Radionica o invazivnim i unesenim vrstama u naš eko sistem

Radionica o invazivnim i unesenim vrstama u naš eko sistem

0
Podijeli

U Institutu za biologiju mora u Kotoru biće sjutra organizovana radionica na temu invazivnih i unesenih vrsta, s obzirom da se do kraja godine očekuje i Zakon  koji tretira tu oblast.

Radionica “Invazivne i unesene vrste” jedna je od aktivnosti projekta „Centar za zaštitu biodiverziteta mora Boka Akvarijum – MonteAqua“ („Marine Biodiversity Conservation Center “Boka Aquarium” – MonteAqua“) koje Institut sprovodi u saradnji sa Centrom za ribarstvo i zaštitu biološke raznovrsnosti kopnenih voda Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Picerija i restoran

Projekat je omogućen donacijom norveškog Ministarstva vanjskih poslova, koje zastupa norveška ambasada u Beogradu i temelji se na direktivi EU u ovoj oblasti.

Kako su saopštili iz Instituta, radionica će doprinijeti ispunjavanju više ciljeva:  bližoj regionalnoj saradnji vladinih institucija odgovornih za proces evropskih integracija u okviru poglavlja 27 – životna sredina, javnih institucija odgovornih za zaštitu biodiverziteta mora i vodenih ekosistema, jedinica lokalne samouprave, akademskih institucija, nevladinih organizacija i opšte javnosti.

Takođe treba da  uveća institucionalne kapacitete u oblasti životne sredine, te svijesti o značaju vodenih ekosistema i evropskog integracionog procesa.

Među učesnicima radionice biće predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu životne sredine, nevladine organizacije, udruženja ribara i marikulturista, predstavnici inspekcijskih službi .

Ko su “uljezi” u našem moru?

Invazivne unesene vrste (IAS) su organizmi koji se slučajno ili namjerno unose u prirodnu sredinu, gdje se inače ne nalaze, s ozbiljnim negativnim posljedicama za novo okruženje. Oni predstavljaju glavnu prijetnju autohtonim vrstama u Evropi, svake godine nanose štetu vrijednu milijarde eura evropskoj ekonomiji.

Budući da invazivne unesene vrste ne poštuju granice, akcija na evropskom nivou je djelotvornija od aktivnosti na nivou država članica. Uredba (EU) 1143/2014 o invazivnim unesenim vrstama stupila je na snagu 1. januara 2015. godine, ispunivši Akciju 16 cilja 5 Strategije EU 2020 za biodiverzitet. Ona predviđa niz mjera koje se sprovode među članicama EU u odnosu na invazivne unesene vrsta uključene u listu invazivnih unesenih vrsta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code