Reagovanje NVO povodom brutalnog prebijanja romskog mladića

Reagovanje NVO povodom brutalnog prebijanja romskog mladića

986
1
Podijeli

images_slike_logo_mladi_romi_logoNeljudski čin fizičkog zlostavljanja i mučenja prema B.S –petnaestogodišnjaku, osobi sa posebnim potrebama i raseljenom licu iz kampa na Koniku, za sada neidentifikovanih počinilaca, najoštrije je osudilo 15 nevladinskih organizacija.

Oni traže hitnu i nezavisnu istragu koja će voditi identifikovanju počinilaca i njihovom zakonitom sankcionisanju.

Picerija i restoran

– Posebno pozivamo tužilaštvo i policiju da hitno reaguju i učine maksimum napora i da do kraja sprovedu zakon, da identifikuju i procesuiraju počinioce i da angažuju vještake u prikupljanju dokaza – navode u zajedničkom saopštenju.

Aktivisti NVO Mladi Romi su posjetili Konik i utvrdili identitet petnaestogodišnje žrtve ovog nasilja i o tome ostvarili komunikaciju sa nadležnim organima.

Evropski Centar za prava Roma iz Budimpešte se informisao o detaljima ovog slučaja, čijem će praćenju posvetiti posebnu pažnju.

– Očekujemo da se oglase i sve ostale relevantne međunarodne i domaće institucije i organizacije i da se ukljuće u  praćenje ovog slučaja.

Smatramo da je ovo nedjelo motivisano isključivo nacionalnom pripadnošću žrtve grupi koja je prepoznata kao najugroženija i najnezaštićenija, te da će  prilikom odmjeravanja kazne Sud voditi računa o posebno teškim okolnostima iz člana 42-a Krivičnog zakonika Crne Gore.  Činjenica da je žrtva petnaestogodišnjak nedovoljnog  duševnog razvoja koji je nesposoban da pruži bilo kakav otpor nasilju, razlog je zbog kojeg je ovaj zločin otkriven zahvaljujući snimku savjesnog građanina umjesto prijavljivanjem od strane žrtve – navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da se ne radi o prekršaju nego o zločinu iz mržnje, od policije, tužilaštva i suda, predsvnici NVO sektora očekuju brz i jasan odgovor na pitanje da li su Romi isključeni iz ovog društva, ili će od njega dobiti zaštitu prava koje im Ustav i zakon garantuju kao ljudskim bićima. Potpisnici saopštenja: NVO Mladi Romi, Građanska Alijansa, Akcija za ljudska prava, NVO „Phiren amenca“, UNO Libertask, Inicijativa mladih za ljudska prava, Cazas, Cedem, Koalicija NVO Romski krug, Ženska RAE mreža „Prva“, Centar za romske inicijative-NK, Romsko vrijeme-PG, Romski obrazovni fond, Forum MNE, Romska nada-NK.

1 komentar

  1. OVI “JUNACI” VISE PRIPADAJU PSIHIJATRIJI NEGO ZATVORU !!! NAVUCITE IM BIJELE MANTILE,PA NA INEKCIJE SA SEDATIVIMA,ZA MENE TO BI BILA PRAVA PRESUDA !!!
    0    0

Ostavite komentar

*

code