Reagovanje Atlas grupe: Planiramo uvođenje strateškog partnera u Meljine, dosad smo uložili...

Reagovanje Atlas grupe: Planiramo uvođenje strateškog partnera u Meljine, dosad smo uložili 35 miliona eura

18
Podijeli

Povodom teksta „Ponižavajući status quo za bolnicu Meljine“, objavljenog danas na našem portalu, dobili smo reagovanje iz Press centra Atlas grupe. Prenosimo ga integralno:

“Konzorcijum, na čelu sa Atlas Grupom, ulaže značajne napore za rješavanje situacije u Bolnici „Meljine“, prije svega jer je, bez obzira na činjenicu da je Država pokrenula raskid privatizacionog ugovora, ona u vlasništvu Meljine Kompleksa, koji je Bolnici, radi obavljanja zdravstvene djelatnosti ustupio na korišćenje imovinu, zgrade, zemljište i opremu.

Picerija i restoran

Kašnjenje prilikom usvajanja UP-a na lokalnom nivou od dvije godine imalo je za posljedicu da nas je strateški investitor iz Abu Dabija napustio i tražio isplatu uloženih sredstava. Ta nepovoljnost, uz tadašnju globalnu recesiju i ekonomsku krizu, učinila je da su za nas postala neodrživa i nefizibilna za realizaciju konceptna i idejna rješenja objekata koja su oni zagovarali, a koja su inkorporirana u Urbanistički projekat „Zdravstveni i turistički kompleks – Meljine“.

Stoga smo odmah na početku investicionog ciklusa, podnijeli brojne inicijative za izmjene i dopune važećeg Urbanističkog projekta „Zdravstveni i turistički kompleks – Meljine“, pri čemu se u potpunosti zadržava namjena kompleksa, kao i ukupna investiciona obaveza prema Ugovoru o privatizaciji sa Državom.
Uporedo sa navedenom Inicijativom pokrenuli smo i Inicijativu za aneksiiranje privatizacionog Ugovora odmah nakon preuzimanja imovine bivšeg Centra vojno medicinskih ustanova „Meljine“ iz više objektivnih razloga.

Prvi razlog je podnošenje inicijative za izmjenu važeće planske dokumetacije za lokaciju Bolnice Meljine. Činjenica je da je koncept važećeg UP „Zdravstveni i turistički kompleks Meljine“ generisan prije više godina, tačnije u periodu pripreme tenderske dokumentacije za privatizaciju tadašnje Vojne bolnice Meljine, odnosno period investicione ekspanzije u Crnoj Gori. Usvojeni UP na toj lokaciji naišao je na protivljenje pojedinaca zbog predimenzioniranosti objekata, koji su narušavali vizuelni identitet Herceg Novog.

Zbog toga, a i zbog još neriješenih imovinsko-pravnih pitanja na cjelokupnoj lokaciji, jedan dio kupljene imovine ni do danas nije predate Konzorcijumu. Pokrenuta je 22.03.2012. inicijativa za donošenje Odluke o izmjenama i dopunama važećeg UP-a „Zdravstveni i turistički kompleks Meljine“ i izradu DUP-a „Zdravstveni i turistički kompleks Meljine“. Na osnovu pokrenute inicijative, postupak izmjene i dopune važećeg planskog dokumenta ušao je u Program i plan donošenja planskih dokumenata na teritoriji Opštine Herceg Novi za 2012. godinu.
Pod izmjenama i dopunama važećeg Plana u bilo kom slučaju ne podrazumjevamo izmjenu planirane namjene, kao ni ukupne investicione obaveze prema Ugovoru o privatizaciji sa Državom Crnom Gorom I Investicionim programom. To znači da nema izmjena ni obaveza prema Državi Crnoj Gori u dijelu pružanja medicinskih usluga. Posebno smo akcentovali da bolnica tokom čitavog trajanja realizacije investicije neće prekidati rad.
Izmjene u važećem planskom dokumentu isključivo bi se odnosile na usklađivanje kapaciteta, faznosti realizacije, parcelacije i smanjenje spratnosti, odnosno oblikovne strukture objekata predviđenih idejnim rješenjima u okviru važećeg UP „ZTK Meljine“ sa tržišnim kretanjima.
Time će se podići nivo konkurentnosti projekta u regionu i značajno uticati na smanjivanje investicionih rizika.

Drugi razlog je taj što je Konzorcijum u taj Projekat uložio cca 35.000.000,00 eura, kroz kupovinu opreme, kreditiranje poslovanja Bolnice „Meljine“, finasiranje izrade projektne dokumentacije, plaćanje poreza na promet nepokretnosti, poreza na imovinu i druge troškove koji su pratili tako složenu investiciju.
Nakon dugogodišnjih pregovora, napokon je Konzorcijumu od strane Vlade Crne Gore, Ministarstva finansija, upućen usaglašeni tekst predloga Anex-a Ugovora.

Međutim, kada se očekivalo da će Vlada prihvatiti potpisivanje Anex-a, tadašnja vlast u Herceg Novom je pokrenula inicijativu za raskid privatizacionog ugovora pred Savjetom za privatizaciju i kapitalne projekte Crne Gore na osnovu koje je i pokrenut spor o raskidu Ugovora o kupovini, prodaji i investiranju Vojnog Kompleksa Centar vojnomedicinskih ustanova „Meljine”.
Vjerujući da se jedan ovako složen projektat može realizovati samo uz podršku i saradnju između ugovornih strana, kao i da se sva sporna pitanja prvenstveno pokušaju riješiti mirnim putem, čak i nakon podnosenja tužbe, poslali smo brojne inicijative za sporazumno rješenje čitavog odnosa. Iza njih i danas stojimo. Prilikom nuđenja rješenja uzeli smo, prije svega u obzir, značaj Bolnice „Meljine“ na lokalnom I državnom nivou.

Ponuđena rješenja su se odnosila na uvođenje jakog strateškog partnera u Bolnicu Meljine. U tom cilju imali smo više sastanka sa vlasnicima S`t Jems Hospital sa Malte i vlasnicima Acibadena iz Turske. Na inicijativu predsjednika Opštine Herceg Novi, g. Stevana Katića, kojem iskazujemo zahvalnost na konstruktivnom pristupu, održan je sastanak sa predstavnicima Konzorcijuma. Taj sastanak je bio vrlo otvoren I konstruktivan, sa namjerom da, u granicama svojih ovlašćenja, Opština pomogne u rješavanju spornog odnosa imedju Vlade Crne Gore I Konzorcijuma. Posebno je u fokusu opstanak Bolnice Meljine.

Podržali su ponuđeno rješenje Konzorcijuma o uvođenju strateškog partnera i iskazali spremnost da pomognu oko izmjena planskih dokumenata. Nakon tog sastanka dogovoreno je da se inicira i sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i ostalim relevantnim institucijama.

Nakon tog sastanka dogovoreno je da se inicira sastanak sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i ostalim relevantnim institucijama. Trenutno se ulažu napori da taj sastanak bude što prije organizovan”- kaže se na kraju reagovanja iz Atlas grupe.

Radio Jadran: Dobro je što ste se oglasili, ali…

Drago nam je što je naš tekst izazvao brzu reakciju iz Atlas grupe. Objavili smo reagovanje u cjelosti, jer javnost zalužuje da zna kako vlasnik Bolnice Meljine objašnjava višegodišnje kašnjenje investicionog programa i šta dalje planira. O tome smo ranije mnogo puta uzaludno pokušavali da saznamo.

Drago nam je i da je Atlas grupa našla “zajednički jezik” sa Opštinom, ali potvrdili su ono što smo i mi rekli , da sve zavisi od nastavka dogovora sa resornim Ministarstvima, odnosno sa državnim institucijama koje su pokrenule raskid privatizacionog ugovora. Jer, postoje i jasna opredjeljenja da Bolnicu treba vratiti u sistem javnog zdravstva Crne Gore.

Svakako da je bolje da se oko koncepta daljeg djelovanja Bolnice Meljine, ili Kompleksa kako navode iz Atlas grupe, dogovore ugovorne strane, ne čekajući sudski proces.

Nije nam, međutim, drago, što iz Atlas grupe ni jednom riječju u reagovanju nisu pomenuli aktuelno stanje u Bolnici Meljine, koje je i bilo povod za naš tekst. Niti jedne riječi o finansijskim nevoljama, neisplaćenim zaradama i drugim naknadama, dugovima prema dobavljačima, Opštini, nedostatku opreme, kadrova…Ni jedne riječi o tome kako će zaustaviti urušavanje Bolnice dok se oni sa državom dogovore. Ni slova o tome ko će i kada platiti radnicima ono što im se mjesecima duguje!

Bolnica nije fabrika, nije butik, da se zatvara i otvara. Bolnica Meljine ima zaista dugu tradiciju, od stacionara 1732.godine iz doba Mletačke republike. U vrijeme Austrougarske 1864, postala je vojna bolnica. U posljeratnom periodu, pola vijeka je bila dio beogradske VMA, pa u sistemu crnogorskog zdravstva, da bi 2011. postala vlasništvo „Atlas grupe“. Danas je, ponavljamo, u ponižavajućem statusu quo. Takvo stanje je neodrživo. Zato, ukoliko su ozbiljna nastojanja vlasnika i države da ona opstane, treba hitno sanirati teške finansijske prilike, a onda vidjeti kako će dalje funkcionisati, sa ili bez strateškog partnera.

18 Komentari

 1. Kada shvatimo da nema više socijalističke republike i kad budemo svi ulagali u državu imaćemo državnu bolnicu,a za sad od ulaganja imamo osnovno zdravstveno osiguranje,penzije,poneki okrpljeni put do kuće,poneku staru školsku zgradu i sve jadno i dotrajalo ,dobijeno iz prošloga vremena. Nijesmo u stanju da se organizujemo,da ulažemo,da cijenimo vrijednosti i imovinu,da budemo razumni.Opijeni smo politikom,sebičlukom,zlobom, ovako ne možemo više.Ođe se samo brinu radnici za svoje plate,političari za svoje pozicije,a ništa drugo im nije važno,ostale ne interesuje ni jedno,ni drugo.Zajedničko je svima bavljenje privatnom imovinom i njegovim problemima.

  9
  1
  • Podržavam, ali zaboraviste jedno.
   Za sve što ste nabrojali bilo bi novca, da nije lopovluka i utrostručenih radnih mjesta u upravi i na Opštinskom i Državnom budžetu.

 2. Sad svi fino na izbore zaokružite velikog “patriotu” koji vam je doveo ovakve investitore ,sa sve milionima i milijardama od kojih pošteni radnik nije viđeo ni eura….dok njima niču vile , firme i elektrane .Vaša đeca putuju da konobarišu po restoranima u americi i kruzerima ,dok njihova od vaših para studiraju na prestižnim univerzitetima. Da vidimo koji je broj vaših licemjernih komšija ,prijatelja ,kumova koji vas sreću po gradu i pričaju kako ništa ne valja a zaokružiće ovog za rad neke svoje sitne koristi ili interesa.

  13
  6
 3. Iz ovog saopštenja se zaključuje:
  1. Atlas grupa u ovom trenutku svjesno ili ne (nije važno dok se ne ograde) ima podršku aktuelne vlasti u Herceg Novom.
  2. Atlas grupa nema podršku u Vladi Crne Gore i nadležnom ministarstvu koji istrajavaju na raskidu ugovora i uvođenju bolnice u sistem javnog zdravstva.
  3. Atlas grupa i dalje iznosi grube neistine oko uloženih sredstava u Bolnicu Meljine (akcije su kupovane obaveznicama, a ništa nije uloženo…već su potrošene sve zalihe koje je ostavila vojska).
  4. Politički Atlas grupa ima podršku najmanjeg koalicionog partnera u lokalnoj vlasti, pa zato radio Jadran treba njih da pita žele li raskid ugovora…itd.
  Konačno, raduje to što su se brzo oglasili na tekst vezan za njih, jer to govori u prilog tome da im više nije komforna pozicija u Podgorici i da će ubrzo izgubiti vlasništvo nad bolnicom, kako je rekao i Đukanović, kad je bio u Igalu. Ostaje za nadu da će se odmah nakon toga bolnica uvesti u sistem javnog zdravstva i da će radnici dobiti zaostale plate a građani bolju medicinsku zaštitu.

  13
  3
  • Bas dobra analiza, ali za lude .
   Kakvu crnu podrsku vlasti u HN? Ta ista vlast je i pokrenula postupak za raskid ugovora.
   Sad ste nasli da velicate Vladu CG i Djukanovica , koji su tu istu bolnicu unistili umjesto tada da je prebace u sistem javnog zdravlja. Ne znam odakle vam obraza da napisete sta je on rekao i “vjerujete” u njegove rijeci . To je politicki marketing i skupljanje jeftinih poena koje gradjani i radnici bolnice skupo placaju.
   Sada zelite da od nekog ko je unistio kompletan HN , rasprodao sve sto je moglo da se proda napravite sveca i spasitelja. Nece moci , lako je prisvojiti tudje zasluge kao svoje ali ne zivi se od price vec od djela. Jedino sto on radi je pritisak na zaposlene radi ocuvanja radnog mjesta u zamjenu za glas, to i ptice na grani znaju.

   2
   2
 4. Atlas grupa od kada je na ovim prostorima ništa zakonito i transparentno nije uradila.
  Zaklanja se iza nekih navodnih arapskih fondova i šeika.
  Pri završetku centra u Pg.ostali su kretkih rukava upravo od tih strateških partnera, pokušavajući da ih izigraju.Rusi su ih prvi raskrinkali, pa su im Atlas banku protjerali.
  Šta im je sa Kobilom i ostalim projektima.Koliko su dužni Opštini na ime zakupa i komunalija.
  A taj ulog koji pominju su naduvani troškovi poslovanja, jer su nekoliko sezona,sposobnošću tadašnjeg menadžmenta, radili i kao hotel.

  11
  1
 5. ??????
  On ga meni nebi preko catare prelazio.
  A ne ga primali u opstinu.
  Bruka Bruka Bruka
  Iživljava se na osoblju bolnice i 35000 gradjana Novog.

  12
  1
 6. ‘…uz tadašnju globalnu recesiju i ekonomsku krizu…’

  Ko se još prima na ovakve floskule..?? Realno gledano, Crnu Goru nije ni pogodila recesija, jer nije imalo šta da se pogodi. Kakva crna CG ekonomija? Što onda nisu propali svi ovi biznis moćnici? Ne, samo su višestruko podebljali račune nauštrb građana, naravno pod izgovorm na famoznu recesiju.

 7. Da li je tih 35 miliona “ulaganja” u stvari zbir svih troškova poslovanja bolnice za sve ove godine?

  Da ste uložili 35 miliona, bolnica bi izgledala kao najbolji hotel sa 5*

  45
 8. Zaista sve pohvale redakciji radio Jadrana,a ponajvise za tekst napisan ispod ovog njihovog saopstenja.. Nemam sta ni da dodam,ni da oduzmem,sad samo da vidimo hoce li se oglasiti sa nekim drugim saopstenjem u kom ce pisati upravo to sto su u ovom zaobisli.. 2476

  35
  1
 9. Bolje da se nisu ni sad oglašavali, kad davaju ovakvo saopštenje, a ništa rekli nisu.A Bože sačuvaj da pomenu radnike bolnice, njihove porodice, dugovanja, pacijente…
  Uostalom, od samog početka je to mutna rabota i dok neko ne bude odgovarao za to, neće se sa mrtve tačke!

  36
 10. Kakve su ovo priče u koje ne vjeruju ni oni koji su ovo sastavili?
  I još znaju da im ne vjeruje niko ko ovo pročita.
  Htjeli su ulov u mutnom, ali im se izjalovilo.
  Sada samo kupuju vrijeme, mrcvarenjem i sudskim sporom.
  Građani Novoga će puno ispaštati.
  Ovo samo Vlada može riješiti.
  Napolje i u sistem javnog zdravstva, pa se sa te pozicije sudite.

  44
 11. Koliko je Atlas grupa platila Bolnicu Meljine?
  Neka se javno objavi.
  0 (nula ) eura.
  Koliko je uložila, isto toliko.
  Koliko je dužna, mnogo.
  Jedino od njih pozitivno je što su nas zasmijali
  dovođenjem Pamele Anderson.
  Da su bar neku našu prirodnu i lijepu đevojku, pa da je ispoštujemo.

  42
  2
 12. Ostalo mi je nejasno šta nudite strateškim partnerima, vladi i ovom gradu.
  Kakav je vaš plan sa bolnicom Meljine?
  Šta tražìte da se predvidi planskim dokumentima?
  Što ste uopšte kupovali bolnicu Meljine ako niste bili zadovoljni njenim prostornim i stručnim kapacitetima?
  Je li vam neko prije kupovine garantovao donošenje planskog dokumenta po vašim željama?

  35
 13. Ово је по први пут да Атлас група реагује, ма какво да саопштење даје. И ово саопштење је да читаш а да не знаш шта си прочитао. Уложили 25 милиона еура, да, за плате од првог дана. У друго ништа нису уложили. Зашто Атлас група није поставила менаџмент тада који би и нешто приходовао а не само се задуживао и себи добит правио. Тражите ви стратешког партнера али и ово што вам је у власништву може доности колико толико Е, само поставите способне људе, “трговце” који ће зарадити и за вас и за раднике и за себе. Друга је прича ко вам је омогућавао да у ниједној години од када владате нисте испунили ниједну ставку уговора. Немојте се понашати као мала дјеца, увијек је неко други крив а ВИ НИКАКО.

  41
  1

Ostavite komentar

*

code