Reagovanje Opštine: Predviđene olakšice za one koji rješavaju stambeno pitanje – legalizacija...

Reagovanje Opštine: Predviđene olakšice za one koji rješavaju stambeno pitanje – legalizacija objekata od 9 do 46 € po m2, na rate do 20 godina

8
Podijeli

Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte na teritoriji opštine Herceg Novi omogućava važne olakšice za one koji rješavaju stambeno pitanje. Ovom Odlukom Opština Herceg Novi je maksimalno uvažila sve one koji rješavaju stambeno pitanje, a poštujući Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, navode iz lokalne uprave, reagujući na press herecgnovskog DPS-a.

Tokom pete redovne sjednice Skupštine opštine Heceg Novi, na kojoj je ova odluka usvojena, mogle su se čuti izjave odbornika opozicione Demokratske partije socijalista (DPS). Svima koji poznaju Zakon i pročitali su pomenutu Odluku, jasno je da su izrečene kritike čisti populizam odbornika ove partije, tvrde u lokalnoj upravi.

Picerija i restoran

Interesantno je da su na skupštinskom Odboru predstavnici DPS imali primjedbe na Odluku ističući da je nedovoljna razlika u cijeni legalnih i nelegalnih objekata, a onda su odbornici iste partije na skupštinskom zasijedanju populistički govorili o umanjivanju cijena, što je slika njihove neozbiljnosti i neusaglašenosti, navode iz Opštine.

S druge strane, dodaju, da je Opština Herceg Novi za ozbiljno uzela pripremanje Odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte, svjesna njene važnosti za građane našeg grada.

-Nacrt je pripreman dva mjeseca, tokom kojih su stizale urgencije Ministarstva održivog razvoja i turizma da Odluka što prije bude usvojena. Amandmanskim djelovanjem omogućene su olakšice za one koji rješavaju stambeno pitanje, odnosno za legalizaciju do 150 kvadratnih metara osnovnog stambenog prostora, čime je uvažena socijalna dimenzija ovog problema

Prema Odluci, popust na naknade za bespravne objekte kojima se rješava osnovno stambeno pitanje iznosi 70%, a postoji i dodatno umanjenje za jednokratno plaćanje od 15%, što je ukupno čak 85% popusta. Poređenja radi, u Podgorici je isti popust ukupno 55% (30% + 25%)-objašnjavaju iz lokalne uprave.

Kako dalje obrazlažu, prema usvojenoj Odluci, cijene naknade za bespravne objekte kojima se rješava osnovno stambeno pitanje iznose od 46,125 eura metara po kvadratu u prvoj zoni, do 9,22 eura po metru kvadratnom u šestoj zoni. U slučaju jednokratnog plaćanja, na ove cijene se obračunava dodatnih 15% popusta.

Osim toga, naknade je moguće platiti i na rate, tokom 20 godina.

-Primjera radi, objekat od 100 kvadratnih metara kojim se rješava stambeno pitanje na Podima (peta zona), građanin može na rate legalizovati za 6,4 eura mjesečno. Objekat od 100 kvadrata u drugoj zoni, a kojim se rješava stambeno pitanje može se legalizovati na rate za 15,375 eura mjesečno- ističu u Opštini Herceg Novi.

Važno je da do povećanja cijena nije došlo, tačnije cijena po zonama je ista kao u važećoj Odluci o naknadama za komunalno opremanje građevinskog zemljišta koja je na snazi od 2009. godine, dodaju iz lokalne uprave.

-Uvećanje od 2,5 odsto za legalizaciju bespravnih objekata odnosi se samo na onaj dio koji je odredio Zakon (član 164, stav 10) i koji smo bili obavezni da ispoštujemo. Da je Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte u potpunosti napisana u skladu sa Zakonom potvrđuje i saglasnost Vlade Crne Gore na tekst Odluke-kažu u Opštini.

Podsjećaju građane da je Opština Herceg Novi bila snažno protiv donošenja ovakvog Zakona, te da su organizovali sastanke i skupove kako bi ukazali na njegove štetne posljedice i spriječili usvajanje.

– Tada, prije usvajanja Zakona, kada je bilo pravo vrijeme da se reaguje i kritikuje, odbornici hercegnovskog DPS-a nisu se uključili. Iz tog razloga danas im ostaju samo neuspješni pokušaji da zamagle oči građanima, dok su Opština Herceg Novi i sve druge lokalne samouprave obavezane da primjenjuju odredbe Zakona koji je usvojila Skupština Crne Gore, zahvaljujući u najvećem dijelu glasovima njihovih kolega iz DPS-a – zaključuju u reagovanju iz Kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi.

8 Komentari

 1. Istina je da je legalizovanje bespravnih objekata u Crnoj Gori veoma skupo za nas osiromašene građane, ali je isto tako istina da nije bilo “Buržuja” da poguraju legalizaciju, do nje nikada nebi ni došlo. E sad svi moramo da platimo, ali je neosporno da će “Buržuji” prosperirati, a običan građanin će da plati ceh za sve. No ipak to je komad jeftinije od mafijaških grupa koje su crno ispod noktiju tražili od građana da im sistemom “tačkasog širenja grada” provuku legalizaciju objekata, a svi znamo u Herceg-Novom ko je i pod čijim pokroviteljstvom se sve bavio takvim mahinacijama i što je najžalosnije neće nikada odgovarati za svoja (ne)djela.

 2. A samohrane majke sta sa njim muz umro djete nema djeciji dodatak nisam platila porez pa ni zdravstveno osiguranje nemamo stan sagradila nelegalno pa porez 300e pa da se ubijem a dijete u dom da dam podjem u zdravstveno izbace me u opstinu plati u socijalno sta hocete stan imate a krediti da se ugusim kome ja da se obratim

  7
  2
 3. Kamo srece da ste u pola efikasni kod stvari koja je vasa nadleznost ovako kao sto reagujete na ovaj pres.Vi ste vlast,vi odlucujete i vasa je zadnja.Donijeli ste odluku,radicete po njoj samo nemojte da poslije bude da niste znali ovo ili niste htjeli ono.Ovo je ozbiljna stvar i pamet u glavu.Samo me strah da ne znate sto radite ali da vidimo.Vrijeme ce pokazati sve.

  13
  5
 4. a gdje ste vi bili kad se zakon donosio u skupstinu ? bojkot nije opravdanje kad se radi o ovako vaznim stvarima glas gradjana se morao cuti zar smo vas zato glasali .

  14
  7
 5. Narodu nije jasno koja je koja zona. Trebalo bi objaviti informaciju po ulicama, ili makar otvoriti info liniju gdje bi se gradjani mogli informisati.

  17
  1

Ostavite komentar

*

code