Radman ostao u predsjedničkoj fotelji

Radman ostao u predsjedničkoj fotelji

3085
12
Podijeli

so hn 260416 radmanNakon dvoipočasovne rasprave  o inicijativi za izglasavanje povjerenja predsjedniku Skupštine opštine Herceg Novi, Andriji Radmanu, glasovima odborničke većine DPS-a i Izbora, Radman nije razriješen, odnosno javnim glasanjem dobio je još jednom povjerenje da obavlja tu funkciju.

Opozicioni odbornici su „iz svih oružja“, kritikovali Radmana za loš rad i zloupotrebu položaja, uplitanje u izvršnu vlast…

Picerija i restoran

Predlagač inicijatve za njegovo razrješenje, Miloš Konjević iz Novske liste kao razloge je naveo da su dvije sjednice Skupštine opštine sazvane nelegalno, da je Upravni sud Crne Gore poništio obje odluke Skupštine vezane za nelegalnu smjenu jednog predsjednika Opštine, odnosno nelegalno postavljanje drugog predsjednika. Konjević za Radmana tvrdi i da ne poznaje Zakon, Statut i Poslovnik, kao i da je doveden u pitanje legitimitet predsjednika i legitimitet svih odluka koje su doneseneu tom periodu.

–      Ne funkcionišu radna tijela Skupštine, Odbori nemaju kvorume, a odbornici vlasti su u konfliktu interesa – istakao je Konjević.

Jovana Šijačić iz Građanskog saveza ustvrdila je da Radman funkciju obavlja katastrofalno, “tako da je već dovelo do potpunog urušavanja ugleda ove istitucije u našoj opštini“.

– Za ova urušavanja ugleda Skupštine direktno je odgovoran predsjednik Skupštine, s obzirom da su u oba slučaja odluke poništene iz formalnih razloga, a on je lice koje je dužno da o formi vodi računa u skladu sa zakonskim i statutarnim odredbama koje to regulišu – kazala je Šijačić osvrćući se na dvije presude Uprvanog suda. Zamjerila je Radmanu na  žmurenje dok su odbornici u  konfliktu interesa, kao i to što neki sjede kao savjetnici u kabinetu predsjednice  koja „nema snage da se pojavi pred  parlamentom“. A kako ćemo onda imati vjeru da ima snage, da se odupre volji svojih savjetnika“, upitala  je Šijačić.

Uslijedile  su oštre kritike opozicionara, Danijele Đurović (SNP), Obrada Gojkovića (nezavisnog odbornika), Milovana Baždara (PZP),  Žakline Babović (NOVA). Imputirane su mu ambicije i da želi da postane predsjednik Opštine. No, zajednički imenitelj svih optužbi na račun predsjednika jeste da je on u svom radu izašao iz okvira nadležnosti, da je  samo „simptom i marioneta vlasti iz Podgorice“ i da je “okovan dukljanskom ideologijom“.

Reagovali su odbornici vladajuće koalicije, odbijajući kvalifikacije na račun predsjednika Skupštine, jedino zamjerajući Radmanu što je dao previše slobode opoziciji da diskutuje izvan dnevnog reda.

Tamara Vukašinović, Nevena Keković, dr Gordana Rajević, Sandra Požgaj, Slobodan Radović Krušo (DPS), kazali su da nije nanijeta politička niti materijalna šteta Opštini obaranjem dvije odluke Skupštine zbog formalnih razloga oko smjene Gojkovića i izbora Aćimović. U toj partiji, ustvrdio je Slonodan Radović, vlada jedinstvo, nema podjela i to je formula uspjeha. Ova vlast nije odgovorna za devastaciju grada koju je napravila prošla vlast, kategorični su iz DPS-a.

Mladen Ivanović i Nataša Martić (Izbor) dali su podršku Radmanu odgovarajući bivšim kolegama iz Izbora, sada iz Građanskog saveza, da vode lažnu brigu za interes građana, jer i dalje koriste sredstva iz budžeta.

Sam predsjednik Skupštine Andrija Radman kazao je da je do sada uvijek poštovao svaku inicijativu iz redova opozicije i nije bježao ni od jednog pitanja. Sazivao je sjednice konsultujući se sa svim Klubovima odbornika, mada to nije obaveza.

Komentarišući to što je Upravni sud oborio dvije odluke Skupštine, Radman je kazao da je izbor predsjednice opštine bio potpuno legalan i legitiman, da nije bilo njegove samovolje sazivanjem hitne sjednice. Oko razrješenja predsjednika Opštine Radman takođe ističe da se zalagao da u obrazloženju ne stoji ništa što bi moglo  ostaviti mrlju na karijeru jednog privrednika kao što je Nikola Gojković. No, greške su ispravljene, kazao je Radman podsjećajući opozicionare da su za njihove vlasti pale tri odluke pred Ustvanim sudom.

–      Meni je najbitnije da ostanem u ljudskim odnosima sa ljudima sa kojima sam sarađivao i bila mi je čast što sam sarađivao sa svima i sa kojima sada sarđujem – istakao je Radman, uz tvrdnju i da je kada je dobio mišljenje nadležnih institucija za konflikt interesa odbornika, odmah reagovao.

Njegovo mišljenje je i da poštuje Poslovnik, kao i da je previše tolerantan dajući opoziciji prostor za politički marketing na svakoj Skupštini. Ne bježi od odgovornosti, svijestan je svoje uloge, kao i da lokalna samouprava može bolje funkcionisati. Ali, u datim okolnostima, kako je rekao, on ne može ni više niti bolje. Radman je i odbio tvrdnju da mu je ambicija da postane predsjednik opštine, smatrajući da onaj ko ima takvu ambiciju mora biti u ovakvim okolnostima vrlo hrabar, ako ne i mazohista.

–      Radim samo ono što mi je zadatak unutar koalicionog dogovora i vlasti, kao i ovlašćenja koja imam, ni milimetar više od toga. Ova Skupština je konačno dobila funkciju koju je davno trebalo da ima – poručio je Andrija Radman.

12 Komentari

 1. Gosp. Radman je pravi covjek na pravom mjestu. Pažljivo slusam prenos skupštinskog zasjedanja i imam samo rijeci hvale za gosp. Radmana, prosto plijeni znanjem i umijecem i neka tako nastavi.
  0  0
 2. Andrija Radman JE jedini posten covjek u DPS herceg novi.kojemu se nemoze reci nista.zivi kao i svi mi.vjerujte znam covjeka.sve ostalo je korunpirano.
  0  0
 3. Narod nije svjestan svog neznanja i svojih mogucnosti zato je lak za manipulisanje,ponizavanje i korupciju.Nebitno ko je na vlasti jer dok god ima ovakav odnos naroda radice sta hoce i kako hoce bez trunke odgovornosti.Upecaju te pricom o milionima a onda te cetri godine jasu ko magarca i tako u krug,jedu ti dzigericu,unistavaju ljudskost a ti svake cetri godine cujes milion i odma zaokruzis nadajuci se da ne znas sta te ceka. Samo se smjenjuju skracenice i slogani vlasti a zlo i pakost se talozi u narodu.Svaka vlast je iz naroda izasla ili njih donesu rode…
  0  0
 4. U svakoj opštinskoj kancelariji sjede bar po dvije neznalice, to su građani dozvolili. Skupštinska sala je ogledalo grada, a grad je raskopan, prljav, ulice i šetalište pune onoga što vlasnice i vlasnici kućnih ljubimaca ne očiste iza njih.
  0  0

Ostavite komentar

*

code