Prvi snijeg na Orjenu

Prvi snijeg na Orjenu

1401
0
Podijeli

snijeg herceg novi zaledje 3Iako je kalendarski zima stigla 22. decembra, temperaturno, a i vremenski, čini se, počela je tek juče. Temperatura se u Novom spustila na 13 stepeni, a prvi pokazatelji zime vidljivi su i u zaleđu Herceg Novog. Pod tankim sniježnim pokrivačem prvi put je osvanuo Orjen.
V.d. direktor Agencije za zaštitu i razvoj Orjena, Željko Starčević, nije danas na terenu, ali prema njegovom iskusnom oku, snijeg je napadao na visini od oko 1100 m.
“To je relativno mala količina snijega. Po slobodnoj procjeni, sa ovih južnih strana, ima ga tek iznad 1000 – 1100 m n.v. što znači da “ne dotiče” djelove bliže selima. Mislim da ga ima tek od Vrbanja, ovdje niže i ne toliko”, kaže Starčević.
Ipak, Starčević naglašava da nije riječ o “čistom” snijegu, budući da je hercegnovsku opštinu sinoć “pokorio” jak grad:

“Ovo što izgleda kao snijeg, to je ustvari mješavina grada i snijega po Orjenu, jer kad je juče lampalo po gradu, lampalo je i gore, a grad je sastavni dio oborina u planiskom zaleđu, s tim što se za razliku od grada, gore i zadržava”, pojasnio je Starčević.
Prema njegovim procjenama, sve ovo ne bi trebalo da stvara probleme u saobraćanju do orjenskog masiva, za one koji se eventualno već danas odluče da odu do Orjena i planinarskog doma Za Vratlom i uživaju u prvom snijegu.

Picerija i restoran

Iz preduzeća Komunalno stambeno su potvrdili da je na Kruševicama i Vrbanju, kao i prema Dugunji palo 10 do 15 centimetara snijega. Na teren su izašla oba vozila Komunalnog stambenog preduzeća, kojima se putni pravci na tom području održavaju prohodnim.
Direktor Komunalno stambenog preduzeća Branko Božović je rekao da je promet prema Dugonji privremeno zaustavljen, kako bi „čistač“ nesmetano mogao da obezbijedi prohodnost ove trase. Od vremenskih uslova će zavisiti do kada će putevi biti očišćeni, jer, prema Božovićem informacijama, snijeg pada velikim intenzitetom. Dodatni problem predstavlja formiranje smrznutog dijela ispod snijega, prouzrokovanog jučerašnjim gradom.
Božović je istakao da je u stalnom kontaktu sa preduzećem „Čistoća“ i čim put do Dugonje bude očišćen, kamioni za odvoz otpada će moći da saobraćaju po redovnom rasporedu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code