Radnici Brodogradilišta i dalje čekaju isplatu otpremnina

Radnici Brodogradilišta i dalje čekaju isplatu otpremnina

2653
10
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_dogadjaji_2015_razno_jul_brodogradiliste_brod_2307Iako im je bilo usmeno obećano još prije tri dana, radnicima Jadranskog Brodogradilišta Bijela još uvijek nije počela isplata otpremnina.

Niko konkretno ne zna gdje je problem, jer svu neophodnu dokumentaciju koju su banke zahtijevale, Sindikat firme je dostavio, tvrdi predsjednik Sindikata, Mladen Krivokapić:

Picerija i restoran

“U bankama kažu da nemaju spiskove, prepucava se CKB sa NLB-om, prebacuju na Ministarstvo finansija koji uredno uplaćuju sve kao što smo se dogovorili, u NLB kažu da nemaju spisak koji smo posali, zaista ne znam šta je. To stvara kod radnika nervozu, što je sasvim razumljivo. Sad imaju pare, a banke ne znaju hoće li isplaćivati ili ne. Tražili su neka dva spiska, jedan za CKB jedan za NLB, sve smo to poslali. Niti počinje ispalata na jednu niti na drugu banku. Ministar Konjević isplaćujue tih 600 hiljada eura dnevno koje smo dogovorili, i sad ne znamo šta je i smataramo da je to zaista neozbiljno sa nečije strane”, kaže Krivokapić.

Kako je dodao čitavo jutro pokušava da dobije neki racionalan odgovor gdje je tačno “zapelo”, i zašto radnici ne mogu da dobiju ono što ih sljeduje, jer novac postoji, i obećano im je da će isplata biti realizovana:

“Razgovaram non stop, telefon mi se usijao. I samo je neko prebacivanje loptice, a niko u stvari neće ništa zvanično da kaže. To po meni ne vrijedi komentara. Pare postoje, spiskovi postoje, isplata ne kreće – molio sam da mi se objasni zašto. Samo je neko pozivanje na neke spiskove, a sve što je traženo iz stečajne uprave i Sindikata smo poslali. Ne znam zašto ljudima ne kreće isplata”, dodaje rezignirano Krivokapić.

On u ovom trenutku nije mogao da kaže kada bi uopšte isplata otpremnina krenula, jer je i prije tri dana imao najavu da su isplate krenule.

U NLB banci do objavljivanja, nijesmo mogli da dobijemo informaciju zbog čega se radnicima ne isplaćuju otpremnine, jer na nekoliko brojeva telefona javljali su se službenici koji nijesu imali ingerenciju da daju bilo kakve izjave.

Sa druge strane, u CKB banci kazali su nam da uplata još uvijek nije bilo iz državnog trezora, te da će momentom uplate iz trezora, krenuti isplaćivanje. Kako saznajemo, do sada su na račun NLB banke “legle” dvije uplate od po 600 hiljada, ali će isplata krenuti kad se uplati i treća tranša u istom iznosu, jer je takva vjerovatno “politika” banke.

S resornim Ministasrtvom je dogovoreno da se narednih nekoliko dana  isplate svi stečajci, za što je potrebno 3 miliona 560 hiljada eura. Mnogima će biti umanjen predviđeni iznos zbog kredita koje će morati odmah da izmire bankama. Penzioneri Brodogradilišta će još sačekati na otpremnine i vjerovatno biti „u paketu“ sa KAP-ovcima.

Predsjednik Sindikata Mladen Krivokapić podsjeća da je riječ o novcu koji je iz stečajne mase, odnosno od prodatog velikog doka. Prosiječne otpremnine po radniku iznose 13,5 hiljada eura.

10 Komentari

 1. Bilo bi dobro da redakcija Radio Jadrana jos jednom pokusa da kontaktira banke,sindikat i ministarstvo da se konacno cuje neko razumno objasnjenje. Ovako radnici ne znaju nista, vecina treba da vrati dugove a nestrpljenje raste.
  0  0
 2. Zbog čega radnici da blokiraju magistralu? Zbog toga što su godinama podržavali one koji su državu iz socijalizma poveli u robovlasničko društveno uređenje. Dakle, godinama su se, na ovaj ili onaj način, dodvoravali gospodaru i bili mu pri ruci. Gospodaru crtali heliodrom u brodogradilište da ne promaši. Gospodaru dali odrriješene ruke da proda ono što su njihovi preci mukotrpno stvarali. Oni koji se tako ponašaju i ne zaslužuju bolju sudbinu od ove koju su doživjeli.
  1  0
 3. Gasenje brodogradilista je odsjecanje desne ruke novske privrede i tesko da ce ga nesto uspjesno zamjeniti jer to nije bila prosta djelatnost kao sto su vezivanje i pranje jahti, bastovanstvo, konobarisanje ili security. Ove otpremnine su samo dio naknade za cutanje o svemu losem sto nam rade.
  0  0
 4. Ejj bre ljudi sta se to dogadja, odmah treba na magistralu dok nas neisplate. Koga vise zezaju za svoj novac. Kakvo je to prepucavanje banaka preko radnika? Na magistralu sutra
  0  0
 5. Najbolje da radnici brodogradilista dodju u banku i jednu i drugu i naprave protest u trajanju od makar uru vremena pa da ako pocnu dijelit otpremnine. Koliko ja znam trebali su dijelit pare cim prvu uplatu dobiju, a oni dobili dvije i cekaju.
  0  0

Ostavite komentar

*

code