PRVI GOSTI U PLANINARSKOM DOMU ZA VRATLOM

PRVI GOSTI U PLANINARSKOM DOMU ZA VRATLOM

170
0
Podijeli

2011-10-23_11.05.16Poput planinarskih domova u Evropi i Herceg Novi je konačno, nakon 50 godina, dobio lijep i savremen planinarski dom za Vratlom. Večeras će ostai na konačistu i prvi gosti, planinari iz inostranstva.

Ne krijući emocije, predsjednik Planinarskog kluba Subra, Duško Avramović kazao je da se Crna Gora sada može pohvaliti zdanjem koje je izgrađeno po evropskim standardima.

Picerija i restoran

– Tako ćemo bolje predstaviti Orjenski masiv i sve njegove specifičnosti i ljepote. Jer, Dom će biti otvoren za sve šetače, planinare iz Herceg Novog, Crne Gore i inostranstva. Klub će im nuditi organizovane pješačke, planinarske i speleološke ture – ističe Avramović.

Dom se nalazi se na početnoj tački planinarske transverzale Orjen Lovćen Rumija. Prije tri godine je u saradnji Ministarstva turizma i održivog razvoja, njemačke agencije za razvoj i saradnju (GIZ), Planinarskog saveza Crne Gore i vlasnika objekta – Planinarskog kluba Subra, nastao projekat “Planinarenje i biciklizam“ i rezultat je nakon neizjesnosti sa izvođačem ipak obnovljen i uređen Dom za Vratlom.
Opremanje doma je ostvareno zahvaljujući pomoći dobrih ljudi iz čitave Crne Gore, kao i angažovanju članova kluba.

2011-10-23_11.08.32U Domu je moguće odmarati, jer ima četiri male, jednu veliku sobu i veliku spavaonu koja tek treba da bude opremljena. U njoj će biti 40 ležajeva. Preko solarnih kolektora dom se snadbjeva strujom, toplom vodom i centralnim grijanjem.

Rekonstrukcija Doma koštala je 450.000 eura sa skloništem duž vrhunskih planinskih staza, duž cijele trase transverzale Orjen Lovćen Rumija. Ona  je duga oko 200 kilometara sa turističkom signalizacijom. 

Nikola Vujović najstariji aktivni planinar u Crnoj Gori pamti početak gradnje Doma za Vratlom daleke 1955. godine.

– Prvo su izgrađene kolibe u kojima su spavali radnici, zatim su iskopane jame u kojima se gasio kreč potreban za gradnju. Sav gradjevinski materijal iznosio se na leđima starim austrougarskim serpentinama – priča Vujović.

Iako je cijeli objekat tada izgrađen bez armature zbog solidne gradnje izdržao je i razorni zemljotres 1979 godine. Kako nije bilo vode na tom diijelu planine iskopani su bunari – bistjerne koje su i danas u funkciji.  

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code