Prvi put u našoj zemlji: Podvodna izložba “Živo more Crne Gore”

Prvi put u našoj zemlji: Podvodna izložba “Živo more Crne Gore”

1
Podijeli

U akvatorijumu kotorskog zaliva, ispred Instituta za biologiju mora, u nedjelju 12. avgusta, biće organizovana prva podvodna izložba u Crnoj Gori. Riječ je o izložbi pod nazivom „Živo more Crne Gore“, autora Ivane Orlović Kranjc i Janeza Kranjca.

Biće to prilika za ljubitelje ronjenja, čak i one bez ronilačkog iskustva, kao i zaljubljenike u podmorski ekosistem, da vide jedinstvenu izložbu pod vodom na kojoj će biti prikazani organizmi koji nastanjuju crnogorsko podmorje, priča za Radio Jadran, pr kotorskog Insitutta, Branka Pestorić:

Picerija i restoran

– Riječ je o plastificiranim fotografijama, koje će biti postavljene ispod vode na pola ili metar dubine, pričvršćene koncima za bove koje plutaju po površini. Biće prikazano podmorje, morski organizmi i makroelementi, odnosno detalji morskih organizama – objašnjava ona.

Kadrovi podmorja ovjekovječeni su fotoaparatom, a zatim slike izrađene u veličini 30×40 cm. Izložba nije prodajnog karaktera, pa ako i bude bilo zainteresovanih da ovim jedinstvenim kadrovima oplemene stan, kancelariju ili neki drugi prostor, to ovoga puta neće biti moguće.

Osim jedinstvene izložbe pod vodom, događaj ima i edukativni karakter. Naime, biće to prilika i za one koji nikada nijesu ronili sa profesionalnom opremom i instruktorima da se oprobaju u tom „zanatu“:

– Izložba će trajati od podna do 4, 5 sati poslijepodne, u zavisnosti od broja zainteresovanih. Pravićemo grupe od 10, maksimum 15 osoba na pola sata, zbog ograničenog broja ronilačke opreme i instruktora koji će asistirati. Željeli smo na ovaj način da, osim izložbe, privučemo ljude da probaju zaron sa opremom i stručnim licima – pojašnjava dalje ona.

Organizatori izložbe žele na ovaj način da ukažu na podvodni ekosistem kojem je potrebna veća zaštita i očuvanje, da utiču na svijest ljudi da se sa većim senzibilitetom odnose prema morskom biodiverzitetu koji “trpi” zbog spoljnih uticaja, na što naučni saradnici Instituta konstantno upozoravaju.

Inače, autori izložbe, Ivana i Janez Kranjc vlasnici su ronilačkog kluba Svijet ronjenja u Srbiji. U početku su se ronjenjem bavili rekreativno, zatim profesionalno, da bi na kraju pasiju prema ronjenju prenijeli na fotografiju. Zahvaljujući ronjenju obišli su sva svjetska mora – Južna Afrika, Maldivi, Crno more i druge. Ambasadori su kompanije za ronilačku opremu Maris, a iza njih je veliki broj izložbi u Srbiji, dokumentarnih filmova, stalni su saradnici časopisa Nacionalne geografije Srbije, a njihove fotografije objavili su brojni eminentni ronilački časopisi širom svijeta.

Budući da je izložba otvorenog tipa uz besplatno učešće, iz Instituta pozivaju zainteresovane, ne mlađe od 14 god, da ne propuste ovaj jedinstven doživljaj. Prijave su zbog ograničenog broja opreme obavezne do subote uveče, 11. avgusta, na mejl adresu: macic.v@ac.me .

Izložba se organizuje u okviru Kotor Arta.

1 komentar

  1. Lijep događaj, sve pohvale, uz bitnu ispravku – prva podvodna izložba u ovom dijelu Jadrana desila se u septembru 2013. godine, kada su u akvatorijumu ispred plaže Mogren I potopljene skulpture Elvira Lera Adrovića, u organizaciji NVO Agora i uz podršku Opštine Budva, JU “Muzeji i galerije” Budva i JP Morsko dobro

Ostavite komentar

*

code