Punih jedara 70 godina mladosti JK „Jugole Grakalić“: Klub koji je upisao...

Punih jedara 70 godina mladosti JK „Jugole Grakalić“: Klub koji je upisao Herceg Novi u svjetske knjige

2
Podijeli

Čuvari tradicije jedrenja i veslanja u Boki i Crnoj Gori, ambasadori imena Herceg Novog na morima i okeanima širom planete, jedriličari kluba „Jugole Grakalić“ sa Škvera proslavili su jubilej – 7 ponosinih decenija punih jedara.

U restoranu Paluba sinoć je upriličena  proslava koju su uveličali predstavnici Opštine, stari i mladi članovi, prijatelji kluba i jedrenja u našoj zemlji.

Picerija i restoran

Podsjetili su se svi kroz prigodan kluturno-zabavni program kako je proteklih 70 godina „Jugole Grakalić“ rastao.

– U ovom dugom periodu bilo je dosta uspjeha, padova, razvoja kluba i teških situacija. Međutim, svemu tome smo odoljeli i danas ovaj skup ovdje pokazuje da idemo dobrim pravcem – kazao je direktor kluba, Predrag Vukčević na otvaranju svečanosti.

Uprava je uručila zahvalnice i priznanja za podršku prijateljima kluba, a spomenuti su svi koji su ostavili trag u 70 godina dugoj tradiciji jedrenja na Škveru.

Dr Đuro Musić: Klub nosi ime po najboljem plivaču, jedriličaru i borcu NOB-a

Trenutke iz prošlosti, bez kojih klub ne bi bio ono što je danas, oživio je jedan od osnivača, najstari član, jedriličar, ljekar i humanista, dr Đuro Musić. On je, podsjetivši na najznačajnije momente u istorji kluba, dočarao rađanje i odrastanje jedrenja u Novom.

– Društvo je dobilo ime po borcu i heroju Orjenskog bataljona iz NOB-a, Jugolu Grakaliću, koji je bio najbolji plivač i jedriličar. Pored opštinara, najzaslužniji za osnivanje društva su Vaso Kršanac, Vido Cvjetković i Barkerijan Tomaž Bilić, koji je čitav svoj život proveo na Škveru, a mi Škverani se kupili oko njega, jer je bio veoma duhovit i društven – priča dr Musić.

Burna je i bogata 70 godina duga istorija kluba sa plejadom ličnosti koje su utkale dio sebe u priču o jedrenju. Nije propustio da pomene dr Musić najvažnije ljude i događaje, od prve trabakule, prvih članova i jedriličara, preko regata i takmičenja, do Steva Kovačevića, sa kojim je počelo jedno novo razdoblje jedriličarstva u klubu.

Stevan Katić: ”Jugole Grakalić” je više od sporta

Škver je već decenijama dom posebnih umjetnika. Njihov medij je vjetar, ljubav more, sloboda vrijednost koje se ne odriču, a svi ih znaju kao jedriličare.

Osnovan kao Brodarsko društvo Jugole Grakalić, ovaj klub do danas predstavlja temelj za očuvanje, razvoj i promociju jedrenja, ne samo u Herceg Novom već u cijeloj državi, kazao je predsjednik Opštine, Stevan Katić, kome je zahvalnicu za podršku uručio Predrag Vukčević.

– Zahvaljujući klubu Jugole Grakalić naš, za svjetske pojmove, mali grad upisan je u svjetske jedriličarske knjige. Herceg Novi ima olimpijca u jedrenju, Milivoja Dukića i dobro organizovan klub koji je, sa 70. godina, i dalje mlad, perspektivan i spreman da niže nove uspjehe. Od početaka do danas, Jugole Grakalić je više od sporta – ističe Katić.

Klub igra važnu ulogu u turističkoj promociji Herceg Novog i od značaja je za razvoj nautičkog turizma. Vrijednost, značaj i uspjesi prepoznati su i poštovani u zajednici, zbog čega je klubu 1972. godine dodjeljeno najviše opštinsko priznanje –  Oktobarska nagrada, kazao je on.

„Jedra Novog“, Stevana Koprivice

Dokumentarni film „Jedra Novog“ Stevana Koprivice, kroz niz fotografija i video zapisa, probudio je emocije, oživio je priču i sjećanja o jedriličarskom klubu. U njemu su spomenuti svi koji su imali udjela u stvaranju kluba, u njegovim uspjesima, teškim trenucima…

Film je radila producentska kuća Media Frame, a korišćen je materijal iz arhiva kluba.

Prisjetili su se sinoć svi ne samo jedriličara, već i ljudi koji su svojim organizacionim sposobnostima i poznavanjem mora postali dio istorije kluba „Jugole Grakalić“, poput Adorijana Mađara, Đorđa Čelanovića, Tomaža Bilića, Miša Ćukovića, Mata Vučetića, Vitomira Sagera, šjor Tonka Klisure. Ali i živih legendi kao što je Vojislav Vojo Stanić, koji je sinoć dobio poseban pozdrav i naklon.

Priznanja su uručena predstavnicima jedriličarskih klubova Lahor iz Kotora, Delfin iz Tivta i „Jovo Dabović“ iz Baošića, zatim predstavnicima Lučke kapetanije Kotor, ali i članovima kluba, među kojima je ovacije i veliki apaluz za uložen rad, trud i zalaganje dobio jedriličar, pedagog, posvećenik najmlađima, Mirko Vučković.

Milivoj Dukić: Imaćemo još raloga za slavlje

Priznanje je dobio i najpoznatiji član kluba, olimpijac, momak koji je već nekoliko godina u samom vrhu svjetskog jedrenja, Milivoj Mićo Dukić.

– Ovo je zaista jedan veliki jubilej – 70 godina jedriličarskog kluba. Mislim da je to nešto jako veliko, nešto što mi zaista puno znači i velika mi je čast. Nadam se da ću nastaviti onim putem, koji sam davno započeo, da ćemo imati razloga za slavlje još puno u godinama koje dolaze – istakao je Dukić.

Svečanost su uveličali oni na kojima i počiva budućnost kluba, najmlađi članovi. Đorđe, koji jedri na optimistu, obećao je da će biti bolji od Mića Dukića, a Katarina je za kraj kazala „da nema kraja“, kao što je zapisao veliki pjesnik, Duško Radović.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code