Prvog dana nekoliko stotina potpisa za gradnju škole u Igalu

Prvog dana nekoliko stotina potpisa za gradnju škole u Igalu

1115
7
Podijeli

igalo 8Grupa građana koju čini 8 roditelja koji u Savjetu roditelja OŠ “Dašo Pavičić” predstavljaju 8 odjeljenja područnog odjeljenja u Igalu, u saradnji s drugim roditeljima iz Igala i okoline, počelo je sa prikupljanjem potpisa za inicijativu da se u Igalu izgradi nova škola. Prema informacijama Radija Jadran, podršku peticiji dalo je već nekoliko stotina Novljana.

Inicijativu će predati predsjednici Opštine Nataši Aćimović i predsjedniku SO Andriji Radmanu, od kojih zahtijevaju hitnu akciju, dok će resornom Ministarstvu proslijediti kopiju inicijative sa prikupljenim potpisima.

Picerija i restoran

images_slike_gradovi_hn_objekti_opstina_hn_2015Iz opštinskog Sekretarijata za društvene djelatnosti roditelji su juče informisani da je Opština podnijela prijedlog Direkciji javnih radova da se izgradnja škole u Igalu uvrsti u listu projekata za finansiranje iz kapitalnog budžeta. Ali, kako roditelji tvrde, nije navedeno da ih je Direkcija za ovu godinu odbila.

Kako se navodi u dopisu Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine, iz tog Sekratirajata su ukazali da je neophodno podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole do 31. 12. 2016. jer je za planski dokument koji je regulisao lokaciju za izgradnju škole u Igalu, produžena primjena do usvajanja novog lokalnog plana za to područje.

Iz Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine su Skupštini Opštine predali prijedlog „Programa uređenja prostora Opštine Herceg Novi za 2016“, kojim je predviđena izgradnja škole u Igalu, čiji je nosilac aktivnosti „Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog“. Za tu namjenu planirana su finansijska sredstva u iznosu od 2 miliona eura, koje bi trebalo obezbijediti iz kapitalnog državnog budžeta.

Poslije 25 godina “privremeno“ rješenje škole u Igalu na Dječjem odjeljenju Instituta pretvorilo se u trajno i potpuno neuslovno. Područno odjeljenje u ovom objektu pohađa 156 učenika, od I do IV razreda OŠ „Dašo Pavičić“. Raspoređeni su u 8 odjeljenja. Rad je organizovan u dvije smjene.

sat snimakRoditelji tvrde da je jedina lokacija, odgovarajuće površine, sa relativno bezbjednim prilazom, dovoljno daleko od frekventnog saobraćaja, a koja je u vlasništvu Opštine  sadašnja pijaca i parking u centru Igala.

-Predlažemo da sadašnji opštinski organi ovoj lokaciji promjene namjenu i da se na njoj izgradi osnovna škola, kaže se u dopisu.

Predlog da se gradnja škole finansira iz kapitalnog budžeta Crne Gore za 2016.godinu u Direkciji javnih radova su odbili, ali kako je roditeljima rečeno Opština može da predloži ovaj projekat ponovo za 2017.godine zajedno sa Ministarstvom prosvjete.

-Zato ovom inicijativom zahtjevamo od opštinskih organa da što hitnije sprovedu potrebne aktivnosti za obezbjeđenje budžetskih sredstava, lokacije i pripremu projektne dokumentacije, te zajedno s Ministarstvom prosvjete obezbijede finansijska sredstva, kako bi se realizaciji pristupilo što je moguće prije, navodi se na kraju dopisa.

Opština Herceg Novi već je napravila krupne administrativne poteze kako bi se izgradila škola, navode iz lokalne uprave. Potvrdili su da je Direkcija javnih radova tražila lani od Opštine spisak prioritetnih javnih objekata. Škola u Igalu uvrštena  je u prioritete. Očekuje se zvaničan stav Ministasrtva prosvjete, jer je iz državnog budžeta potrebo izdvojiti 2 miliona eura.

7 Komentari

 1. Neće izgradnja škole pomoć da đeca budu pametnija,a ni lokacija.Što me briga đe je škola,tamo đe je ima upisaćemo đecu,kao što su i nas upisivali.Nešto drugo nam je mnogo,mnogo važnije-ko će nam ih učiti i kako.
  0  0
 2. Ma ne mora ni pijaca, samo neka kazu vec jednom gdje su planirali tu famoznu lokaciju za skolu.
  A je li Igalu skola potrebna, mislim da je suvisno pitanje, i zalosno je sto se za tako nesto uopste trebaju skupljati iciji potpisi
  0  0
 3. ma kakva pijaca.os ,,daso pavicic?” je pretrpana djacima iz igalaa.skola je jedino i pravo resenje za bolji herecg-novi i bolju i pametniju djecu ovoga grada………
  0  0

Ostavite komentar

*

code