REAGOVANJA: NEMA ARBITRAŽE OKO SUTORINE, ONA JE SAMO STVAR DNEVNE POLITIKE

REAGOVANJA: NEMA ARBITRAŽE OKO SUTORINE, ONA JE SAMO STVAR DNEVNE POLITIKE

0
Podijeli

Ne prestaju posljednjih dana rasprave koje su izazvali neki političari, istoričari i geografi u BiH oko razgraničenja sa Crnom Gorom i navodnog prava BiH na Sutorinu.

Crnogorski zvaničnici su iznijeli jasan stav da je Sutorina završeno pitanje i da su se oko ugovora o razgraničenju izjasnile već obje države. Prenosimo reagovanja iz protekle sedmice, predsjednika države Filipa Vujanovića, potpredsjendika DPS-a Svetozara Marovića i predsjednika opštine Trebinje Slavka Vučurevića.

Picerija i restoran

FILIP VUJANOVIĆ: NIKADA NEĆEMO PREGOVARATI O SUTORINI KAO TERITORIJI

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je besmislenim otvaranje spora o Sutorini i poručio da Crna Gora neće prihvatiti arbitražu o tom pitanju…On je, gostujući u emisiji “Živa istina”, ocijenio i da je njegova odluka o odgađanju slanja ambasadora u Sarajevo bila iznuđena.
– Za Crnu Goru je priča o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom završena, nakon što je Vlada u junu prošle godine prihvatila ugovor o tome. Ta aktivnost razgraničenja je za nas završena. Prema tome, mi nemamo više priče sa BiH, ni o teritoriji, ni o graničnoj liniji”, poručio je Vujanović.
Iako informaciju da Predsjedništvo BiH nije razgovaralo o Sutorini vidi kao dobar znak, Vujanović navodi da je iznenađen otvaranjem tog pitanja od dijela rukovodstva u Sarajevu, posebno Bakira Izetbegovića.
– Sutorina je dio Crne Gore zauvijek, o Sutorini kao teritoriji nećemo nikada pregovarati, nikada nećemo prihvatiti arbitražu i Međunarodni sud pravde i nikada nećemo devalvirati arbitražnu odluku Badinterove komisije, niti ponovo utvrđivati granice – kazao je Vujanović.
Odluku da odgodi slanje našeg ambasadora u Sarajevo, Vujanović vidi kao praktično iznuđen potez. Prema njegovim riječima, u Sarajevu nećemo imati ambasadora sve dok iz zvaničnih institucija BiH budu osporavane granice Crne Gore. Vujanović je uvjeren da priča o Sutorini ne može ugroziti put Crne Gore u NATO.

SVETOZAR MAROVIĆ: SUTORINA IZAZIVA SAMO POLITIČKE TENZIJE

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista Svetoizar Marović još jednom je ponovio stav Crne Gore da neće prihvatiti međunarodnu arbitražu koju predlažu pojedini bosanskohercegovački zvaničnici za razgraničenje dvije države, odnosno teritorija Sutorine.

– To pitanje se može riješiti jedino arbitražom za koju je potrebno da se saglase obje strane, a Crna Gora se ne bi nikada saglasila sa tim. Druga opcija je postupak pred Međunarodnim sudom pravde za koji je takođe potrebna saglasnost obije države, kazao je Marović.
Pitanje Sutorine, ističe on, izaziva samo političke tenzije:
– Ne treba požurivati sa nekim mjerama, ambasadori treba da rade svoje poslove, da približavaju ljude, administracije, narode, zaključio je Marović.

SLAVKO VUČUREVIĆ: POLJULJANI DODIK ZATALASAO SUTORINU I DODOVORAVA SE CRNOGORSKOM RUKOVODSTVU

Nesporazum oko granice Bosne i Hercegovine i Crne Gore je samo prividna dramatizacija u svrhu dnevno-političkih interesa onih koji se danas zalažu za međunarodnu arbitražu, a bili su u prilici da davno riješe ovo pitanje, tvrdi gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević. Problematizovanjem Sutorine pokušavaju politički profitirati i u Republici Srpskoj, u kojoj Vlada više nema apsolutnu moć. Zato Vučurević direktno „proziva” premijera RS Milorada Dodika da, sa nekim svojim prijateljima iz bošnjačkog korpusa, proizvodi priču o Sutorini kako bi pokazao da je moćan da to riješi.
– Dodik naručuje priču na bošnjačkoj strani da potegnu priču o Sutorini, a on će se pojaviti kao neko ko je politički moćan, u cilju spašavanja ličnog političkog rejtinga, i neko ko to može riješiti. Zakazuje sjednicu Narodne skupštine RS, gdje on ima većinu i gdje može izglasati da tu nema nikakvih problema, kazao je Vučurević, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.
On je i ranije izjavio da Sutorinu smatra dijelom opštine Herceg Novi, ali ako je Dodik bio ozbiljan, i ako ima političku i pravnu moć, postavlja pitanje – šta je čekao osam godina, da li je neodgovoran ili je potpuno neuk?
– Mislim da je i jedno i drugo. Mislim da u tom pravcu treba posmatrati čitavu tu priču. Sa druge strane, mislim da ima potrebu da se dodvori crnogorskom rukovodstvu, s obzirom na poljuljani rejting koji više nije adekvatan i prisan posljednih godina, kao što je bio nekada. To sve je neko tumaranje i spašavanje onog što je već izblijedilo u političkoj snazi Milorada Dodika, kazao je Vučurević.
Pokretanje priče o Sutorini je za njega stvar dnevne politike, kao i onoga što je prisutno već duže vremena u Bosni i Hercegovini – neozbiljnost političkih aktera da nešto, što dovedu do kraja, na kraju ispadne vrlo proizvoljno, da prave neozbiljnom priču koja je vrlo ozbiljna.
Vučurević naglašava da, od svega što se u toj priči priča, njemu je najviše stalo do dobrih odnosa sa Crnom Gorom, pogotovo sa opštinom Herceg Novi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code