Reagovanje Ministarstva prosvjete: Nijesmo Opštini prepustili posao oko vrtića i škole na...

Reagovanje Ministarstva prosvjete: Nijesmo Opštini prepustili posao oko vrtića i škole na Savini

1720
3
Podijeli
 

ministarstvo prosvjete logoPovodom informacija koje su objavljene u nekim medijima da Ministarstvo prosvjete “neće da pomaže” u rješavanju prostora za vaspitnou jedinicu „Savina” JPU “Naša radost”  i JU OŠ “Milan Vuković” u Herceg Novom, kao  i da “Opština preuzima” iz resornog Ministarstva su to demantovali.

– Ministarstvo prosvjete kao odgovorna institucija i te kako vodi računa o funkcionisanju obrazovnog sistema, a posebno o djeci, učenicima i zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama. Već duži period Ministarstvo prosvjete preduzima aktivnosti u cilju trajnog rješavanja dugogodišnjih problema koji su doveli do zatvaranja objekta Vaspitne jedinice „Savina” JPU “Naša radost” i JU OŠ “Milan Vuković” u Herceg Novom, pa su neosnovani i netačni navodi da se Ministarstvo ne bavi rješavanjem ovih pitanja i da je posao prepustilo Opštini Herceg Novi – navode u reagovanju.

Ministarstvo prosvjete je blagovremeno preduzelo mjere radi bezbjednosti djece, učenika i zaposlenih u vrtiću i školi na Savini, kao i trajnog rješavanja prostora.

–      Objekti Vaspitne jedinice „Savina” JPU “Naša radost” i JU OŠ “Milan Vuković” su iz bezbjednosnih razloga stavljeni van funkcije dok se ne riješi pitanje klizišta. Gradiće se novi objekat Vaspitne jedinice „Savina”, za što su obezbijeđena sredstva, a u zavisnosti od izvještaja ekpertskog tima preduzeće se aktivnosti radi što bržeg stavljanja u funkciju objekta JU OŠ “Milan Vuković” -saopštavaju iz Ministarstva.

Samo u prvoj fazi  obezbijeđena su sredstva u iznosu 535.000 eura i to za obrađivača i revidenta Glavnog projekta sanacije klizišta za objekat  „Naša radost” na Savini, u iznosu do 25.000 eura,za  izvođača radova i nadzora na izvođenjem radova na sanaciji klizišta do 400.000 eura.

Takođe za obrađivača i revidenta Glavnog projekta sanacije klizišta, sa neophodnim geomehaničkim istraživanjima za objekat JU OŠ “Milan Vuković” na Savini, u iznosu do 45.000 eura, obrađivača i revidenta Glavnog projekta sanacije objekta ove škole u iznosu do 35.000 eura.

Osim toga sredstva od 30 hiljada eura osigurana su za obrađivača i revidenta Glavnog projekta rekonstrukcije područne ustanove OŠ “Milan Vuković” – Zadužbina porodica Bošković – Đurović – Laketić, navode iz Ministarstva.

– S obzirom na značaj rješavanja ovih pitanja, sve procedure će se sprovoditi po skraćenom postupku, a Ministarstvo će u saradnji sa Vladom obezbijediti sredstva za realizaciju svih daljih aktivnosti koje će proizići iz prve faze kako bi se ovi problemi što prije trajno i kvalitetno riješili. Budući da školska 2016/2017. godina ubrzo počinje, u cilju blagovremene organizacije nastave uprava JU Osnovna škola “Milan Vuković” i menadžment obrazovno-vaspitnih ustanova iz opštine Herceg Novi su upoznati sa planom koji će omogućiti učenicima ove škole da stiču znanja i vještine u drugim obrazovno-vaspitnim ustanovama u opštini Herceg Novi – ističu u Ministarstvu.

Oni ponavljaju da je bezbjednost učenika i zaposlenih u JU OŠ “Milan Vuković” na prvom mjestu i da je potrebno strpljenje i razumijevanje svih dok se ova situacija trajno ne riješi, a „Ministarstvo prosvjete s najvećom odgovornošću preduzima sve aktivnosti u cilju trajnog rješavanja ovih pitanja koja su prioritetna“.

– Spremnost zaposlenih u Opštini Herceg Novi da se uključe u rješavanje ovih pitanja pokazuje da vlast u ovoj opštini vodi računa o svojim sugrađanima, ali treba naglasiti da privremeno korišćenje bilo kojeg objekta za rad obrazovno-vaspitnih ustanova je isključivo u nadležnosti Ministarstva prosvjete koje, u skladu sa normativima, procjenjuje da li neki objekat zadovoljava uslove za izvođenje obrazovno-vaspitnog procesa – zaključuju u saopštenju.

3 Komentari

  1. Ljudi moji pa oni da misle na našu dijecu prije bi razmišljali o posledicama A ne sada!I da znate od novih objekata nema ništa,ni od bolnice nećemo je moći sačuvati

  2. Zaludu pričate kad vas ovi iz” Otpora beznađu “ništa ne razumiju.Oni samo tupe li tupe po svojoj logici.

  3. Da iko od vas brine i radi odgovorno ne bi se juce na skupstini pricalo kako ce djeca iz dnevnog centra u Kubus bez vrata i prozora!!! Sto Opstina Vrticu privremeno ne ustupi kucu Iva Andrica??? A deca ostanu u objektu vrtica koji je koliko toliko prilagodjen??? Misli li ovdje iko o toj djeci??? Ovako dupli poso i duplo ulaganje…

Ostavite komentar

*

code