Ragbi u Crnoj Gori uz podršku princa Nikole Petrovića

Ragbi u Crnoj Gori uz podršku princa Nikole Petrovića

457
0
Podijeli

ragbi arsenal princ nikolaNekadašnji igrač ragbija i veliki poznavalac ovog sporta, princ Nikola Petrović, spreman je da logistički pomogne dalju promociju ragbija u Crnoj Gori, kao i promociju “Ragbija 7”, kao manje forme ovog popularnog sporta. To je princ Nikola saopštio na sastanku sa predstavnicima Ragbi kluba Arsenal, predsjedniku Igoru Adžaipu i glavnom treneru Đorđiju Premoviću, kao i sponzorima Ragbi kluba Arsenal, predstavnicima kompanije Adriatic Marinas.
Ragbi u Boki Kotorskoj doživljava novu popularizaciju i projektom “Get Into Rugby” koji je počeo preoteklog septembra osnovci i srednjoškolci iz Tivta imaju priliku da u direktnoj komunikaciji sa sportistima upoznaju prednosti ovog sporta i nauče zbog čega je ragbi jedan od najomiljenijih sportova širom svijeta.
Privrednici iz Crne Gore trebalo bi da prepoznaju značaj ovog popularnog sporta, a crnogorski ragbisti će više nastojati da promovišu svoje aktivnosti, kako sportske, tako i društveno-odgovorne, kao i da uključe što veći broj mladih -kaže nam Igor Adžaip.

Ragbi u Crnoj Gori počeo u Tivtu

Picerija i restoran

Zvanični početak ragbija kao sporta u svijetu vezuje se za 1823. godinu i koledž u gradiću Ragbi u srednjoj Engleskoj, mada je sličan sport postojao i u srednjem vijeku.
Poznata je stara engleska poslovica:fudbal je igra džentlmena koju igraju grubijani, a ragbi je igra grubijana koju igraju džentlmeni. Tako je grupa igrača, grubijana-džentlmena, uglavnom, stranaca zaposlenih u prestižnom nautičkom naslelju Porto Montenegro, osnovala klub Arsenal u maju 2011. godine. To su zvanični počeci ragbija u Crnoj Gori.
U međuvremenu osnovano je još šest ragbi klubova: Krstaš iz Kotora, Budućnost iz Podgorice, Lavovi iz Nikšića, Lovćen sa Cetinja, Mornar iz Bara i Jadran Portonovi iz Herceg Novog. U njima trenira preko 100 momaka, ali i desetak ragbistkinja. Igraju prijateljske utakmice i turnire u regionu, čak i u Americi, ali nedostaje više medijske podrške. To naši ragbisti zaslužuju, tim prije jer je Ragbi savez Crne Gore postao punopravni član evropske kuće ragbija, FIRA-AER, koja se zove Rugby Europe.

Ragbi kodeks: Nikad nemojte da psujete i nasrćete na sudiju

1) Poštovanje – Ponašajte se prema protivničkim igračima i navijačima sa najvećim poštovanjem i uvažavanjem.
2) Rukujte se sa protivnikom nakon meča (bez obzira na rezultat i tok utakmice) i častite ih pivom nakon utakmice. Što se desi na terenu ostaje na terenu.
3) Poštujte sudiju bez obzira da li je imao dobar meč ili ne. Zahvalite mu se što je odvojio svoje vrijeme da provede na hladnom i mokrom vremenu pokušavajući da kontroliše 30 ljudi na terenu koji hoće jedni druge da zakucaju u zemlju. Nemojte da mu ovo budeo nezahvalna dužnost, na kraju i on daje sve od sebe.
4) Neka se protivnička ekipa osjeti dobrodošla u vašim prostorijama, ako je prijateljska utakmica ili turneja, ponudite im neki suvenir da ponesu nazad kao uspomenu i častite ih pivom zato što su došli i odigrali utakmicu. Zapamtite, ako se ne osjete dobrodošlim, zašto bi opet dolazili?!
5) NIKAD, NIKAD, NIKAD nemojte da psujete/pljujete/vičete/ili nasrćete na sudiju. Tome nije mjesto u sportu i svako ko se tako ponaša treba da bude isključen i izbačen iz tima.
6) Nemojte da folirate da ste povrijeđeni ili da plačete kad izgubite – Niste mala djeca, podnesite to muški, kao odrasli ljudi.
7) Uvijek postoji neko veći, jači i brži od vas, pokažite veličinu u pobjedi i porazu, nemojte da vas drugi tome uče. Koliko god mislite da ste dobri, uvijek zapamtite da ste DIO TIMA. Poštujte vaše saigrače da bi oni poštovali vas ili ćete biti povrijeđeni. Ragbi je VRHUNSKI TIMSKI SPORT i nema mjesta za individualce i superstarove.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code