Rambova kampanja za čistiji Jadran: Solarni retro jedrenjak

Rambova kampanja za čistiji Jadran: Solarni retro jedrenjak

1816
2
Podijeli

solarni jedrenjakAntonije Toni Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, danas jedan od najvrijednijih ekoloških aktivista u zemlji i regionu, pokrenuo je kampanju za realizaciju projekta pod interesantnim naslovom „Solarni retro jedrenjak“.

– Ovaj projekt je zapravo zbir svih mojih afiniteta, hobija i pasija na jednom mjestu. Ovaj Solarni jedrenjak je, jednostavno rečeno, prototip mojih snova – napisao je Rambo na svom sajtu.

Picerija i restoran

Riječ je o restauraciji oldtajmer barke tipa kuter, na koju Rambo planira da postavi solarne ploče, kako bi zamijenio pogon na fosilno gorivo električnim, koji bi se napajao iz solarnih generatora. “Solarni retro jedrenjak” je retrofuturistički projekat koji treba da postane podstrek za promjene navika vlasnika motornih čamaca, odnosno smanjenje zagađivanja i povećanje ekološke svijesti, ali i da pokaže i dokaže kako već sada postoji raspoloživa, pristupačna tehnologija koja omogućuje uživanje u čarima Jadrana i nautičkog turizma, neograničeno krstarenje, bez zagađivanja mora i vazduha.

Takođe, jedan od ciljeva je i medijsko lobiranje da Lučke kapetanije, marine i pristaništa prestanu da naplaćuju vez i plovidbene dozvole indeksirane po dužnom metru plovila, već po snazi motora.

rambo skver– Možda najvažnija pasija koju imam jeste borba za čistiju planetu uvođenjem čiste tehnologije. Tehnologija je već tu, ona donosi ogromne uštede u gorivu, novcu, eliminaciji zagađenja. Promjena ljudskih navika je nešto na čemu radim već neko vrijeme, kroz moje javno djelovanje. Užasno je gledati te naftne fleke koje svaki motor sa unutrašnjim sagorijevanjem pušta u manjoj, ili većoj mjeri. Uz to, gorivo moraš da kupiš, a sunce sija džabe – kaže Rambo.

Kampanja za „Solarni retro jedrenjak“ je u toku. Ideja je da u finansiranju projekta učestvuje što više zainteresovanih, koji bi postali dio projekta donacijom ili kupovinom jednog od ponuđenih „perkova“ – interesantnih proizvoda i poklona donatorima u kampanji, od postera broda sa Rambovim autogramom, do jedrenja za 5 osoba u koje je uključena i večera u konobi i razgovori na temu jedrenja.

Do sada je sakupljeno 64 % budžeta, a krajnji rok je 5. maj, kada se kampanja i završava.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code