Prvo evropsko zlato iz Malage donijeli Crnoj Gori vaterpolisti prije 10 godina...

Prvo evropsko zlato iz Malage donijeli Crnoj Gori vaterpolisti prije 10 godina i danas hrle pobjedama

0
Podijeli

Ministartsvo sporta i Vlada Crne Gore obilježili su jubilej, 10 godina titule prvaka Evrope, koju je crnogorska vaterpolo reprezentacija osvojila 2008. na evropskom prvenstvu u Malagi i time prvu zlatnu medalju za Crnu Goru nakon obnove državne nezavisnosti.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, na svečanom prijemu u hotelu Ramada je šampionima iz Malage i članovima stručnog štaba sa selektorom Petrom Porobićem na čelu, uručio plakete „u znak sjećanja na jedan od najvećih uspjeha u istoriji crnogorskog sporta, koji je dao poseban doprinos, afirmaciji nezavisnosti države Crne Gore”.

Picerija i restoran

Marković je kazao da je to tim koji je najznačajnije doprinio razvijanju kulta reprezentacije i igranja pod zastavom i grbom Crne Gore.

„Vaša medalja iz 2008. ne samo da sjaji nego se pretvorila u nacionalnu buktinju koja obilježava Crnu Goru i njene sveukupne vrijednosti“ – rekao je premijer podsjećajući na simboliku da je medalja izvojevana na isti dan kada su se naši preci u XIX i XX vijeku borili i izborili za našu državu – Crnu Goru.

„Ovaj jubilej je potvrda da u Crnoj Gori posjedujemo sveobuhvatnu i nacionalnu kulturu sjećanja na vrijednosti i rezltate koje ostvaruju naši građani. Ponosni smo na vašu zlatnu medalju i na vatru koja od 2008. bukti“ – rekao je premijer. Dodao je da će Crna Gora uvijek znati da cijeni one koji su ostvarili zavidne rezultate za svoju državu i da je Vlada i uz vaterpoliste iz 2008. te uz njihove današnje nasljednike.

Ministar sporta Nikola Janović, kapiten zlatnih „ajkula“ iz 2008, kao domaćin prijema, obraćajući se svojim saigračima kazao je da se ne pamti da je neka država došla do pobjede na onako impresivan način, kao što je to 2008. uradila Crna Gora u Malagi, ali ni to da je jedna selekcija i debitovala i pobijedila, kao što je to učinila crnogorska vaterpolo reprezentacija.

“Dvije godine nakon referenduma o nezavisnosti, tog 13. jula 2008. na trenutak su nestale sve političke podjele na naše i njihove. U vodu su tada pale sve razlike, a na površinu je isplivala pobjeda Crne Gore. Čista kao suza Evrope, bistra kao durmitorske gorske oči, gorostasna kao Lovćen, snažna i velelepna kao kotorski bedemi. Mediji su na sva zvona javili ‘Crna Gora je šampion Evrope’, dok su crnogorske ulice i trgove preplavile crvene rijeke vatrenih navijača“ – rekao je ministar Janović.

Dodao je da je deset godina kasnije, Malaga i dalje naš najveći dosanjani san i uspjeh, koji je kao svetionik bio inspiracija i obasjao put mladim crnogorskim sportistima, da svih ovih godina samouvjereno i odvažno, pronose slavu Crne Gore širom svijeta.
Malaga je u medjuvremenu postala simbol crnogorskog vaterpola i sinonim za istorijski uspjeh crnogorskog sporta, kazao je Janović
-Privilegovan što vam se obraćam kao ministar sporta, iz mene progovara vaš bivši kapiten, dan danas ponosan na svoje saborce: Leku, Šćepa, Borisa, Peđu, Mlađana, Vlada, Velja, Radića, Paskovića, Brgu, Ticu, Bobeka, Damjana.

Zahvaljujući tituli prvaka Evrope u vaterpolu, Crna Gora je u sportu postigla evropsku konkurentnost. To bi svima trebalo da bude lajt motiv, jer tek kada i u drugim oblastima, napravimo uspjeh evropskih razmjera i pozicioniramo se onako kao što smo u sportu, Crna Gora će dostići konačnu evropeizaciju, smatra Janović.

Crna Gora je uz šampione iz Malage, naučila da pobjeđuje. I opet će, uvjeren je Janović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code