Početna Društvo Radnici Bolnice Meljine nastavili s protestima upozorenja

Radnici Bolnice Meljine nastavili s protestima upozorenja

1

U krugu Opšte bolnice Meljine na polusatnom protestu upozorenja, zbog teške finansijske i kadrovske situacije u ustanovi, okupio se veći dio kolektiva.

Kako su juče na prvom protestnom okupljanju i najavili iz Sindikata Bolnice sve dok ih ne prime premijer ili resorni ministri, biće u mirnom protestu svakog dana od 10 do 10.30.

Ostaju pri ključnom zahtjevu da se riješti status Bolnice, koja je do prije devet godina poslovala kao Vojna, a onda je Vlada privatizovala i Bolnicu je kupio  konzorcijum na čelu sa Atlas grupom. Obećana su ulaganja od preko 100 miliona eura, prosječne plate od 500 eura za skoro 250 zapsolenih. Ipak, ulaganja su bila svega 3 miliona, skoro 100 radnika je otišlo iz Bolnice, a oni koji su ostali se bore za egzistenciju. Zbog svega Vlada, odnosno Ministarstvo finansija sudski je zatražilo raskid kupoprodajniog ugovora.

Spor se, međutim,  odužio i ustanova grca. Vlasnik ne preuzima obaveze oko isplate radnika i drugih troškova Bolnice. Sa zaostatkom od četiri zarade, neplaćenim doprinosima i porezima za dvije godine, prekovremenim radom, dežurstvima, pretrpani su poslom, dok stručni kadar odlazi.

Iz Sindikata traže hitno rješenje dok se sudski spor ne završi. Premda iz Ministarstva zdravlja uredno izmiruju sve svoje obaveze za pružene usluge hercegnovskim osiguranicima u Bolnici, to nije dovoljno. Niko ne želi, ali svi se plaše gašenja Bolnice, koju su samodoprinosom gradili Novljani. Potrebna je gradu, Institutu Igalo, turistima, ali samo ukoliko radi punim kapacitetom sa zadovoljnim osobljem i pacijentima.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code