Prvi mamograf u Domu zdravlja Herceg Novi

Prvi mamograf u Domu zdravlja Herceg Novi

6
Podijeli

U službi za RTG dijagonostiku, u Domu zdravlja Herceg Novi počeo je da radi prvi mamograf. Dosadašnja praksa bila je da se pacijentkinje uz uput šalju u Opštu bolnicu Meljine, sa kojom je Fond za zdravstveno osiguranje imao ugovor o saradnji, priča za Radio Jadran pomoćnik direktora, dr Biljana Dapčević.

– Sve sugrađanke starije od 40 godina, kao i one koje imaju faktore rizika za bolesti na dojkama treba da se jave izabranom doktoru, koji će ih dalje uputiti. Potrebno je naglasiti da je kod ove vrste skrininga jako malo zračenje, iako je riječ o rentgenskoj metodi – objašnjava ona.

Picerija i restoran

Snimanje mamografom je skrining metoda za preglede zdravih žena u određenoj starosnoj dobi, kao i žena koje imaju određene faktore rizika oboljevanja od bolesti dojki.

Rad na aparatu traži određeno vrijeme, pa je ograničen broj pacijentkinja koje mogu obaviti snimanje u toku jednog radnog dana, ali ne bi trebalo da dolazi do velikog čekanja, smatra dr Dapčević.

Nalaze mamografa očitavaće specijalista radiologije dr Goran Pejović.

6 Komentari

  1. U svakom slučaju treba pozdraviti. Pročitao sam da u Norveškoj nema više raka dojke kod žena. Jer, sve se rješava na samom početku. Kao kod nas nekada sa tuberkulozom kada su vršena redovna obavezna snimanja pluća. Nažalost, takvu dobru praksu smo zaboravili.

    14
    1
  2. Svakoj zeni preporucujem samotestiranje i redovni pregled kod zenskog ljekara a mamograf tek u konkretnom slucaju.Opstepoznata je cinjenica da pregled mamografom nanosi vise stete nego koristi.

    12
    7

Ostavite komentar

*

code