PUČINIJEVA OPERA “ĐANI SKIKIĆ” NA ZATVARANJU HAPS-A

PUČINIJEVA OPERA “ĐANI SKIKIĆ” NA ZATVARANJU HAPS-A

190
0
Podijeli

Hercegnovska Opera za završnicu ovogodišnjeg HAPS-a postavlja na scenu komičnu operu Đakoma Pučinija ‘ĐANI SKIKIĆ’ (Gianni Schicci), adaptiranu u savremenom lokalnom kontekstu, u režiji Slađane Vujović.

Muzička direktorka je Mirela Sćasni-Spralja, a prevod i adaptaciju su napravile obje umjetnice. Iza njih je čitav ansambl od 23-oje pjevača, glumaca i drugih stvaralaca iz Boke Kotorske.
– Sve teme ovog djela su vanvremenske, te bliske i našoj sredini. Tako se radnja opera, pokrenuta pohlepom, snobizmom, i netrpeljivošću prema ‘došljacima’ dešava na novskoj rivi, a zanosna i pjevački zahtjevna arija posvećena Firenci počinje riječima: ‘O Herceg Novi, rascvjetali grade’ – ističe Slađana Vujović.
Iako je dramski riječ o komediji, ovo djelo je muzički i pjevački veoma kompleksno, a izvođačima postavlja velike izazove. Muzika je bliža savremenom zvuku, na primjer džeza, nego italijanskom ‘belcanto’ stilu.
Pjevači – glumci su svi iz Boke Kotorske: Đani Skikić je Novljanin Dr Slobodan Janjić (bariton), Milijanu (Đanijevu kćerku) igra sopran Maja Lukšić iz Tivta, Rista Novica Zečević, tenor iz Herceg Novog, Maru Mr Milica Zdravković, sopran iz Kotora, a njenu sestru – Prof. Milica Lalošević iz Tivta. Novljani si i ing. Miroslav Bobo Milanović, bariton koji igra Miluna, bariton prof Stevan Tomašević, u ulozi Marka, Cicka – Nikolina Pušara (sopran), Nada – Maja Dabović (sopran), prof Andrej Božinović (bariton) u ulozi Bepa, Prof. Dušan Tadić (bas baritone) u ulozi Notara Duja, dok Doktora Komadinu igra prof Dragomir Đorđević (bariton), a djecu Matija Janji i Daria Ilić. Muzička pratnja su profesori Muzičke škole u Herceg Novom – Đuro Poznanović na klaviru i prof Angela Mijušković na flauti.
Kostim potpisuje Vesna Vukićević, svijetlo Pero Dubanek, a scenografiju dvoje mladih umjetnika – Stanko Jančić iz Herceg Novog i Vanja Ljubojević iz Tivta, oboje članovi OKC iz Herceg Novog. Grafičku obradu potpisuje Vojo Kilibarda.
– Produkcija je zamišljena kao pristupačna, savremena komedija, oslobođena formalnosti i statičnosti koje su karakterisale klasični pristup operi. Cilj je da se publika dobro zabavi uz produkciju vrhunskog kvaliteta. Ovo je ambiciozna i zahtjevna produkcija, u vrijeme umanjenih budžeta za projekte u kulturi- saglasne su Mirela Šćasni i Slađana Vujović u ocjeni da je njihova umjetnička misija u svim vremenima ista, te da se kao stvaraoci ne zadovoljavaju kompromisima, i nastavljaju da promovišu operu na hercegnovskoj kulturnoj sceni.
U ovom projektu su im saradnju pružili hercegnovska Muzička škola koja je ustupila na korišćenje instrumente i koncertnu salu za višemjesečne probe, zatim Centar za kulturu Bijela, gdje su koristili pozornicu i OKC iz Meljina, koji je pozvao svoje mlade umjetnike da se priključe projektu.
Premijerno prikazivanje opere “ĐANI SKIKIĆ” u dvorani Park, u srijedu, 30. aprila obećava sjajnu zabavu za publiku, a njime se zatvara se ovogodišnji HAPS.

Picerija i restoran

OTKUD “ĐANI SKIKIĆ”?

Giacomo Puccini je između 1917. i 1918. godine komponovao komičnu operu Gianni Schicchi koja se bavi temama pohlepe, snobizma, ali i ljubavi. Priča se prvi put pominje u Danteovoj Božanstvenoj komediji, a Gianni Schicchi je ime prevaranta kojeg je Dante smjestio u pakao zbog manipulacija tuđim testamentom. Smatra se da je Dante motiv preuzeo iz priče anonimnog firentinskog autora iz 14. vijeka, inspirisane istinitim događajem.
Ova kratka opera je završna jednočinka Puccini-eve trilogije pisane za vezano izvodjenje: tri opere nalovljene Il tabarro, (Plašt) Suor Angelica, (Sestra Andjelika) i Gianni Schicchi. U novije vrijeme se one najčešće izvode pojedinačno, a ‘Gianni Schicchi’ je u najpopularnija i sadrži čuvenu ariju ‘O mio babino caro’ (‘O dragi oče’).
Mirela Šćasni je 2012. postavila na scenu i operu ‘Sestra Anđelika’, koja je doživjela više gostovanja u regionu, uključujući igranja u Austrij i Sloveniji.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code