Raspisan Savindanski literarni konkurs za osnovce

Raspisan Savindanski literarni konkurs za osnovce

16
Podijeli

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta raspisalo je literarni konkurs za učenike osnovnih škola, pod nazivom: “Zašto je slavan Sveti Sava”, u čast ovog srpskog svetitelja i prosvetitelja.

Pozivaju učenike da pišu o svecu čudotvorcu, o njegovoj ličnosti, djelima, čudima, o mitu i narodnim predanjima.

Picerija i restoran

– Sveti Sava je boravio u Boki i odatle otišao na put ka Svetoj Zemlji. Učešće na konkursu imaju svi učenici osnovnih škola sa područja Boke Kotorske. Radovi mogu biti pisani u formi proze ili poezije, bez gramatičkih i jezičkih grešaka, ćiriličnim pismom. Obim rada da ne bude veći od dvije stranice formata A4, pisano na pisaćoj mašini, ili čitkim rukopisom  navodi predsjednica SPKD Prosvjeta, Olivera Doklestić.

Propozicije:
Rok za dostavljanje je 10. januar 2018. godine. Radovi iz iste škole mogu biti objedinjeni i poslati u jednoj koverti, sa obaveznom naznakom na svakom radu o učeniku, autoru (ime, prezime, razred i ime i prezime nastavnika).

Radove dostavljati u zatvorenim kovertama, na adresu: SPKD Prosvjeta, Herceg Novi, poštanski fah kod pošte 85340 Herceg Novi, ili u Knjižari So (Trg Nikole Đurkovića u Herceg Novom).

Komisija, sastavljena od profesora književnosti i književnika, vrijednovaće sve prispjele radove i odabraće najbolje u konkurenciji proze i poezije. Autori najboljih radova biće nagrađeni prigodnim nagradama.

Objavljivanje rezultata lireranog konkursa “Sveti Sava u Boki” biće preko radija i novina, a dodjela nagrada je 27. januara 2017. godine.

16 Komentari

 1. Dopuna napisanog Anonymousu: Ne samo da je Dusanova majka Teodora bila Bugarka (kci cara Smileca) vec mu je i zena Elena bila Bugarka (bugarska princeza – sestra cara Ivana Aleksandra). Tek koliko da se zna o Dusanovim “srpskim” korijenima.

  6
  19
 2. Kiliko znam Konkurs povodom SAVINDANA traje više od deset godina. Vi, koji mrzite Svetoga Savu i sve srpsko u Novome nemate pojma ni o čemu. A što je Njegoš zborio ovako- to je zato jer je Njegoš više vidio ko su Crnogrci nego iko drugi. Zato je i pobio toliko glava da bi državu od divljine napravio, a ne zato što nije mario za Svetoga Savu. Njegoš je poštovao i Karadjordja i Obilića, ko što su ih poštovali i drugi vidjeni Crnogorci i zato se u Cetinju i zove OBILIĆA POLJAMA.
  Na zdravlje Badnji dan !

  20
  7
 3. Gospode Boze koliko zlobe na ovaj tako divni i posebni dan, najljepsi dan od svih dana.Davno je jedan veliki mudrac rekao,,kakve su ti misli takav ti je zivot,,.Zato smo tu gdje smo.

  37
  4
 4. O Svetom Savi se ne uči u školi. Sve što su učile stare generacije, u doba Jugoslavije, o Savi i Nemanjićima, danas se više ne uči. Nastavnici imaju mogućnost da sami ispredavaju neke djelove iz istorije i književnosti, koje smatraju primjerenim. Pri tome niko neće biti ni ugrožen. Literani konkurs pišu učenici koji to žele. Nikome nije diktat. Nije nikakva obaveza, ali ne treba zaboraviti činjenicu ko živi u Herceg Novom, pa makar to bio deset Srba. Treba dozvoliti da se tako i osjećaju i izjašnjavaju. Gospodine “Belavista” nemojte da tumačite sopstvenom zlošču jednu dobru namjeru. Ako imate zle ideje bolje je da odete u ckrvu, koju god, i zapalite svijeću. Znate li po kome Savina nosi ime ? Pa nije baš po Blažu Jovanoviću !

  39
  10
 5. “No kršna i siromašna Crna Gora ne haje ni za Nemanje, ni za Murate, ni za Bonaparte; svi oni biše pa i preminuše, i mač svoj o Crnogorce đekoji opipaše, pa nestaše a Crna Gora ostade dovijeka i strašnoga suda, u svojoj volji i slobodi…” Evo sto je Njegos mislio o Nemanjicima (Nemanje), a samim tim i o Svetom Savi!!!

  12
  42
  • Ovo je Njegoš:
   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
   Zna Dušana rodit Srpka, zna dojiti Obiliće,
   al heroje ka Požarske, divotnike i plemiće,
   gle, Srpkinje sada rađu… Blagorodstvom Srpstvo diše…
   Bježi, grdna kletvo, s roda – zavjet Srbi ispuniše!

   U Beču na Novo ljeto 1847. goda

   40
   8
 6. Crnogorsko pravoslavlje ne poznaje svetosavlje i nece ga nikakva Olivera Doklestic uvoditi. Eto im Raska (Srbija) pa neka pisu sastave koliko im mila volja. A mogu probati i na Kosovo ako uspiju.

  14
  43
 7. Ja sam mislio da je Crna Gora, po ustavu, sekularna drzava. Kad ono svetosavlje uslo i u skole. Kako se osjecaju roditelji koji nijesu pravoslavci a njihova djeca moraju uciti i pisati o “svetiteljima” druge vjere.Ako ucenici budu pisali, zasto moraju pisati iskljucivo “cirilicnim pismom” kada su po ustavu cirilica i latinica ravnopravna pisma? Nejasno je da li mora biti upotrebljena ekavica.?Ko je od prosvjetara odobrio ovo? Da li je i za ovo sponzor srbijanski konzulat a komisija za ocijenu radova- popovi SPC?
  Da li je ucenicima receno da je Rastko (Sava) bio dio Nemanjica koji su okupirali i razrusili Zetu (Crnu Goru)?

  15
  33

Ostavite komentar

*

code