PUT VRBANJ – CRKVICE U PREKIDU ZBOG ODRONA

PUT VRBANJ – CRKVICE U PREKIDU ZBOG ODRONA

66
0
Podijeli

Putna dionica Vrbanj – Crkvice u potpunom je prekidu zbog odrona veće stijenske mase i to u blizini lokacije koja je i do sada bila problematična.

Put prekriva nekoliko kubika velikih kamenih blokova, a uklanjanje će iziskivati upotrebu mehanizacije, ovog puta vjerovatno kotorske, budući da se nalazi na teritoriji te opštine, upozorio je načelnik sekcije za markacije i vodičku službu PK Subra, Željko Starčević.

Prvi prekid saobraćaja desio se krajem ljeta 2013. godine, kada se nakon obilnih kiša obrušio veći dio puta. Budući da se tadašnje oštećenje nalazilo na međuopštinskoj granici Herceg Novi i Kotor, nadležni su se dogovorili da će ga zajedničkim snagama i sanirati, podsjeća Starčević.

“Na terenu od tada nije bilo pomaka, osim što je za potrebe džipijade u septembru prošle godine sam organizator premostio taj dio puta iskoristivši stari kameni pješački put koji se proteže paralelno ispod ovog kolskog. To je bila trenutna improvizacija i rješenje samo za bolja terenska vozila, budući da je nagib daleko prelazio norme. Pri tome, dovozeći šljunak za nasipanje, put se pod kamionom odronio i nastalo je sasvim novo oštećenje u blizini Vrbanja, kod prvog mosta”, upozorava Starčević.

Ni ova lokacija nije u međuvremenu sanirana i predstavlja rizik za odvijanje saobraćaja. Ove zime, u lavini snijega i stijena oštećen je put i bliže ka Orjenskom sedlu, sa sjeverne strane Golišavca, koji su donekle u međuvremenu osposobili planinari “Subre”, ali samo za manja terenska vozila.

On tvrdi da sve navedeno, kao i prijeteće oštećenje na gornjem mostu ukazuje na ozbiljne nedostatke u sistemu održavanja lokalne putne mreže i višegodišnju zapuštenost ove putne komunikacije rađene početkom 20-og vijeka za potrebe austrougarske vojske.
“Ovakvo stanje danas ugrožava živote, ograničava mogućnost razvoja planinskog turizma, ali i onemogućava efikasno djelovanje u slučajevima vanrednih događaja kao što su požari i spasilačke akcije, te stoga još jednom apelujemo da se krene u sistemsko rješavanje ovog, svakim danom sve većeg problema. Kompletna sanacija puta je skupa investicija, ali sigurni smo da gdje postoji volja i stručnost može se naći i rješenje, recimo u evropskim fondovima, ili u traženju partnera u današnjoj Austriji, koja bi mogla biti zainteresovana za očuvanje ovog, sad već memorijalnog puta, spomenika moći i umijeću nekadašnje Carevine”, zaključio je Starčević.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code