Putovanje Mjeseca preko Luštice u sjenku

Putovanje Mjeseca preko Luštice u sjenku

2
Podijeli

“Kamerom sam slijedio putovanje Mjeseca preko Luštice u totalnu sijenku. Potpunu pomrčinu sam snimao sa mula 27. jula naveče, ne baš podesnim objektivima. To mi je samo donekle uspjelo. Nadam se da ću za neku drugu priliku nabaviti bolju opremu”- propratni je tekst našeg saradnika, neumornog hroničara, Novljanina, Đorđa Matkovića, koji živi i radi u Minhenu, a ljeta obavezno provodi u svom Novom.

No, nije on jedini koji je sinoć pokušao da “uhvati” drugo pomračenje Mjeseca u ovoj godini. Sa tvrđava, trgova, terasa, željeli su to mnogi mještani, ali i turisti. Svi sa kamerom na telefonima bili su “hendikepirani”. Sa odličnim aparatom, objektivom fokusiranim na Mjesec, sreli smo na Belavisti sinoć i mladu Novljanku, Aleksandru Ćuković. Obećala je da će nam poslati fotke.

Picerija i restoran

Inače, pomračenje Mjeseca u Crnoj Gori, odnosno njegov ulazak u Zemljinu sjenku, trajalo je gotovo pet i po sati. Totalno pomračenje  bilo je sat i 43 minuta. Ono je bilo vidljivo i u velikim dijelovima Australije, Azije, Afrike, Evrope i Sjeverne Amerike.

Sinoć su i Mars i Zemlja bili u vrlo bliskom položaju. Ovog mjeseca i narednog Mars će se na nebu isticati svojim sjajem, biće i sjajniji od Jupitera. Tako će tokom dva ljetnja mjeseca preuzeti mjesto četvrtog najsjajnijeg objekta na nebu, nakon Sunca, Mjeseca i Venere.

Đorđe Matković

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code