Početna Ekonomija Regionalni vodovod predstavio projekte kineskoj delegaciji

Regionalni vodovod predstavio projekte kineskoj delegaciji

0

Povećanje kapaciteta regionalnog vodovodnog sistema putem izgradnje paralelnog cjevovoda, priključenja opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, izvoza vode putem tankera, proizvodnja solarne energije, izgradnja fabrike za proizvodnju vode, projekti su koji je Regionalni vodovod predstavio delegaciji Narodne Republike Kine, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Kinesku delegaciju predvodi Ganjie Li, ministar ekologije i zaštite životne sredine Narodne Republike Kine, a pored njega učestvuju i deset visokih zvaničnika iz oblasti politike i privrede.

Oni su doputovali u Crnu Goru kako bi, od 19. do 21. septembra prisustvovali Ministarskoj konferenciju „Zadužbina budućnosti“ koju, u okviru Mehanizma saradnje Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (16 +1) organizuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma u Vladi Crne Gore.

Konferenciju na kojoj učestvuju predstavnici zemalja članica inicijative 16+1, otvoriće predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić upoznao je delegaciju Kine sa projektima koje Regionalni vodovod sprovodi, budućim planovima i respektabilnim finansijskim performansama preduzeća, koje je uspješno i tržišno konkurentno i koje je koncipiralo razvojne projekte koji mogu privući pažnju stranih investitora, poput kineskih.

– Posebno me obradovala činjenica da postoji interesovanje za saradnjom kineskih kompanija i Regionalnbog vodovoda na realizaciji više projekata koje smo ukratko prezentovali. Riječ je o izvozu vode putem tankera, proizvodnji solarne energije i građenju II faze regionalnog vodovodnog sistema u dužini od 14 km, čime ćemo povećati kapacitet našeg izvorišta za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi za 100%. Podsjećam, iako se ne nalazimo u glavnoj turističkoj sezoni, mi isporučujemo 97% raspoložive vode za opštine Kotor i Tivat. Mi 8 godina prije roka, moramo da počnemo da gradimo II fazu za te opštine, kako bi obezbijedili dodatne količine vode – obrazložio je Jevrić.

Izražavajući zadovoljstvo posjetom Skadarskom jezeru i vodozahvatu “Bolje Sestre”, ministar Li je istakao da je Regionalni vodovod preduzeće čija iskustva mogu da se primijene i u Kini, jer je, upravo, jedno od najznačajnijih pitanja kojima se Vlada Narodne Republike Kine intenzivno bavi održivo upravljanje vodama i zaštita vodnih resursa. Takođe je ukazao da između ove dvije zemlje postoji veliki prostor za saradnju i da on, kao predstavnik Vlade NRK, ima želju da se ovo partnerstvo nastavi realizacijom projekata poput ovih koje je Regionalni vodovod prezentovao.

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Saša Radulović je u ime Vlade Crne Gore i Regionalnog vodovoda izrazio zahvalnost na pažnji koju je ministar Li ukazao državi Crnoj Gori i jednom državnom preduzeću poput Regionalnog vodovoda, čije se vodoizvorište “Bolje Sestre” nalazi na UNESCO-ovoj mapi 150 najznačajnijih izvorišta.

Kineskoj delegaciji  je prikazan kratak film o Regionalnom vodovodu kao i pripremljena prezentacija kojom je dat osvrt na finansijske i operativne performanse ovog preduzeća, kao i projekti u sklopu vizije razvoja Regionalnog vodovoda, navodi se na kraju saopštenja.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code