RADNICI BRODOGRADILIŠTA TRAŽE ISPUNJENJE ZAHTJEVA ILI ĆE RADIKALIZOVATI PROTESTE

RADNICI BRODOGRADILIŠTA TRAŽE ISPUNJENJE ZAHTJEVA ILI ĆE RADIKALIZOVATI PROTESTE

183
0
Podijeli

Na vijest o uvođenju stečaja u Jadransko brodogradilište Bijela jutros su se ispred ulaza kompanije okupili radnici, koji su preko Sindikalne organizacije uputili zahtjeve Ministarstvu finansija.

Na upravo završenom pressu Sindikata saopšteno je da radnici traže povezivanje radnog staža za 5 i po godina, ali po ostvarenim zaradama kao i da im se isplate plate za mart, april, maj i jun, ali ne po stečajnim nego zarađenim uslovima. S obzirom da je najavljen sastanak u petak u Ministarstvu finansija radnici će sačekati njegov ishod i odgovor na zahtjeve. Ukoliko ne budu zadovoljni i odgovori budu negativni preduzeće radikalnije poteze. Do tada će se svakodnevno okupljati ispred kapije Brodogradilišta.
Na pressu se čulo da su do sada radnici brodogradilišta bili tolerantni, strpljivio čekali da se obavi kvalitetna privatizacija, ali kako to nije uspjelo, više neće imati mnogo razumjevanja za odlaganje njihovih zahtjeva. Naveli su i da im nije potrebna podrška političkih partija, već konkretna podrška Vlade, jer se ni do sada nisu bavili politikom nego sopstevenim radom i niko ih nije pitao kako im je.- Ta okosnica crnogorksog pomorstva je sada pala na koljena, a radnici su dovedeni pred svršen čin. Upravo su radnici napravili od Brodogradilišta industrijsku veličinu, u regionu i svijetu. Radnici su živjeli za Brodogradilište i sa Brodogradilištem i uvijek su bili za kvalitetnu privatizaciju Brodogradailišta ne želeći ni jednim postupkom da ugroze taj proces. Radilo smo marljivo o čemu svjedoči veliki broj borodova u prošloj i u ovoj godini. Upravo iz tog razloga sada kada smo dovedeni do kraja tražimo u potpunosti namirenje svega onoga što nam se duguje. Tražimo za sve radnike otpremnine po kolektivnom ugovoru, što uključuje 24 zarade, plus 500 eura po godini radnog staža, tražimo povezivanje cjelokupnog radnog staža, namirenje svih potraživanja radnika, zimnice, stanarine za podstanare, tražimo i namirenje sredstava za stambeni fond koje je preduzeće bilo dužno da uplaćuje u visini 2 odsto bruto zarade na godišnjem nivou. To radnici zaslužuju, a o poštovanju koje zaslužuju neću da govorim – kazao je bivši predsjednik Sindikata i član novoformiranog pregovaračkog tima, Gligo Tomanović.
On očekuje da će u Ministarstvu fianansija u petak naići na razumjevanje i pozitivne odgovore koji su jedino prihvatljivi za radnike.
Predstavnik radnika, Mladen Krivokapić je ogorčen zbog situacije u kompaniji koja godišnje remontuje 100 brodova, a završava u velikom minusu.
– Ako je iko imao tolerancije i strpljenja imali su radncii Jadranskog brodogradilišta. Svašta nam se pričalo, sve smo tolerisali do danas. Danas ne tolerišemo više ništa. Zahtjevamo da nam se isplate zasotale zarade za dio marta, kompletna plata za april, maj i jun, u roku od 30 dana i sedmično po jedna zarada. Tražimo pismene garancije za to inače ni jedan brod neće izaći iz doka, niti će neki drugi ući. Protesti će na kapiji biti svakodnevni. Čekamo odgovor Vlade do petka, kada će biti sastanak sa našim predstavnicima. Od petka, ako se ne usglase sa našim stavovima mi ćemo radikalizovati proteste. Mi se moramo boriti za naša prava, jer do sada nismo uspjeli mirnim putem, a od sada ćemo ako treba protesima i blokadom – istakao je Krivokapić.
U remontu su tri, a očekuje se sjutra dolazak još jednog broda, ali neće biti nastvaljen posao dok se ne postigne dogovor o radničkim zahtjevima. Predstavnici radnika su danas obavili razgovore sa bivšim direktorom Petrom Tušupom i novopridošlim stečajnim upravnikom Željkom Ostojićem.
U posljednjem roku juče je 126 radnika napustilo Brodogradilište sa otpremninama, ali se očekuje da njih 70 mogu da idu u penziju, jer su ostvarili pravo. Na birou, ili na raspolaganju stečajnom upravniku za nastavak proizvodnje, ako budu ispunjeni njihovi zahtjevi, je 194 radnika.
– Mi želimo da radimo i da neko kaže što će biti sa nama, ne želimo da budemo kao radnici Boksita, Željezare, nego kao radnici Brodogradilišta koji su do zadnjeg dana radili. Ako Vlada ima pametniji plan za Brodogradilište pozdravljamo, ali neka i oni pozdrave nas i ispoštuju kako treba – poručio je Zoran Jovetić.

Picerija i restoran

Vuk Ormandić pita Vladu da li firma koja je od Nove godine remontovala 30 brodova zaslužuje da ide u stečaj i je li to mjerilo da bi bio uveden u stečaj.
Već godinu radnici slušaju o stečaju i potencijanim kupcima imovine Brodogradilišta, Manku, holandskom Damenu. Sada su se, kažu, javile još dvije kompanije.
S obzirom da su političke partije u Novom počele da se bave uvođenje stečaja u Vektra Boku, sada i u Brodogradilište na pitanje da li im takva politička podrška koristi radnici su bili jasni. Uoči izbora političke stranke nisu se mnogo izjašnjavale, ali ne žele uplitanje politike:

– Mi smo prije godinu očekivali rješenja. Ovo sada treba da bude mimo politike. Ona nas ovdje ne interesuje, samo naš posao i ekonomija. Ono što nam se duguje treba da se isplati. Zanima nas samo naša kuća i dvorište. Politika nam ni do sada nije pomagala, pa neće ni od sad. Brodogradilište se do sada samo održavalo bez pomoći države i bilo koga. Radili smo, zarađivali i imali. Sada je sve stalo. Ako mora da se zatvara Brodogradilište i država ima bolje planove, pozdravlamo, samo da nas ispoštuje. Radnici ne traže politiku nego da kao ljudi odemo odavdde, a bićemo tu ako smo potrebni novom vlasniku. Svi smo voljni da radimo.
Radnicima treba konkretna podrška Ministarstva finansija, ali i lokalne uprave, s obzirom da su razgovarali sa predsjednicima opštine i Skupštine.
Kako Radio Jadran saznaje u utorak će biti održana vanredna sjendica Skupštine opštine povodom stečaja u Bijeloj i statusa radnika.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code