“AZMONT” NEMA SAGLASNOST ZA PALJENJE OTPADA U KUMBORU?

“AZMONT” NEMA SAGLASNOST ZA PALJENJE OTPADA U KUMBORU?

158
0
Podijeli

kumbor rj1Proteklih dana mještani Kumbora žalili su nam se na nesnosno zagađenjenje vazduha u noćnim časovima zbog paljenja otpada u krugu bivše kasarne u Kumboru, gdje investitor “Azmont investments” treba da izgradi turistički kompleks.
– Nema dogovora između Službe zaštite i spasavanja Herceg Novog i izvođaća radova u Kumboru oko rasčišćavanja terena, odnosno organizovanog i kontrolisanog paljenja starog otpada – izjavio je za Radio Jadran, rukovodilac Službe spasavanja i zaštite, Branko Mitrović.
U ovoj Službi su tek juče obavješteni da radnici pale veću količnu otpada u Kumboru. Vatrogasci su odmah obišli teren kako bi vidjeli o kakvom otpadu je riječ. – Radi se o većoj količini otpada koji se u tako gusto naseljenom mjestu ne može paliti. Našu saglasnost nemaju, niti je mi možemo dati. Odmah sam ih o tome obavjestio i upozorio – kazao je Mitrović.
On dodaje da je “van svake pameti da se to radi u naseljenom području”.
– Zato smo ih uputili da se obrate Sekretarijatu za stambeno komunalne poslove. Mi samo možemo pružiti tehničku podršku po njihovom pozivu i u slučaju da dođe do požara moramo da intervenišemo, a Sekretarijat za stambeno komunalne poslove obavlja nadzor nad sprovođenjem odluke o komunalnom redu – navodi Mitrović.
Iz “Azmonta”, pak, za Radio Jadran, tvrde da su u komunikaciji sa svim nadležnim službama, kao i sa komunalnom policijom i policijom Herceg Novog, te da su svi obavješteni o, kako kažu, kontrolisanom paljenju otpada. Jer, znali su da će to izazvati pažnju javnosti, kao i da je to zakonska procedura koju moraju ispoštovati.
Međutim, sekretar Sekretarijata za stambeno komunalne poslove, Marko Mirjanić kratko nam je odgvorio porukom:
“Nisam dao saglasnost, niti su me obavjestili, već je izvođač radova DOO Bemax dopisom obavjestio Službu zaštite i spasavanja, 4. oktobra”.
Ko onda ovdje pravo zbori i čini? Po važećoj opštinskoj odluci o komunalnom redu iz 2009. godine paljenje i to zelenog otpada može se obavljati samo prvog i petnaestog u mjesecu. Kako su nam stanovnici Kumbora javili u nekoliko navrata, otpad u Kumboru se pali tokom noći. Širi se veliki dim, pa pitaju je li to dozvoljeno i ako nije zašto inspekcija ne reaguje.
Stanovnici ovog budućeg elitnog turističkog mjesta, koje bi trebalo da bude za koju godinu sastajalište svjetskog džet seta, očigledno prate svaki korak investitora iz Azerbejdžana. Da ovoga puta reaguju vjerovatno su bili odstaknuti i slučajem iz februara ove godine, kada je u bivšoj kasarni Kumbor izbio požar od varnice prilikom rezanja hangara i kada se zapalila veća količinu ulja.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code