REAGOVANJA NAKON PROTESTA HP: MUZIČKA ŠKOLA: BRANIMO DRŽAVNU IMOVINU

REAGOVANJA NAKON PROTESTA HP: MUZIČKA ŠKOLA: BRANIMO DRŽAVNU IMOVINU

166
0
Podijeli

hercegnovsko_pozoristeNa lavinu protesta i optužbi da je narušila kulturološku profilaciju grada tražeći iseljenje Herecgnovskog pozorišta, direktorka Nada Karadžić za Radio Jadran kaže da samo brani državnu imovinu koju je škola dobila na korišćenje.

– Hercegnovsko pozorište je NVO i ponudila nam je da potpišemo ugovor o korišćenju zgarde. Taj dokument je bio samo u njihovu korist. Zato je  školski Odbor odbio da ga prihavti. Osim toga zgrada je u ruiniranom stanju i samim tim potrebna je izvjesna adaptacija. Imamo i  drugu ideju, da otvorimo muzički centar, prodavnicu muzičkih instrumenata, muzičke literature, nove učionice, što bi  koristilo učenicima Muzičke škole. Ove godine je upisano njih 340 – objašnjava Nada Karadžić, koja je na mjesto direktorke došla u februaru ove godine.

Picerija i restoran

I jedan od bivših učenika niže Muzičke škole, u spornoj zgradi, sada profesor klarineta, Svetislav Miki Vasić ističe:

– Žalosno je ovo što se događa. Bez obzira ko je došao za direktora pokernuo je pravu stvar. Jer, Muzičkoj školi fali najmanje 5 učionica. Direkorica je otvorila dva nova smjera: trube i smjer violončela. Godinama fale učionice za solo pjevanje, za saksafon, kontrabas. Kao dijete sam išao u tu školu i nadam se da ćemo uspjeti da otvorimo nedostajuću prodavnicu za dječje note, instrumente i najmanje još pet odsjeka, koji nam nedostaju – ističe prof. Vasić.

Direkorka Karadžić negoduje zbog toga što je zgrada korišćena za ugostiteljski objekat NVO.

– Zamislite 23 godine je radio ugostiteljski objekat koji nije imao fiskalnu kasu, niti plaćao dažbine državi i samim tim poreska i turistička inspekcija ga  je zatvarala.

Ona odbija optužbe da urušava kulturu grada, jer se kaže Muzička škola dokazala kao eminentna institucija. Tvrdi i da nije protjerala Dane muzike, već da organizatori nijesu pristali na uslove škole, kao što su iz festivala Gitar art. Uostalom, to je privatni festival – tvrdi Karadžićka.

Predsjednik Dejan Mandić, kaže za Radio Jadran da je za to da pozorište ostane u sadašnjoj zgradi dok se ne nađe rješenje. 

– Privremeno može biti smješteno u Dvorani Park. Ali, imamo kvalitetnije, pravo i dugoročno rješenje. O tome razgovaramo sa jedom drugom NVO i očekujemo najdalje za godinu da će Hercegnovsko pozorište dobiti trajni krov nad glavom – zaključuje Mandić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code