Razgolićeni turisti: Svuda ili samo na plaži?

Razgolićeni turisti: Svuda ili samo na plaži?

4992
17
Podijeli

gologuza-turistica-foto-dubrovniknet
Foto: dubrovniknet.hr

U moru onog što treba srediti u turizmu i infrastrukturi uoči ovogodišnje sezone, vjerovatno malo koga u Crnoj Gori, pa i u Herceg Novom zanima intrigantna tema kod naših susjeda u Hrvatskoj.

Splićani će, naime, za koji dan raspravljati o Odluci da se šetanje starim gradskim jezgorm  u nedoličnoj, oskudnoj odjeći, ili bez nje kažnjava. Kako piše “Slobodna Dalmacija”, predloženim izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu zabranjeno je kretati se po centru grada bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu. Nadzor će sprovoditi  komunalni redari, a sankcije su 500 kuna ako se plate na licu mjesta ili 1000 kuna u sklopu prekršajnog postupka.

Picerija i restoran

Ova je mjera samo  nastavak onoga što su već brojni gradovi  duž Jadrana  učinili. Prisjetimo se snimka iz Dubrovnika, koji je prošlog ljeta obišao svjetske portale i izazvao skandal kod Dubrovčana.

No, da li bi ovo bilo skandalozno u Crnoj Gori i Novom? Razgolićene turiste gledamo svuda. Normalno, na plaži. Ali onda i za volanom, u prodavnicama, restoranima, na ulicama, dok obilaze spomenike, muzeje, galerije, dok prolaze i ulaze u crkve…

Šta mislite o tome, je li riječ o našem visokotolerantnom i slobodnom pristupu prema gostima, o nekulturi, ili čak svjesnom, a možda i nesvjesnom omalovažavanju grada i zemlje? Da li bi trebalo da lokalne uprave donesu izmjene Odluka o komunalnom redu, da na određenim lokalitetima postave znakove sa upozorenjem da je zabranjeno i kažnjivo neprimjereno oblačenje?

Sorry, there are no polls available at the moment.

17 Komentari

 1. Mislim da ne treba zabranjivat obilazak grada u kupaćim kostimima ili gaćama ali svakako treba zabranit ulazak u objekte. Lično smatram da svako ko ima gram kulture i obraza neće ovako “obučen” hodati gradom.
  0  0
 2. Nek setaju kako zele zasto da pratimo druge destinacije mi smo daleko od tih destinacija I nasi gosti Su drugaciji Jos da I’m to zabranimo nebi Ni oni dolazilo
  0  0
 3. treba svakako zabraniti ovo i uvesti pravila kao što je to urađeno i u komšijskoj zemlji. to je pokazivanje nekulture pojedinca i nepoštovanje domaćina.
  0  0
 4. Dubrovcani i splicani pa cak i kororani mozda budvani mogu o ovoj temi da razmisljuju i da opominju turiste i uce ih kulturi. Novi treba da kultivise grad i rukovodstvo da dovede turiste pa tek onda da razmislja o golim zadnjicama. Mislim da su golo setaliste ili danasnje suve slavine jednako nekulturni kao i oskudno oblacenje!
  0  0
 5. A zaštita od buke do jutarnjih sati je već počela iz takozvanih noćnih klubova.
  Sve noćne klubove izmjestiti iz naseljenih podrućija.
  Moj predlog na Mamulu pa do podna!!!!!!!!!!!!!!!
  0  0
 6. Pa zar nije zabranjeno ulaziti u kupacem u prodavnice, lokale itd… izuzimajuci plazne barove, pa i tu ljudi se peskirom omotaju? ili ja nisam u toku?
  0  0

Ostavite komentar

*

code