Prvo odvoz grita, pa u oktobru potpis na ugovor o koncesiji

Prvo odvoz grita, pa u oktobru potpis na ugovor o koncesiji

4
Podijeli

Ugovor o koncesiji za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina, uz minimalno ulaganje od 20 miliona eura, za koju su ponudu dostavile samo tivatska kompanija Adriatik Marinas i holandski Damen, trebalo bi da bude potpisan početkom oktobra, saznaje Radio Jadran.

Naime, prema našim informacijama, tivatsko holandski konzorcijum „čeka“ da francuski Valgo počne sa odvoženjem grita, zbog čega im je Vlada Crne Gore „odložila“ uplaćivanje 2.650.000 eura na osnovu Ugovora o koncesiji. Podsjetićemo da je na posljednjoj sjednici Vlade saopšteno da se potpisivanje Ugovora očekuje uskoro.

Picerija i restoran

Sa druge strane, francuska kompanija Valgo, trebalo bi 1. septembra da počne sa pripremnim radovima za odvoz skoro 110 hiljada tona grita, odnosno otpada od pjeskarenja brodova. Riječ je, između ostalog, o ispitivanju terena, kopanju tla i sličnim radovima koji će prethoditi odvozu. Iz Brodogradilišta neće biti odneseno oko 23 hiljade tona tzv. neopasnog grita, koji će biti tretiran u Bijeloj.

Proces odvoženja grita trebalo bi da traje 21 mjesec, a riječ je o poslu vrijednom skoro 19 miliona eura.

Na vezu JBB Bijela trenutno su tri broda. Na “Astru” je privatna firma obavila remont, a JBB ustupilo sve. Tu je 22 m duga motorna barkasa Explorer u vlasništvu RCUD iz Bijele. Explorer  je na vezu od 2005.godine, jer vlasnik duguje novac za remont i ležarinu.

Uz obalu Broodgradilišta je od 2000. godine i brod Sabrina, vlasništvo nikšićke kompanije Neksan Miodraga Dake Davidovića. Firma Neksan je brod italijanske kompanije Sarda lizing kupio 2014. za 380 hiljada eura. Na Sabrini je obavljen remont  za million i 650 hiljada eura. Vlasnik je platio samo 200 hiljada eura, pa je brod, zbog neizmirenih dugova, prodat sudskim putem.  Neksan plaća ležarinu, ali nema informacija da li će brod biti prodat ili će ići na rezanje.

Trenutno je u Jadranskom brodogradilištu Bijela angažovano 20 radnika, koji vode računa o preostaloj imovini, a dio njih će, najvjerovatnije biti angažovan kada bude krenuo odvoz grita.

Stečaj u Brodogradilište je uveden polovinom 2015. godine i do sada je prodajom imovine, najviše zahvaljujići prodaji velikog i malog doka, namireno preko 70 odsto potraživanja.

4 Komentari

  1. Na vezu JBB Bijela trenutno su tri broda. Na “Astru” je privatna firma obavila remont, a JBB ustupilo sve.

    Ovo vrijeđa inteligenciju!!!

    11
  2. Prolazim danas Bijelom i vidim neko radi tamo.Kažu Francuzi rade.E kad su došli u avgust da rade stvarno će izgleda završiti taj opasni posao sa gritom.Ali ljudi zaista je vjerujte fino vidjeti da se nešto radi u Brodogradilištu.Dodje mi da i ja uzmem vreću grita i utovaram u taj brod samo da ide to zlo iz Crme Gore.A za Porto Montnegro nemam komentar dok ne uplate…

    7
    8

Ostavite komentar

*

code