RADNICIMA „VEKTRA BOKE“ POMOĆ I PODRŠKA OPŠTINE HERCEG NOVI

RADNICIMA „VEKTRA BOKE“ POMOĆ I PODRŠKA OPŠTINE HERCEG NOVI

0
Podijeli

Konačnu odluku o načinu naplaćivanja potraživanja od kompanije „Vektra Boka” u stečaju donijeće SO Herceg Novi, imajući u vidu mogućnost da Opština od Vektra Boke traži ustupanje vlasništva nad nekretninama u visini potraživanja.

To je prvi od pet zaključaka kojeg su usvojili odbornici lokalnog parlamenta u Herceg Novom, na vanrednom zasjedanju povodom uvođenja stečaja u AD „Vektra Boka”.
Skupština opštine Herceg Novi poziva na punu solidarnost javnost, sindikalne organizacije iz Herceg Novog sa radnicima „Boke”. Takođe, daje i punu podršku zaposlenim u HTP „Boka” i ukoliko bude zastupljena u stečajnom vijeću zahtjevaće radni angažman svih zaspolenih koji su to pravo imali prije stečaja i pravo na sticanje penzije. Ova tri zaključka predložili su opozicioni odbornici, Obrad Gojković i Mirko Mustur (Demokrate Herceg Novog).
Prihvaćen je i predlog Kluba odbornika DPS-a, odnosno odbornika Slobodana Radovića da se kamata od 277 hiljada eura na potraživanja Opštine prema “Vektra Boki”, od 1.9 miliona eura, opredijele za povezivanje radnog staža zaposlenih. Na taj način bi se bar dijelom pomoglo u prevazilaženju njihovog nepovoljnog statusa.
Prihvaćen je još jedan zaključak iz redova opozicije, odnosno Kluba SNP-a, kojim Skupština opštine zadužuje izvršnu vlast Opštine da angažuje stručno lice koje će izvršiti obračun i utvrditi izgubljenu dobit za nedovoljnu triustičku ponudu grada i propuštene prilike razvoja grada od potpisivanja privatizacionog ugovora sa „Vektra Bokom” 2007. godine.
Sa obrazloženjem, da to nije nadležnost Opštine, vladajuća koalicija (DPS-IZBOR) nije podržala još nekoliko zaključaka opozicionih odbornika, a među njima i raskid ugovora sa „Vektra Bokom”, kao i zahtjev da Vlada, kao najodgovornija, prihvati isplatu poreza i doprinosa i povezivanje radnog staža radnicima, kao što je uradila u slučaju „Boksita”.

Picerija i restoran

ZA STANJE U VEKTRA BOKI KRIVA VLADA, ALI I BIVŠA VLAST U NOVOM

Rasprava o potraživanjima prema Vektra Boki, socijalnom statusu zaposlenih i imovini Vektra Boke koja je interes grada i države, na momente je u Skupštini bila populistička i politička i zagrijavala atmosferu. Jednoglasje je postignuto samo u ocjeni da je ovo bila definitivno loša privatizacija i loš investitor.
Za opoziciju je Vlada kriva za sve, dok je pozicija smatrala da određenu odgovornost za lošu privatizaciju „Vektra Boke” u stečaju, ima i lokalna samouprava.
Slobodan Radović Krušo to vidi kroz nedostatak planske dokumentacije koja je bila potrebna da bi se realizovao investicioni plan iz ugovora koji je Vlada sa Vektrom Montenegro potpisala 2007. godine. Opštini je bilo potrebno dvije godine, te zato Vektra nije ni radila niti realizovala zacrtane planove – kazao je Radović.
Ovo su osporavali odbornici Obrad Gojković i Danijela Đurović rekavši da je planska dokumentacija donijeta nakon potpisivanja aneksa ugovora o produženju ugovora sa Vektra Bokom, na zahtjev Vlade, a da prvobitni ugovor nije ni podrazumjevao izradu planske dokumentacije jer je bilo predviđena samo rekonstrukcija hotela.
Dragan Šimrak (SDP) ocjenio je da je Vektra već bila na aparatima kad je privatizovana, a da je vlasnik Brković samo isključio te aparate, te da je sada najvažnije da se sačuva imovina i pomogne radnicima.
– Boku je uništio tadašnji jedinstveni DPS – ustvrdio je Šimrak.
Mirko Mustur je rekao da je cunami od privatizacije Vektre uništo grad i da je bila samo gora privatizacija Jugooceanije.
– Vektra je izvršila eutanaziju Boke – kazao je Mustur.
Miloš Konjević (Novska lista) rješenje vidi u 100 miliona eura garancija za Herceg Novi, koje je, kako kaže, dala Vlada nakon formiranja vlasti u Novom. Ako je Vlada obećala ta sredstva, po Konjeviću se iz njih mogu namirtii sve obaveze i oko raskida ugovora, nadokande radnicima za povezivanje staža, te gradnju novih hotela.
Jedan od zaključaka koji nije prošao je odbronice Danijele Đurović da se park hotela Boke vrati u vlasništvo opštine, jer za to postoje dokumenti još iz 1994. godine.
Neke od predloženih zaključaka u svojstvu odbornika komentarisao je Andrija Radman (DPS), rekavši da su oni samo deklarativni, populistički i politički, jer nisu u nadležnosti Skupštine i ne mogu da se realizuju, pa služe samo prethodnoj vlasti da se opravda za nečinjenje u proteklih 14 godina. Zbog toga je i pitao Đurovićku zašto tek sad izlaze sa nekim dokumentima koje su imali dok su bili na vlasti. Jer, DPS je kao tadašnja opozicija nekoliko puta tražio da Vektra dođe na dnevni red i bili su protiv rušenja hotela „Tamaris”, odnosno gradnje novog sa 13 spratova.
– Treba da se bavimo sada kako pomoći radnicima i kako učiniti sve da se sačuva imovina Boke – pokušao je da kanališe diskusiju Radman.
Predsjednik Sindikata Vektra Boke, Vojin Miljanić, poručio je odbornicima da ne traže krivca, ali smatraju da Vlada ima obavezu da izađe u susret radnicima i obezbijedi sredstva za povezivanje radnog staža radnicima za 4 godine i 10 mjeseci. On je kazao da je proteklih dana podjeljeno desetak otakaza, te da će ih biti još u narednom periodu iako je premijer Milo Đukanović kazao da će se radnici Vektre u stečaju sačuvati. Radnicima se duguju 3 i po plate, regres, razlike u platama, odnosno pojedinačno od 3.000 eura pa naviše.
Miljanić je još kazao da zaposleni koji trenutno rade imaju platu od 193 eura, ali bez prevoza i toplog obroka. On je zatržio od odbornika da pomognu u tome da se svi radnici vrate na posao, te da to traže od stečajnog upravnika.

DA SAM JA PREDSJEDNIK IŠLI BISMO NA ULICU

Onaj ko je i ovoga puta iskakao sa „zapaljivim” riječima bio je odbornik Obrad Gojković. On je sa skupštinske govornice u nekoliko navrata govoreći o lošim privatizacijama u Herceg Novom pozvao radnike Herceg Novog, Sindikate Brodogradilišta, Prvoborca, Instituta da daju podršku kolegama u Vektra Boki tako što će izaći na ulice i blokirati magistralu.
– Da sam ja predsjednik bio bi na ulici sa radnicima Herceg Novog – kazao je Gojković obraćajući se Slobodanu Radoviću Krušu i pozivajući ga da izađu na magistralu kako bi je blokirali.
Predsjednik Skupštine, Andrija Radman ga je pekinuo i upozorio da neće dozvoliti da za skupštinskom govornicom ruši ustavni poredak Crne Gore, pa makar ga u tome i fizički spriječio udaljavanjem sa sjednice.
– Da si viši 30 centimetara mogao bi u tome da me spriječiš – „priprijetio” je Gojković unijevši se u lice Radmanu za predsjedavajućim stolom. Na ovu krajnje nedemokratsku opasku, Radman je samo odmahnuo rukom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code