Prvi rođendan servisa Dnevnog centra u Dječijem domu u Bijeloj

Prvi rođendan servisa Dnevnog centra u Dječijem domu u Bijeloj

3
Podijeli

Prije godinu na ovaj dan počeo je sa radom servis Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, u adaptiranim prostorijama Dječijeg doma Mladost u Bijeloj. Bio je to oprezan i hrabar početak po ocjeni direktora Doma, Vladimira Delića.

–  Krenuli smo sa radom sa par mališana, koji su bili upućeni po rješenju Centra za socijalni rad. Danas je taj rad značajniji i više je djece. To podrazumjeva da radimo sa kapacitetima koji su skoro popunjeni. Trenutno nam je u boravku desetoro djece različitog uzrasta – kazao je Radiju Jadran, Delić.

Picerija i restoran

Djeca su u Dnevnom centru u Domu raspoređena na cjelodnevni i poludnevni boravak, a sa njima predano radi tim stručnih ljudi kojeg čine socijalni radnik, psiholog, defektrolog, medincko osoblje, radno okupacioni terapeut, profesor fizičke kulture, koji je sa djecom bio cijelog ljeta.

– Vodili smo djecu na plažu i jednodnevne izlete,  posvetili im svu pažnju koja im je potrebna. Dnevni centar, odnosno javna ustanova Dječiji dom, ima podršku predstavnika opštinske komisije za usmjeravanje – objašnjava Delić  i dodaje da ne izostaje ni podrška nevladinog sektora, Omladinskog centra Herceg Novi kao ni Centra za socijalni rad Opštine Herceg Novi, koji upućuje djecu u Dnevni centar.

Centar za socijalni rad je, kako ocjenjuje, odigrao veliku ulogu u osnivanju Dnevnog centra, koji danas mnogo znači ne samo djeci korisnicima, već i njihovim roditeljima, kao i lokalnoj zajednici.

– Naši korisnici su  mladi  do 18 godina i različitog uzrasnog doba, a podijeljeni su u par grupa. Imamo toliko prostora da smo djecu podredili uzrasnom dobu – navodi Delić.

Roditelji djece korisnika su zadovoljni uslovima u Dnevnom centru, kao i načinom rada sa njima, jer je vidan napredak u njihovom funkcionisanju, potvrdili su nam neki od njih.

Nikola Nikčević, čiji dvanaestogodišnji sin Ivan boravi u Dnevnom centru kazao je da je prezadovoljan uslovima i radom stručnog tima sa  njim i ostalom djecom.

– Presrećan sam zbog uslova i sin je zadovoljan, fino mu je u Dnevnom centru. On mi je drugo dijete i ovdje je već godinu. Samo neka ovako nastave – nije krio zadovoljstvo Nikčević.

Prostor u okviru Dječjeg doma Mladost, površine od 260 m2 prilagođen je osobama sa smetnjama u razvoju. Ima sanitarne čvorove, podove, namještaj, sobe za fizioterapiju sa trakom za hodanje i trčanje, statički bicikl, sto za fizioterapiju, kao  potpuno opremljenu senzornu sobu.

U servisu Dnevni centar u Dječijem domu postoji i zaseban prostor koji je predviđen za radno-okupacionu terapiju i sobu za odmor. Prema standardima, prostor odgovara smještaju 15 korisnika.

Povodom godišnjice rada ovog dragocjenog servisa za malde sa smetnajma u razvoju  u Domu je  upriličen koktel i druženje sa roditeljima djece.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code