Reagovanje Opštine Herceg Novi: Opet Kadić, opet populizam

Reagovanje Opštine Herceg Novi: Opet Kadić, opet populizam

19
Podijeli

U reagovanju rukovodstva Opštine Herceg Novi na otvoreno pismo odbornika DPS u lokalnom parlamentu, Mladena Kadića, navodi se da Kadić i dalje nastavlja da se bavi populizmom:

– Dok su on i Demokratska partija socijalista bili na vlasti, dotični gospodin je pokušao povećati cijene građevinskih dozvola, a sada kada je opozicija, gospodin Kadić bi da ih smanjuje – tvrde iz Opštine navodeći primjer predloga Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta iz 2016. godine, gdje je Kadić pokušao izmijeniti zone grada:

Picerija i restoran

– Time bi došlo do povećanja cijena građevinskih dozvola za stambene objekte u Herceg Novom. Zar bi Pođani primera radi trebalo da plaćaju 95 € po kvadratnom metru, umjesto 50 €/m2? Zato je važeća Odluka iz 2009. godine daleko povoljnija od one koju je dotični gospodin pripremio.

Dalje, riječi gospodina Kadića zaista odišu neznanjem i nepoznavanjem zakona. O kakvom “prepisivanju” sa sajtova govori gospodin Kadić, to samo on zna. Nije jasno ni o kakvom “poistovjećivanju” govori gospodin Kadić. Da se bar raspitao kod kolega iz drugih gradova, znao bi da svi gradovi imaju sličnu Odluku, a da procenti nijesu prepisani sa sajta legalizacija.me već iz čl.164 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata (“Sl.list CG” br.64/17) koji je propisao precizne procente uvećanja koji su obavezujući za sve opštine. Formulaciju čl.5 Odluke koja se odnosi na procente predložilo je upravo Ministarsto održivog razvoja i turizma te je na istu dalo saglasnost br.101-25/97 od 26.03.2018.god – kaže se u reagovanju.

Odluka o naknadi za nelegalne objekte predviđa shodnu primjenu važeće Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta iz 2009. godine, gdje je definisano umanjenje za objekte osnovnog stanovanja, za objekte površine do 150 kvadratnih metara. Ovom Odlukom definisano je da 2,5 odsto više plaćaju nelegalni u odnosu na legalne, a koji rješavaju stambeno pitanje, navode dalje iz opštinskog rukovodstva.

– Kao što smo već ranije saopštili, prema usvojenoj Odluci, cijene naknade za bespravne objekte kojima se rješava osnovno stambeno pitanje iznose od 46,125 eura metara po kvadratu u prvoj zoni, do 9,22 eura po metru kvadratnom u šestoj zoni. U slučaju jednokratnog plaćanja, na ove cijene se obračunava dodatnih 15% popusta. Naknade je moguće platiti i na rate, tokom 20 godina. Bilo bi aposlutno neprihvatljivo da oni koji su gradili nelegalno budu privilegovni u odnosu na one koji su gradili legalno.

Ko je zbunjen a ko nije, a tek kvaran, neka sudi javnost. U jednom se slažemo, građani Herceg Novog znaju kakvi smo, a znaju i kakvi ste Vi i DPS. To su vam građani na prošlim izborima i pokazali – zaključuje u reagovanju rukovodstvo Opštine Herceg Novi.

19 Komentari

 1. ….dobro,ništa,partija je iznad svega,a pitanje je ko joj čini više štete,onaj koji ćuti ili onaj ko kritikuje,to se neće utvrđivati.

  3
  1
 2. Demagogijom na demagogiju. Ovoj legalizaciji nit se ko raduje nit joj se ko nada. Samo isprazna priča. I za Kadića i za kritičare i sve umne crnogorce koji se ovijem bave pitanje – gdje je pravda i moral kod sve ove rabote? Iz vašeg prepucavanja se vidi da su u velikoj manjini nesretni građani koji su uredno platili što je po Zakonu pa uredno gradili. Bespravna gradnja je krivično djelo svih u nizu. I ko je gradio i ko ga je pustio. Žao mi je svih koji su riješili stambeno pitanje kako tako i bilo kako. Nije mi nimalo žao ovih koji imaju vile i hotele bez dozvole i plaćanja komunalija. Ovim prvim bi dao i popuste i rate, ovijem ostalim, i višu cijenu i krivičnu prijavu. Ako se ovako legalizuje, ko će više ikada da plati regularno kad se više isplati na divlje. Uvijek se više isplatilo da se razumijemo, ali na ovaj način još postaje i legalno.
  Pet apartmana bez komunalija u zoni pri moru je kao da uzmete beskamatni kredit od 15.000 eura, pa nakon 5- 10 godina još vas banka moli da vratite i oprosti vam 5% jer ste fini. Pa gdje to ima? A porez na imovinu? A porez na dobit? Sve nelegalno nije registorovano.

  9
  7
 3. Ja ću među prvima da platim legalizaciju, ali ću zbog toga da automatski podignem tužbe protiv Komunalnih službi u Herceg-Novom, ako ne zabrane rad farme svinja u vlasništvu Gospođe Danice Bošković koja je u neposrednoj blizini naselja, zatim na ovce i koze bez nadzora u vlasništvu Gospodina Neda Kurajice i na adrese svih Komunalnih institucija koje su u nadležnosti adekvatne i minimalne infrastrukture za uređena naselja. Makar da znam kuda su otišle uplaćeni novci.

  15
  6
 4. Svu ovu legalizaciju treba staviti Opštini na teret,jer oni isti su im odobravali tu gradnju od petka do ponedeljka, a ispekcije nema niđe.To su gospodo mahom vaši glasači,pa sad gledate na sve načine da im malo ublažite muke.

  21
  10
 5. Samo se vi nadgornjavajte , ja vas pitam kada će kolektor biti u funkciji . Đurovićka je po deseti put slagala ,sada čekamo 1.maj. Mene samo to zanima da odradite što obećate ,do sada samo obećavate

  29
  4
 6. Aloooooo,pustite se šuplje priče,KADA ĆE P.U.P ? Katić reče, najkasnije do 10 Aprila.Šta očekivati od ovije drugi uhljeba, kada uhljeb broj jedan obmanjuje građane.

  23
  3
 7. Nijesam clan nijedne partije ali nazalost nas gradjana najgora vlast do sada ste upravo vi koji trenutno sjedite na rukovodecim funkcijama grada.

  50
  23
 8. Svaki euro preko 5e/m2 je previše, a i to 5 da se časti Opština, red je. Komunalno opremanje, koje se kobajagi plaća, podrazumjeva da pored placa ima priključke vode, kanalizacije, struje, telefona, put i gradska rasvjeta. I investitor se samo prikopča. Svi znamo kako je u praksi. Sve se to posebno plaća javnim preduzećima, investitori sami kupuju i kopaju i postavljaju kablove i cijevi, a ,,komunalije” se podijele u plate, što je sve protivzakonito. Usput, Kadić je, za svoga vremena u Urbanizmu, bio uveo 5 (pet) potpisa na građevinsku dozvolu, pa je samo prikupljanje potpisa trajalo oko mjesec dana, plus onih 5-10 mjeseci mrcvarenja papira. Imao je kad da unapredi Urbanizam, a nije. Dakle, pst.

  23
  11

Ostavite komentar

*

code