Radosav Rale Pavićević: Šta se krije iza 25 hiljada pratilaca na Instagramu?

Radosav Rale Pavićević: Šta se krije iza 25 hiljada pratilaca na Instagramu?

9
Podijeli

U eri društvenih mreža fotografija postaje glavni medij i sredstvo umjetničkog izraza. Sve je više fotografa amatera, ali i profesionalaca, koji pokušavaju da skrenu pažnju na sebe i sopstveni podged na svijet. U moru onih koji se ističu po jedinstvenosti izraza, “za oko nam je zapao”,  Radosav Rale Pavićević. Plijene njegova vrhunska zapažanja kroz objektiv, koji je postao dio njegovog bića.

Novljanin, koji živi i radi u Podgorici, a po struci pravnik, uspio je da od svog hobija stekne popularnost. Naime, Pavićević, zahvaljujući svojim sjajnim fotografijama, ima oko 25 hiljada pratilaca na Instagramu, što, moramo priznati, nije mali broj kada uzmemo u obzir crnogorsko tržište.

Picerija i restoran

Piše i za Passion Passport, koji je, inače, jedan od najistaknutijih svjetskih turističkih portala. Njegova reportaža o Crnoj Gori je bila među pet najčitanijih članaka u 2017. godini.

Ističe da je njegovo interesovanje za fotografiju postojalo oduvijek, ali da se prava ljubav rodila istovremeno sa ljubavlju prema prirodi.

Predstaviti što bolje ljepote Crne Gore

Instagram pratioci Raleta Pavićevića dolaze iz raznih krajeva svijeta, a predstavljanje rada tako velikom krugu ljudi je ono što ga dodatno inspiriše, te nastoji da pruži što kvalitetniji sadržaj.

– Naročito se trudim da im na što bolji način prezentujem ljepote Crne Gore, i posebno me raduje kada dobijem poruke onih koji su inspirisani mojim fotografijama odlučili da posjete Crnu Goru, ili bar namjeravaju da to učine.


Kada sam počeo da se bavim planinarenjem i istražujem manje poznate predjele Crne Gore, poželio sam da sve te skrivene ljepote prenesem i dočaram onima kojima nisu bile dostupne, i možda na taj način  inspirišem ljude da više istražuju svoju zemlju. To je bio pokretački motiv, a vremenom se ta ljubav produbila i fotografija je postala centar mojih interesovanja-priča Pavićević.

Primjetili smo da ga najviše inspirišu pejzaži i arhitektura koje zapaža na svojim putovanjima, te na njegovom Instagram profilu možete naći fotografije popularnih turitičkih znamenitosti, ali isto tako, i onih manje istraženih i valorizovanih.

– Jedan od razloga isključive zastupljenosti pejzaža i arhitekture na mom Instagram profilu jeste koncept po kojem bi određeni profil trebalo da se bavi određenom tematikom. Pored pejzažne fotografije, arhitektura srednjeg vijeka je nešto što me najviše fascinira, jer nosi posebnu emociju i duh starih vremena. Uske, kaldrmisane, stotinama godina stare ulice me uvijek prenesu u neko drugo doba. Uživam u svakom trenutku dok pokušavam objektivom da prenesem njihovu autentičnost i atmosferu – navodi Pavićević.

“Lajkovi” nijesu garant kvaliteta i autentičnosti

Iako se može pohvaliti velikim brojem pratilaca na Instagramu, oni ne garantuju uvijek kvalitet sadržaja,  smatra on.

– Činjenica je da postoje razni načini na koje možete vještački povećati broj svojih pratilaca njihovom „kupovinom” , te na isti način možete povećati svoj „engagement“, tj. broj pregleda, „lajkova“ i sl. Nažalost, i u Crnoj Gori postoje profili koji na taj način povećavaju svoj broj pratilaca. Međutim, takve profile je lako prepoznati zbog neproporcionalnog odnosa broja njihovih pratilaca sa brojem „lajkova“ i komentara na njihovim fotografijama.

Garant autentičnosti fotografa je pronalaženje ličnog izraza po kome on postaje prepoznatjiv i dosljednost. Takođe, potrebno je posjedovati i poznavati opremu kako bi se obezbijedio kvalitet fotografije, smatra Pavićević.

Za dobrog fotografa je, prije svega, potreban talenat i osjećaj da prenese emociju ili priču, u zavisnosti od vrste fotografije, dodaje on:

– Jednom kada pronađete izraz koji najviše odgovara Vašem senzibilitetu i afinitetima i budete mu dosljedni, publika će moći da prepozna rad kao Vaš, i samim time ste uspjeli da se istaknete i izdvojite – uvjeren je naš sagovornik.

 Herceg Novi stalna inspiracija

Iako dugo već ne živi u rodnom Herceg Novom, i dalje ga smatra svojim gradom i prema njemu gaji posebnu emociju. Ono što, kako kaže, Novi čini inspirativnim, je njegova srednjovjekovna arhitektura, te pri svakoj posjeti zabilježi neki novootkriveni kadar.

– Činjenica je da je Novi oduvijek bio dom umjetnicima raznih profila, što nikako nije slučajnost, već rezultat duha i emocije koju grad nosi u sebi. Kamene kuće obrasle zelenilom, mimoza, bezbrojne stepenice koje će vas dovesti do najskrivenijih uglova grada, ostaci utvrđenja, Orjen koji stražari nad gradom, i još mnogo toga čini ovaj grad fotografskim rajem za svakog ko je voljan da istražuje – smatra Pavićević.

Uskoro izložbe?

Pavićeviću je u planu da mu fotografisanje bude više od hobija. Instagram će iskoristiti kao vid promocije svog rada. Nije isključio ni mogućnost učešća na izložbama jer, kako ističe, to je najljepši vid izlaganja i prezentovanja. Prava ljepota fotografije dolazi do izražaja u štampanoj formi.

Novina u kojoj se želi isprobati je portretna fotografija, naročito u spoju sa pejzažnom, odnosno fotografisanje portreta u prirodi.

9 Komentari

Ostavite komentar

*

code