RADNICI BRODOGRADILIŠTA OBAVLJAJU PRIPREME ZA NASTAVAK REMONTA

RADNICI BRODOGRADILIŠTA OBAVLJAJU PRIPREME ZA NASTAVAK REMONTA

133
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Kako su i najavili radnici Brodogradiliša iz Bijele ušli su jutros u hale, pokazujući, kako kažu “dobru volju”, ali i prihvatanje ponude stečajnog upravnika o visini otpremnina po revidiranom socijalnom programu.

Ipak, nijesu se mnogo zadržavali. Obišli su postrojenja i pustili u pogon mašine, testirali alate, jer kako kaže prvi čovjek Sindikata, Malden Krivokapić, sistemi nijesu radili dva mjeseca i treba par dana da se sve uhoda.
Tehnički direktor JBB, Maksim Zloković takođe tvrdi da jepotrebno određeno vrijeme da se pripremi i istestira za rabotu veliki sistem, dizalice, pogoni, oprema.
– Tek onda može početi remont brodova, a prvi će biti italijanski „South river”. On je prioritet to i ptice na grani već znaju. Nije na njemu veliki remont, završićemo ga brzo, spustiti iz doka da bi mogao da isplovi. Imamo posla još na italijanskog barži oko mjesc i po, a na ostalim brodovima nema puno posla – kaže nam Zloković.
Zatičemo u mašinskoj radionici grupu radnika koja treba da zamjeni ležajeve na vitlu grčkog broda „Moon dance”. Rajko Stefanović kaže da treba izmjeniti ležajeve i pregledati vitlo.
U razgovoru sa direktorima Petrom Tušupom i Petrom Zvicerom precizirani su detalji oko ispalte otpremnina, o čemu bi trebalo i da se u četvrtak saglasi Vlada.
– Sjutra i preksjutra osposobićemo sve za rad. Po našim procjenama mogli bismo početi s remontom – kaže Krivokapić.
Za sve ovo vrijeme dok su u protesu radnicma nikada nijsu uručena rješenja o otkazu. Jedino oni koji su tražili radne knjižice, dobili su ih. Stečajni upravnik je omogućio radncima da se poveže radni staž od vremena kada je uveden stečaj, tako da će dobiti iako su bili u protestu i minimalne zarade od 196 eura.
– Ostojić nam je izašao u susret i što nam je isplatio jednu od tri i po zarađene plate prije stečaja, a i otpremnine za 65 kolega koji su stekli sa 30 i više godina staža pravo na penziju – ističe Krivokapić, nadajući se da će pregovori biti pozitivni za sve.
– Voljni smo svih 200 radnika da uđemo i da nastavimo remont brodova, ne samo u periodu koji nam je ponuđen, 3+3 mjeseca nego i dalje. Drugog posla nemamo. Sve što je vezano za remont plovila, sjutra i jahti i mega jahti, spremni smo da prihvatimo, ali u slučaju da ne dobijemo garancije Vlade za naše zahtjeve u petak ćemo radikalizovati proteste – poručuje Krivokapić.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code