PUT VRBANJ – CRKVICE U PREKIDU ZBOG ODRONA

PUT VRBANJ – CRKVICE U PREKIDU ZBOG ODRONA

90
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Putna dionica Vrbanj – Crkvice u potpunom je prekidu zbog odrona veće stijenske mase i to u blizini lokacije koja je i do sada bila problematična.

Put prekriva nekoliko kubika velikih kamenih blokova, a uklanjanje će iziskivati upotrebu mehanizacije, ovog puta vjerovatno kotorske, budući da se nalazi na teritoriji te opštine, upozorio je načelnik sekcije za markacije i vodičku službu PK Subra, Željko Starčević.

Picerija i restoran

Prvi prekid saobraćaja desio se krajem ljeta 2013. godine, kada se nakon obilnih kiša obrušio veći dio puta. Budući da se tadašnje oštećenje nalazilo na međuopštinskoj granici Herceg Novi i Kotor, nadležni su se dogovorili da će ga zajedničkim snagama i sanirati, podsjeća Starčević.

“Na terenu od tada nije bilo pomaka, osim što je za potrebe džipijade u septembru prošle godine sam organizator premostio taj dio puta iskoristivši stari kameni pješački put koji se proteže paralelno ispod ovog kolskog. To je bila trenutna improvizacija i rješenje samo za bolja terenska vozila, budući da je nagib daleko prelazio norme. Pri tome, dovozeći šljunak za nasipanje, put se pod kamionom odronio i nastalo je sasvim novo oštećenje u blizini Vrbanja, kod prvog mosta”, upozorava Starčević.

Ni ova lokacija nije u međuvremenu sanirana i predstavlja rizik za odvijanje saobraćaja. Ove zime, u lavini snijega i stijena oštećen je put i bliže ka Orjenskom sedlu, sa sjeverne strane Golišavca, koji su donekle u međuvremenu osposobili planinari “Subre”, ali samo za manja terenska vozila.

On tvrdi da sve navedeno, kao i prijeteće oštećenje na gornjem mostu ukazuje na ozbiljne nedostatke u sistemu održavanja lokalne putne mreže i višegodišnju zapuštenost ove putne komunikacije rađene početkom 20-og vijeka za potrebe austrougarske vojske.
“Ovakvo stanje danas ugrožava živote, ograničava mogućnost razvoja planinskog turizma, ali i onemogućava efikasno djelovanje u slučajevima vanrednih događaja kao što su požari i spasilačke akcije, te stoga još jednom apelujemo da se krene u sistemsko rješavanje ovog, svakim danom sve većeg problema. Kompletna sanacija puta je skupa investicija, ali sigurni smo da gdje postoji volja i stručnost može se naći i rješenje, recimo u evropskim fondovima, ili u traženju partnera u današnjoj Austriji, koja bi mogla biti zainteresovana za očuvanje ovog, sad već memorijalnog puta, spomenika moći i umijeću nekadašnje Carevine”, zaključio je Starčević.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code