Reagovanje mještana Njivica na odgovor Ministarstva oko DSL Rt Kobile-Njivice-ušće Sutorine

Reagovanje mještana Njivica na odgovor Ministarstva oko DSL Rt Kobile-Njivice-ušće Sutorine

1351
7
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_gradovi_hn_Njivice2Uoči zaključenja javne rasprave o Nacrtu DSL-a Rt Kobila-Njivice-ušće Sutorine mještani Njivica nijesu zadovoljni odgovorima koje je Minsitasrtvo održivog razvoja i turizma dalo Radiju Jadran kao komentar na njihoe primjedbe na ovaj planski dokument. Tvrde da Ministarstvo uporno poziva na planove višeg reda, a zatim ih krši i ignoriše, ubjeđujući javnost da se radi po njima.

–  Poznato nam je da je Prostorni plan posebne namjene za područje morskog dobra usvojen 2007. godine. DUP Njivice – Izmjene i dopune usvojen je 2012. godine u formi pravnog akta i objavljen u sl. listu RCG Opštinski propisi 26/2012. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je cijenilo usaglašenost nacrta tog planskog dokumenta sa PPPNMD i utvrdilo da je taj planski dokument sa njim usaglašen. Na osnovu te saglasnosti i mišljenja  Ministarstva, SO Herceg Novi je usvojila pomenuti DUP. Zbog toga vaši navodi da urbanistički parametri DUP-a Njivice nijesu usaglašeni sa planom višeg reda, nemaju pravnog utemeljenja – kaže Zorica Gavrilović u ime mještana Njivica.

Picerija i restoran

Ona citira i stav Prostornog plana posebene namjene za morsko dobro: ”Nova gradnja ovih objekata (stambeni i pomoćni) predviđa se u okviru postojećih (zatečenih)  naseljskih struktura u vidu ograničenog pogušćavanja, uz poštovanje normativa utvrđenih naknadnim razradama, uzimajući u obzir da se obezbjede slobodne i zelene površine, te  da se ne zagrade pristupi moru”.

–      Ignorisanje plana u njegovim bitnim odlikama: zona gradnje, dopuštenost dalje izgradnje, gustina stanovanja, urbanistički paramentri i sl. –  nije u skladu sa zakonom. Svi ovi parametri  za izradu nacrta Rt Kobila – Njivice – ušće Sutorine, preuzeti su iz Nacrta PPPN Obalno područje, koji još nije usvojen, koji je veoma diskutabilan i koji je pretrpio velike kritike u svim primorskim opštinama i na svim javnim raspravama. Kada će i u kojoj formi biti usvojen, neizvjesno je – navode u reagovanju mještani Njivica.

Zato smatarju da je zahtijev građana Njivica da se dozvoli izgradnja stambenih i malih turističkih i smještajnih kapaciteta na svim parcelama na kojima je po Nartu DSL ucrtana zelena površina  potpuno legitiman i zakonit.

–      Ovdje se, zamjenom teza, pokušavaju obesmisliti  napori građana da ostvare svoje zakonsko pravo i da ukažu na neopravdanost ucrtavanja jednog kraka, slijepog puta kroz centralni dio naselja – kaže se, pored ostalog u reagovanju, uz tvrdnju da mještani Njivica sa nestrpljenjem očekuju izgradnju saobraćajnice, koja će,  kao produžetak postojeće, spojiti put kroz centralni dio naselja  i od hotela “Riviera” do puta  ka Prevlaci i time rasteretiti uski i preopterećeni dio.

Ali, ukazuju na bespotrebnost i nesvrsishodnost izgradnje slijepog puta, neposredno iznad stambenih objekata, bukvalno kroz terase i dvorišta, pa čak i bazene i dnevne sobe. Takođe i da definisanje modela podsticaja izgradnje hotela sa 4 i 5 zvjezdica, ni u kom slučaju ne treba da znači ograničavanje i zabranu planske izgtradnje, kao i unapređenje postojećih kapaciteta.

–      Vaša konstatacija da se ovaj i svaki drugi planski dokumenat radi jednako za sve korisnike prostora, ne bavi se pitanjima svojinskih prava i teži da zadovolji interese svih vlasnika prostora, po zakonu je tačna.

Međutim, ovakvim Nacrtom DSL naša imovina se degradira i obezvrijeđuje, što nije slučaj sa zemljištem koje je u vlasništvu države i na kojem je predviđena izgradnja hotelskih kapaciteta (rt Kobila, ušće Sutorine) – poručuju Ministarstvu iz Njivica.

Čudi ih predlog Ministarstva, ili obrađivača plana, da se pješačka staza na Njivicama planira u proširenju koridora postojeće kolske saobraćajnice, što je cijenjeno kao ekonomično i prikladno rješenje.

– To je u direktnoj suprotnosti sa PPPNMD kao planom višeg reda, na koji se pozivate, jer u poglavlju 2.10.3. Uslovi za šetališta uz more, na prvom mjestu stoji: Isključuje se mogućnost formiranja šetališta neposredno uz i na saobraćajnim površinama tj. mreži magistalnih i regionalnin puteva – podsjećaju Njivičani, saglansi da priorieta ima   zaštita prirodnih i ljekovitih resursa. Ali ne vide  da bi decenijski plan šetališta LUNGO MARE od Igala do Njivica mogao ni na koji način ugroziti   nalazišta ljekovitog blata i izvore mineralne vode, floru i faunu tog dijela zaliva.

Na drugoj strani, Nacrtom DSL-a ucrtana je izgradnja luke, kojoj se godinama protive, jer ugrožava ne samo prirodne i ljekovite resurse, nego i turizam. Dostavili su dopis iz 2011. godine tadašnjem ministru  poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzanu Miloševiću, ali i predsjedniku države Filipu Vujanoviću, JP Morsko dobro, Lučkoj kapetaniji, Institutu za biologiju mora. Na kraju je obećano da luke neće biti. Što se u međuvremenu promjenilo?

–      Teško je povjerovati da je mišljenje Ministarstva poljoprivrede, uslov izgradnja luke ili privezišta u Njivicama, da bi se zatvorilo  poglavlje 13. strategija ribarstva 2015-2020. Podsjećamo vas, da član 39 stav 4 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, govori samo o mišljenjima raznih organa, ne o njihovim  saglasnostima, pa takvo mišljenje može biti i negativno. Takođe napominjemo, da u zoni C  DSL –e nije uvažena obaveza iz Zakona o vodama, da zaštitni pojas za rijeke od republičkog značaja mora biti minimalno 20 metara.

Nadamo se, da ćete imati sluha za naše primjedbe, jer zaista smo ubijeđeni da prljavoj tehnologiji nije mjesto u ovom dijelu Topaljskog zaliva. Izgradnjom pristaništa i vezova za čamce, bilo bi poremećeno prirodno ušće Sutorine, spriječeno slobodno oticanje i kretanje vode i na taj način, dodatno bi došlo do zagađenja zaliva. Ako je turizam strateška grana  razvoja Herceg Novog, a posebno zdravstveni turizam, moramo učiniti sve da sačuvamo prirodne resurse, da ih zaštitimo za buduće naraštaje – navode u reagovanju mještani Njivica, koje potpisuje Zorica Gavrilović.

7 Komentari

 1. U svakom slucaju treba raditi na boljitku,izgradjivanju setalista,pristanista.
  Ipak nista bez saglasnosti mjestana Njivica,Sutorine i gradjana HNovoga.
  Manite se politike,ona nas je i dovela do ovoga da se dijelimo umjesto ujedinimo oko necega sto nam je zajednicko.
  1  0
 2. Zorice, samo oštro i nemoj im dozvoliti a manipulišu s tobom,jer si ih dovela na vlast u Novom i jedino ti možes ovu situaciju da riješiš za Njivičane.A imaš i Mračevića u Opštini,i odma ga zovi,jer ste zajedno omogućili DPS-u da dodje na vlast jer makar ovo može da uradi za tebe.
  1  0
 3. Da nam je vise ovakvih sposobnih zena kao sto je gospodja Zorica. Svaka cast i samo naprijed. Neko pokusava provuci na mala vrata krucijalne stvari koje je ocigledno jedino gospodja prokljuvila.
  1  0
 4. Gospodji Gavrilović se DPS oduzio pravom mjerom za sve ono što je uradila da dodju na vlast u Novom. Tako da da je sada kasno za neke promjene,jer uvažena gospodja više nema uticaja da može nešto promjeniti, a nekada ga imala mnogo kao odbornik u Skupstini opštine.
  1  0
 5. Komunalni vez za ribare na ovoj skici koju je Vlada pripremila i oznacila kao DSL ne smije da bude tu ako su rekli da vodili racuna o ocuvanju morskog pojasa pa iz tog razloga nisu ucrtali setaliste pored mora. Dakle, komunalni vez moze a setaliste ne moze ? A komunalni vez drasticno vise zagadjuje morsko dno od setalista.
  1  0
 6. Zašto se u sve miješaju partijski aktivisti,pa ih niko i ne sluša,jer je njihov cilj svakome poznat?Oni su sve svoje rekli opedjeljujući se nekad ili sad.
  2  0

Ostavite komentar

*

code