuplje za 2 do 3 centa. Litar eurosupera 95 i 98 danas koštaju po 1,3 eura, dok je cijena eurodizela 1,18 eura.

Picerija i restoran

S obzirom na poskupljenje goriva i povećanje stope PDV-a, opravdana je bojazan građana da će se i cijene javnog gradskog prevoza povećati, a onda lančano i druge usluge. Za sada, međutim, neće biti poromijenjeni cjenovnci u drumskom i taxi prevozu u Novom.

– Usljed povećanja stope PDV-a, što će u određenoj mjeri povaćeti troškove prevoza, ipak do povećanja cijena u gradskom i međugradskom prevozu neće doći – potvrdili su Radiju Jadran u kompaniji Blue line.

Isti odgovor dao nam je i vlasnik kompanije D.A.J.M.I, u sklopu koje posluje taksi služba “More”, Dejan Radulović. U ovoj taksi kompaniji cijena starta se ne naplaćuje, minimalna cijena vožnje će ostati 1,3 eura, dok je cijena vožnje po kilometru i dalje 0,7 eura.

Redakcija Radija Jadran poslala je pitanja o mogućem povećanju cijena trajektnih karata i kompaniji Pomorski saobraćaj AD, ali odgovore nismo dobili.

Uz gorivo građani će u 2018. plaćati i veću cijenu struje, koja je za domaćinstva i male kupce veća za 2,7%. Ovo poskupljenje, međutim, redovne platiše ne bi trebalo da osjećaju, jer im je Elektroprivreda odobrila popust od čak 13%.

Mjerama fiskale konsolidacije povećane su akcize na cigarete. Zbog čega su i cijene ovih proizvoda veće za oko pola eura.
Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović apelovao je na velike trgovačke lance da iznađu rješenja i da ne povećavaju maloprodajne cijene artikala.

9 Komentari

 1. Trebalo bi sve da poskupi još, da odbacimo sve nepotrebne stvari koje kupujemo,da se malo prevaspitamo.Od toga bismo u budućnosti svi imali koristi,počeli bismo da cijenimo prave vrijednosti,možda bi većina shvatila život i smisao Božića.

  4
  1
  • Ne slazem se sa Vama. Zivimo u 21. vijeku ne u 19. Zasto moramo da se odricemo hrane koju jedemo da bi priustili sebi makar malo ‘luksuza’?! U svakoj normalnoj drzavi sa normalnim sistemom, svaki gradjanin koji prima cak i socijalu novcanu pomoc moze da izgura mjesec, dok odje ni sa 2 posla ne moze kraj sa krajem!
   Sprdnja i budale koju cine iz nas nema granica, ali ipak ovo je “DEMOKRATSKA DRZAVA GDJE JE GLAS I MISLJENJE NARODA PRIORITET”!
   Zavrsio bih sa: DOK JE OVACA NECE FALIT VUNE.

 2. Svakome ko normalno razmišlja je jasno da će sada cijene svuda skočiti. A naš odlazeći predsjednik ?! Šta reći? Javi se jednom u pola godine. A o “naučnosti” njegove ekonomske teorije ne bih raspravljao. Uostalom, on je pravnik, zar ne?

  11
  1
 3. Naravno da 99% privatnih firmi nece odma dici cijene za 2% ali sve nove nabavke za proljece ljeto kad krenu bice skuplje za jedno 5% zivi bili pa vidjeli. Tako to ide kod zaokruzivanja kao i svaki put do sada.

  21
  1
 4. Mogli ste u ovom tekstu izostaviti ovu potonju recenicu jer vrijedja mentalni sklop normalnog covjeka! ,,Dobri” predsjednik apelovao, SPRDNJA!!

  24
  3
 5. Naravno da će sve poskupiti.

  2008. smo tri puta bolje živjeli nego u 2018. – na tadašnjih 17% PDV-a i platom čiji je iznos ostao nepromjenjen do danas. Kako ekonomski stručnjaci iz Vlade misle da će država profitirati? Valjda je potrošnja generator rasta. Kakvu potrošnju očekivati kad plate ne prate rast troškova života, jer šta je 300 eura danas, a šta je bilo prije deset godina?

  Umjesto da se ugleda na Sloveniju, CG radije stremi Makedoniji

  37
  3

Ostavite komentar

*

code