PRVO LJETNJE OSVJEŽENJE: NANOSI NA PUTEVIMA, POŽARI OD GROMOVA, ALI BEZ POPLAVA

PRVO LJETNJE OSVJEŽENJE: NANOSI NA PUTEVIMA, POŽARI OD GROMOVA, ALI BEZ POPLAVA

95
0
Podijeli

Nakon skoro dva suva mjeseca, nevrijeme je zahvatilo proteklog vikenda Bokokotroski zaliv, jer su neki njegovi djelovi bili pod naletima jakog istočnog vjetra, kiše i atmosferskih pražnjenja.

Prva velika kiša, za razliku od prethodnih godina, nije uslovilla poplave.
Udaralo je „na refule”, ali veće materijalne štete, nije bilo ni na plovnim objektimai. U Novom je palo oko 50 l kiše po m2, dok je najjači udar istočnog vjetra bio juče oko 13:30 h, 51 km/h, odnosno 14 m/s.
V.d. direktora JP Stambeno komunalno, Branko Božović, kazao nam je da je dobra “pripremljenost” terena ovoga puta odigrala važnu ulogu, jer su rešetke na gradskim odvodima, ali i korita rijeka u Igalu i Zelenici na vrijeme očišćena. Zato i nije bilo plavljenja kao ranijih godina. Radnici ovog preduzeća imali su nekoliko inetrvencija duž magistralnog puta, gdje se polomilo nekoliko stabala i odakle su uklanjali nanose šuta i šodera:
“Šoder uklanjaju putari, u ulicama Orjenskog bataljona, Nikole Ljubibratića, kod Kineskog restorana, na Kamenom, u Igalu kod robne kuće. Pao nam je i jedan drveni stub na Toploj III, ali je to ekipa rasvjete već jutros sanirala”, navodi Božović.
Sjutra i preksjutra jedna ekipaJKS biće upućena da očisti šoder na Luštici, iako nije ništa alarmantno jer su putevi prohodni. Takođe, zabilježen je i jedan slučaj plavljenja podrumskih prostorija kod hotela “RR” u Meljinama, ali se uzrok još uvijek ne zna, jer je moguće i da je do plavljenja došlo zbog začepljenih kanala kolektora.
“Mirno more” bilo je i u gradskoj luci na Škveru, pa vlasnici brodica nisu imali nikakvih problema uprkos nevremenu.
Kad je riječ o kotorskoj opštini, tamo je voda prelijevala na nekoliko lokacija, a bilo je i dosta oborenih stabala, pa su tako najviše pogođeni Dobrota, Orahovac, Perast i Risan.
U tivatskoj Opštini zabilježen je samo veći požar na Verigama zbog čega je i bio obustavljen saobraćaj od Lepetana ka Kotoru. Ovaj i još nekoliko požara proteklih dana u Boki ugešeno je zahvljujući kiši, a većinu su izazvali gromovi.
Inače, veliko nevrijeme pogodilo je i Dubrovnik, takođe uz kišu, nošenu jakim vjetrom, prenose tamošnji lokalni mediji. Skoro crni oblaci “pritisli” su Dubrovnik, toliko da se imao utisak kao da je već noć, pa je oko 13 h javna rasvjeta u gradu već bila upaljena.
Meteorolozi, ipak, za sjutra najavljuju stabilizaciju, pretežno sunčano vrijeme, uz blagi porast temperature.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code