RADMILA ĆAPIN: KOALICIONI DILOVI KONTRA KULTURE

RADMILA ĆAPIN: KOALICIONI DILOVI KONTRA KULTURE

169
0
Podijeli

Reagujući na tekst sa portala Radija Jadran “Nataša Tatalović i zvanično v.d. direktorka Muzeja i Galerije”, diplomirana arheološkinja Radmila Ćapin je optužila Natašu Tatalović da obmanjuje javnost i izruguje se sa pravnim poretkom u Herceg-Novom kako bi došlo do urušavanja ustanova kulture i ostvarivanja konkretnih materijalnih interesa određenih struktura i pojedinaca u lokalnoj vlasti.

– Mene je sa mjesta kustosa Upravni odbor Ustanove privremeno postavio na mjesto v.d. direktora do završetka reorganizacije. Sav posao nije trebalo da traje duže od 4 mjeseca. Jedina dva dokumenta koje je SO Herceg Novi donijela po zakonu su Elaborat i Odluka o organizovanju ustanove. Usvajanjem Odluke o organizovanju ustanove Skupština me je potvrdila kao v.d. direktora. Interesna grupa ne može sakriti čl. 18 Odluke u kome piše “Do imenovanja direktora JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković u skladu sa ovom Odlukom funkciju direktora vršiće dosadašnji direktor JU”. Po Statutu Ustanove nije ni morala. Ali jeste. Dakle, Partija laže – navodi Radmila Ćapin.
Ona objašnjava i da su radnici JU Muzej i Galerija sa zakašnjenjem dobili plate zbog ucjena Vladimira Žutkovića. Da Đorđe Ćapin treba da potpiše saglasnost za mjesto predstavnika radnika u Savjetu, po njoj je još jedna laž.
– Pod tom saglasnošću na članstvo se podmeće obrazac za preregistraciju ustanove u privredno društvo. Potpis na obrazac bi značio svjesno kršenje zakona i gaženje naloga inspekcije Ministarstva kulture. Nikada taj obrazac nije zvanično upućen predstavniku radnika, nego ga je nudio na potpis Vladimir Žutković, onako iz ruke uz prijetnje komunalnom policijom i privatnim obezbjeđenjem. Ko je smislio varku da se priča o potpisu za
“saglasnost za mjesto predstavnika radnika”, a podmeće se obrazac za preregistraciju, utvrdiće stručnjaci ili nadležni organi, jer je u
pitanju neinteligentan pokušaj prevare. Pošto Đorđe Ćapin neće da
potpiše obrazac onda su na silu htjeli da mijenjaju predstavnika
radnika, koji će im potpisati. Zato su uslijedile ucjene sa platama.
Radmila Ćapin tvrdi i da je priča oko Savjeta Ustanove opet laž, jer se to tijelo ne sastaje u službenim prostorijama, gdje se organ upravljanja sastajao prethodnih šezdesetak godina, “jer je politička direktiva da radi tajno i u okrnjenom sastavu, tj. nešto odlučuju oni koji ne ispunjavaju zakonske uslove da budu članovi”.
– Najbolji primjer rada takvog Savjeta je falsifikat nepismenog Statuta ovjeren nelegalno izrađenim pečatom firme koja nema svojstvo pravnog lica, što je SO Herceg-Novi na o-ruk izglasala, sve se zaklinjući u Ustav i zakonitost.
Za probleme sa vodom, strujom, vlagom i drugim u dvije stare zgrade, koje su kulturna dobra i u kojima se čuvaju kulturna dobra, decenijama su svi direktori obijali pragove nadležnih po zakonu, ali uzalud, kaže Radmila Ćapin.
– Interesantno je da je ovih dana, ekspresno došao radnik Vodovoda sa nalogom koji je potpisao Božidar Vukašinović (nelegalni predsjednik Savjeta) i izjavio da će vidjeti u čemu je problem, na kome će se dalje privatno raditi.
Na popis “umjetnina” i miješanju u “umjetnički” dio posla Nataše Tatalović, ona neće da trošit riječi, jer je “očigledno da Nataša Tatalović ne zna šta je djelatnost Ustanove i kako funkcioniše”.
– Meni ne pada na pamet da se igram sa kulturnom baštinom, profesionalnom etikom i obrazom, ni sa zakonom. Pošto kompletna lokalna uprava nema kapacitet da obezbijedi zakoniti rad ustanova kulture, to će morati prije ili kasnije da učini država. U ovom momentu, Herceg-Novi je van ustavno-pravnohg poretka Crne Gore, jer se ovdje ne primjenjuje, da se zadržim samo kod ovih, Zakon o kulturi, Zakon o muzejskoj djelatnosti i još niz zakona i podzakonskih akata koji regulišu rad ovakvih ustanova.
Neko će prije ili kasnije morati lokalnim kabadahijama objasniti da pravni poredak nije švedski sto sa koga će da uzimaju samo ono što im se sviđa i u čemu vide lični materijalni interes – zaključuje dipl. arheološkinja, Radmila Ćapin.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code