Raste promet u zalivu Boke, ali i bezbjednost plovidbe

Raste promet u zalivu Boke, ali i bezbjednost plovidbe

2104
9
Podijeli

images_slike_razno_zaliv_plovilaLjetnja turistička sezna u Bokokotorskom zalivu polako se zahuktava, a kruzing sezona počela je još 19. marta, kada je u Boku uplovio “Berlin”, kruzer malteške kompanije. No, tek predstoji  gust pomorski saobraćaj u zalivu. Bezbjednost neće biti upitna, tvrde za Radio Jadran u Lučkoj kapetaniji Kotor.

Očekuje se ove godine uplovljavanje oko 600 kruzera i rekordnih pola miliona putnika na njima, kao i desetak hiljada privatnih i komercijalnih jahti. Po riječima inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor, Željka Lompara, taj broj može biti i veći.

Picerija i restoran

“Manji sigurno neće, jer imamo opravdanu sumnju da će ispadanje Turske iz kruzing destinacija zbog terorizma svakako povećati broj kruzera u Boki Kotorskoj, ako ne, sigurno će povećati vrijeme stajanja kruzera, jer negdje treba da se izgube dani koji su bili predviđeni za boravak u Turskoj” – kazao je Lompar.

Na pitanje koliko će sve to uticati na bezbjednost plovidbe u zalivu, Lompar nema dilemu i tvrdi da je ona na visokom nivou:

“Boka je bez pomorskih nesreća posljednje 3 godine, otkako je usvojen Zakon o sigurnosti plovidbe. Najčešći prekršaji su prekoračenje dozvoljene brzine plovila ili približavanje obali. Po Zakonu o sigurnosti plovidbe dozvoljena brzina za sva plovila limitirana je na 6 nautičkih milja ili čvorova u tjesnacu Kumbor i Verige i 10 čvorova u ostalim djelovima Boke”.

Kako je kazao inspektor Lompar, oni koji su u prekršaju prvo dobijaju od inspektora plovidbe jedan vid usmene opomene i upoznavanje sa Zakonom o sigurnosti plovidbe, jer pojedini vlasnici čamaca i jahti iz Boke, kao i stranci, nisu bili upoznati sa nekim odredbama tog zakona. Prekršajnim nalogom reaguju, uglavnom, ukoliko se prekršilac ni poslije opomene ne pridržava zakona.

Pomorcima, vlasnicima plovila, naročito strancima je, po riječima kapetana Lompara, drago kada sretnu patrolu Lučke kapetanije. To im uliva sigurnost. Dobijaju uputstva i informacije direktno, na vodi.

 

Radarska i kompjuterska kontrola

images_slike_dogadjaji_2015_turizam_sseptembar_zaliv_plovila_2Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je preko IPA projekta organizovalo  radarsku kontrolu zaliva. Prošle godine radari su instalirani na Obosniku i repetitoru Vrmac, što je bio završetak prve faze realizacije ovog projekta:

– U drugoj fazi IPA projekta predviđene su kamere i radari. Jedan će biti u Risanskom zalivu, iznad Sopota, a drugi iznad Bajove kule. Tako će za dnevno i noćno snimanje biti pokrivena kompletno sva četiri zaliva Boke Kotorske – naglašava Željko Lompar.

Inače, inspekcija sigurnosti pomorkse plovidbe u Boki od 1. juna patrolira u dvije smjene. U jednoj smjeni su jedan kapetan i jedan inspektor plovidbe, a u drugoj dva inspektora. Oni pokrivaju čitav zaliv i potez od ulaska u Boku do plaže Jaz, gdje je, kako nam je kazao Lompar, „zamišljena granica“ između Lučkih kapetanija Kotor i Bar.

Treba napomenuti da Crna Gora ima četiri inspektora za sigurnost pomorske plovidbe, njihove kancelarije nalaze se u Lučkim kapetanijama, ali oni nijesu podjeljeni u rejone, već svi pokrivaju Crnogorsko primorje, Skadarsko jezero i rijeku Taru.

Inspekor Lompar je naglasio da u roku od 72 sata svako plovilo, preko agenta ili kapetana, mora obavjestiti državu Crnu Goru o namjeri uplovljenja.

–      Imamo instrumente Pariz memoranduma, čiji smo pridruženi član. Instrumentima obezbjeđujemo kompjutersku kontrolu svih brodova – tvrdi Lompar.

9 Komentari

 1. kontrolise li ko brzinu kojom idu skuteri kroz zaliv i koliko blizu i ne bjezbjedno prilaze ogradjenim kupalistima i ugrozavaju sigurnost kupaca
  0  0
 2. Mene zanima ako bi se (daleko bilo) neki od plovnih objekata zapalio sa cim bi ga gasili? Sa kojim plovnim objektima spremnih za gasenje pozara u zalivu raspolazemo?
  1  0
 3. Pohvalio bih kapetaniju jer je stvarno onako kako kažu!
  Zaustavili su me par puta prošlo ljeto i uz uredne papire svaki put lučki kapetan samo me opomene oko prekoračenja brzine bez izdavanja bilo kakve kazne! Za razliku od ovih na kopnu jedan veliki iskorak.
  Samo bih iznio jednu primjedbu na zakon koju bi trebali amandmanski promjeniti a to je brzina kroz kumbirski tjesnac od 6 milja i 10 milja kroz zaliv. U drugim zemljama brzina varira u odnosu na bruto tonažu polovila te ne može isto ograničenje da bude za skuter i za putnički brod!
  1  0
 4. Patrolirate,pitam se samo cime!? Moguce sluzbenim vozilom,jer ko je imalo namore moze primjetiti da je vase plovilo rijetkost vidjeti kroz zaliv!!
  0  0
 5. Da li g-dine Lompar smijete kontrolisati trajekte Bana,kojom brzinom voze?Ne smijete i to je nasa stvarnost.Nekom ste majka,a nekomm maceha.
  0  0

Ostavite komentar

*

code