Regata „EST 105“ ostaje na ruti Bari – Herceg Novi

Regata „EST 105“ ostaje na ruti Bari – Herceg Novi

2005
4
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_sport_maj_regata_2015_1Regata „Est 105“ (Terra da mare) ostaće na istoj ruti kao i proteklu deceniju – sa startom u Bariju, a ciljem u Herceg Novom, dogovoreno je na jučerašnjem sastanku između predstavnika JK Jugole Grakalić, YC Porto Montenegro i menadžmenta kompanije Adriatic Marinas, saopšteno je iz JK Jugole Grakalić.

Ugovor koji definiše osnovne obaveze između klubova organizatora ove regate između CUS Bari, JK „Jugole Grakalić“ i YC „Porto Montenegro“ potpisan je 19.02.2016.g. Protokol o razumjevanju, međusobnim namjerama i obavezama između JK „Jugole Grakalić“ i Opštine Herceg Novi koja će u skladu sa svojim mogućnostima finansijski podržati ovaj događaj potpisan je 17.11.2015.
Protokolom je definisano da se za učesnike regate stavljaju na raspolaganje vezovi na mulu a preko Turističke organizacije i ostali kapaciteti zaduženi za komunalne, zabavne i druge aktivnosti.

Picerija i restoran

Kako navode iz kluba na Škveru, start trke biće 28.04. u Bariju (Italija), a cilj je dan kasnije 29.04. u Herceg Novom (Crna Gora). Brodovi učesnici te regate, nakon cilja moći će kao proteklih godina da u Herceg Novom završe sve prekogranične obaveze. Na usluzi će im biti carina, policija i kapetanija. Nakon toga kapetani, skiperi i posade brodova moći će da biraju da li će ostati na vezu u Herceg Novom ili u Porto Montenegru, a na oba mjesta vez će biti besplatan. Na njihovu odluku sigurno će uticati ponuda, zabavni program i vremenske prilike, s time da je broj vezova u Herceg Novom ograničen na 40 vezova – pojašnjavaju iz „Jugola Grakalića“.

„Est 105“ je regata koja se održavala proteklih 10 godina na relaciji Italija – Crna Gora i najveći dio aktivnosti se dešavao uglavnom u Herceg Novom. Zbog atraktivnosti rute i izazova da se prejedri Jadran, ljepote Bokokotorskog zaliva kao krajnjeg cilja ove regate i dobre organizacije u Crnoj Gori, poraslo je interesovanje za učešće na ovoj regati, naročito sa italijanske strane. Kapaciteti pristaništa u Herceg Novom, tj. mula u Herceg Novom su oko 40 vezova i ne ispunjavaju standarde luke. To znači da brodovi koji su vezani na mulu nisu bezbijedni u svim vremenskim uslovima, što je proteklih godina stvaralo problem organizatorima.

Sa ciljem da se regata širi ali i održi i u moguće lošijim vremenskim uslovima, YC „Porto Montenegro“ je kroz partnerski odnos pružio podršku JK „Jugole Grakalić“. Podrška je finansijska, tehnička, infrastrukturna i organizaciona.

Dan kasnije, 30.04.2016 predviđen je start „I Kupa Boke Kotorske“. Start je u Herceg Novom a cilj je u „Porto Montenegru“ gdje će uveče biti organizovan zabavni program i dodjela nagrada, što je jedna od želja italijanskih partnera da kroz ovu regatu upoznaju i druge gradove Boke Kotorske.

– Vjerujemo da će se regata vjerovatno širiti i na druge gradove crnogorskog primorja, navode iz „Jugola Grakalića“.

Na sastanku se diskutovalo o osnovnim stvarima neophodnim da bi se jedan ovakav značajan sportski i turistički događaj organizovao na nivou regate koja se nalazi u ISAFovom kalendaru i u čijoj organizaciji učestvuju klubovi iz 2 države. Definisan je Organizacioni odbor sa svojim zadacima i obavezama, kao i Koordinacioni odbor između klubova.

– „JK „Jugole Grakalić“ je zahvalan YC „Porto Montenegru“ i kompaniji Adriatic Marinas na pruženoj podršci i uspostavljenoj saradnji kako bi se ova regata sačuvala i unaprijedila, dodali su iz uprave Jugola Grakalića.

Slijede razgovori sa Turističkom organizacijom Herceg Novi, nadležnim institucijama Herceg Novi i zainteresovanim sponzorima kako bi sa ovom regatom kvalitetno promovisali sportske, nautičke i turističke potencijale Herceg Novog, „Porto Montenegra“, Tivta, Boke i Crne Gore.

– Vjerujemo da će Jedriličarski klubovi JK „Jugole Grakalić , YC „Porto Montenegro“ i Crnogorski Jedriličarski Savez svoj dio posla obaviti na najvišem mogućem nivou, kao i u dosadašnjim mnogobrojnim aktivnostima, zaključuje se u saopštenju JK Jugole Grakalić.

4 Komentari

 1. I dalje je isti problem opstina se odnosi prema regati vrlo cudno,kao ono mozemo i bez nje.
  Da nema entuzijsta iz jk Jugole Grakalic i ljudi iz jk J.Dabovic,regate ne bi ni bilo.
  Bravo jedrilicari!!!
  Novljani, pokazimo da smo jaci od cijele opstine,ne moraju nista da rade.
  0  0
 2. Drago mi je da je regata ostala kao stlo je i bila Bari Herceg novi.Naravno treba je siriti i privuci sto vise ucesnika.Ja sam 6 puta ucestvovao na regatii i nadam se da cu poci i ove godine jer je regata jedna od boljih koje se organizuju u Crnoj Gori ako ne i najbolja.Za dosadasnje zasluge pohvalio bih i JK Jovo Dabovic iz baosica naravno
  0  0
 3. Svaka cast. A dje su sad Bazdar i ekipa sto su po novinama kritikovali da pohvale,dje su novljani kad je nesto dobro samo znamo kukati i kritikovati
  0  0

Ostavite komentar

*

code