Radionica “Javna dobra – prostori građana” u Herceg Novom

Radionica “Javna dobra – prostori građana” u Herceg Novom

610
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

javna-dobra-prostori-gradjana-plakatRadionica, koja će se baviti izazovima korišćenja prostora u opštinskom odnosno državnom vlasništvu, a koje koristi NVO sektor, pod nazivom “Javna dobra – prostori građana”, u organizaciji NVO Expeditio iz Kotora, a u saradnji sa udruženjima: Operacija GRAD iz Zagreba, Ministarstvo prostora iz Beograda, Institut za politike prostora iz Ljublajne, Urban Nova i OKC iz Herceg Novog, Agora iz Budve, Napredak iz Gornje Lastve i Naša akcija iz Kotora, najavljena je u subotu od 10 do 15 časova u prostorijama Doma omladine, Marka Cara 8, u Starom gradu u Herceg Novom.

Biće riječi o budućim aktivnostima za unapređenje okvira za rad NVO kroz transparentnu dodjelu prostora u opštinskom odnosno državnom vlasništvu. Radionica je namijenjena predstavnicima/cama NVO sektora i lokalnih samouprava s Boke Kotorske i Budve, kao i organizacijama i institucijama koje se na nacionalnom nivou bave pitanjima nevladinih organizacija u Crnoj Gori.

Picerija i restoran

Jedan od vodećih zagrebačkih aktivista nezavisne kulturne scene,Teodor Celakoski iz Zagreba,vodiće radionicu.

Kroz brojna istraživanja i strateška dokumenta prepoznato je da veliki broj nevladinih organizacija (NVO) u Crnoj Gori djeluje u izuzetno nepovoljnim uslovima, a nedostatak prostora za rad je jedan od ključnih problema sa kojima se suočavaju.

“Značajan broj NVO u Crnoj Gori nema ni sopstvene prostorije niti potrebnu tehničku opremu, a nema ni mogućnosti da plati zakup prostora za održavanje nekog skupa i sl.“ kao i da bi „trebalo bi da se popiše-evidentira prostor i imovina (rashodovani kancelarijski namještaj i oprema, rashodovana vozila i sl.) u državnom vlasništvu koji se ne koristi, i da se definiše transparentan postupak i kriterijumi za korišćenje ovih prostora od strane NVO, radi realizacije programa i projekata od opšteg ili zajedničkog interesa”, navodi se u “Strategiji razvoja nevladinih organizacija u Crnoj Gori-2016”, koju je objavilo Ministarstvo unutrašnjh poslova.

“Kao neko ko djeluje u interesu javnosti, NVO bi morale imati povoljniji tretman u obezbjedjivanju uslova za rad. Kako bi se omogućio njihov razvoj, NVO ne bi smjele biti prepuštene tržistu koje diktira poslovno okruženje, naročito u primorskim opštinama gdje su cijene zakupa prostora izuzetno visoke.

Radionica se organizuje u sklopu projekta pod nazivom “Javni prostori – prostori građana”, u saradnji NVO Expeditio, Crna Gora, Mikro Art (Ministarstvo prostora) iz Srbije, Savezom udruga Operacija grad iz Hrvatska, kao i IPop – Institutom za politike prostora iz Slovenije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code