RADIONICA NA ORJENU: MLADE OKRENUTI PRIRODI I ZDRAVOM NAČINU ŽIVOTA

RADIONICA NA ORJENU: MLADE OKRENUTI PRIRODI I ZDRAVOM NAČINU ŽIVOTA

124
0
Podijeli

Proteklog vikenda na Orjenu, kod planinarskog doma “Za Vratlom” (1160 m), održana je radionica pod nazivom “Savremeni problemi i savremene bolesti mladih”.

Radionicu je u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana mladih, 12. avgusta, organizovao Centar za prevenciju, koji radi u sklopu hercegnovskog Doma zdravlja, u saradnji sa PK Subra, koji je ujedno bio domaćin okupljanja.

Picerija i restoran

Planinarski klub “Subra” rado se odazvao pozivu i prihvatio ulogu domaćina. Takođe, osim same logistike i smještaja, članovi PK “Subra” obučavani su kako bi, ne samo lakše mogli prepoznati probleme ove vrste u svojoj sredini, već i kako bi mogli aktivno reagovati na njih, saopšteno je iz ovog kluba.

– U tom pogledu, planinari su prepoznati kao populacija u kojoj su bolesti ovisnosti u prosjeku daleko rjeđe, te kao takvo planinarstvo predstavlja dobar primjer jednog od mogućih puteva u prevenciji nastanka ove toliko raširene bolesti današnjice, navodi se dalje u saopštenju.

Milena Proročić Tomić, doktorica , pedijatar iz lokalnog Doma zdravlja koja već nekoliko godina vodi Centar za prevenciju i Savjetovalište za mlade istakla je da je ovakva radionica prvi put organizovana u Crnoj Gori, jer su planinari dobar primjer kako treba usmjeravati životnu aktivnost i živjeti zdravo:

– Naš je zadatak bio da motivišemo širu društvenu zajednicu i da mlade ljude vratimo u prirodu. Da bi neko živio zdravo, mora da ispuni određene “klauzule” koje nijesu nimalo jednostavne: najprije da vodi računa o svom duhovnom životu i razmišlja pozitivno, zatim uzima dosta tečnosti, da se zdravo hrani, dosta kreće, ima adekvatan san kako bi se moždane ćelije odmorile, kao i da se skloni od otrova u prirodi, kao što su duvan, alkohol i psihoaktivne supstance, poručila je dr Proročić.

Klinička psihološkinja hercegnovskog Doma zdravlja, Vera Zarubica poručila je takođe da je ova radionica bila pokušaj da se inicira jedna široka aktivnost u okviru koje bi mladi smisao života trebalo da potraže u prirodi i zdravim stilovima života, jer:

– U egzistencionom vakumu, mladi ljudi bježe u jedno egzistenciono ništavilo, odnosno u jedan “skok u ništa”, što pokušavaju da nadomjeste porocima, izlascima, neprimjerenim zabavama, raznim vrstama poroka kao što su alkohol, cigarete, droga kao i ostale vrste perverzija koje su u porastu, poručila je Zarubica.

Iz Centra za prevenciju podsjećaju da je njihov cilj da se druže sa mladima koji nisu u školama ili su završili obrazovanje, zbog čega i organizuju radionice u zagorskim selima, pa i u Planinarskom domu Za Vratlom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code