Prva beba u Herceg Novom, u Novoj 2018. godini, djevojčica

Prva beba u Herceg Novom, u Novoj 2018. godini, djevojčica

4
Podijeli

Jutros u 9:30 h, u porodilištu Opšte bolnice Meljine rođena je prva beba u Novoj 2018. godini. Na svijet je, prirodnim putem, zdravu djevojčicu donijela Džemila Ameti, potvrdili su Radiju Jadran u dežurnom timu, pedijatriskih sestara i babica, predvođenim specijalistom ginekologije i akušerstva, načelnikom odjeljenja, dr Slobodanom Bulatovićem.

U Meljinama je u 2017. godini obavljeno 311 porođaja  i rođeno 320 beba, jer je bilo blizanaca.

Picerija i restoran

Inače, porodilište raspolaže ambulantom za ultrazvuk, kolposkopiju i intervencije, a posjeduje dvije porođajne sale. Bolnički kapacitet je 12 ležaja za trudnice i porođene žene, 5 ležajeva za liječenje na ginekološkom odjeljenju i 2 ležaja za ambulantne intervencije.

U  boksu za novorođenčad se  prihvataju, zbrinjavaju, njeguju i po potrebi liječe novorođenčad od rođenja pa sve do polaska kući, obavlja BSG vakcinacija i uzima uzorak krvi za screening na hipotireozu. Boks je snabdjeven sa 12 dječijih krevetića, 2 inkubatora i jednim transportnim inkubatorom.

Dio ginekološko-akušerskog tima je Neonatološko odjeljenje koje posjeduje dva inkubatora, transportni inkubator, fototerapiju, centralni razvod gasova, sto za reanimaciju u porođajnoj sali.

Sprovodi se baby-friendly program, pa su nakon porođaja majke i bebe zajedno. Polaže se velika  pažnja uspostavljanju laktacije, pri čemu veliku pomoć majkama pružaju pedijatrijske sestre.

Svakom porođaju prisustvuje ginekolog, dok je neonatolog prisutan u većini porođaja. Sve bebe se pregledaju u sobama kod majki na posebnom stolu za preglede. Majke se u toku boravka obučavaju da kupaju bebu i obrade pupčanik.

Za djecu koja su vitalno ugrožena njega se provodi u dva inkubatora, a u težim slučajevima transportuju se transportnim inkubtorom i sanitetskim vozilom u pratnji medicinske sestre i pedijatra u Centar za neonatologiju KC CG.

4 Komentari

  1. Kazu stari da curice najavljuju mirnija vremena, cestitke roditeljima.
    A osoblje bolnice da izdrze ovo nevolje vjerujuci da ce i ovo ludilo proci.

    34
    1

Ostavite komentar

*

code