Regularno v.d. stanje u javnim preduzećima i ustanovama u Herceg Novom: Čeka...

Regularno v.d. stanje u javnim preduzećima i ustanovama u Herceg Novom: Čeka se nova sistematizacija

1888
6
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_dogadjaji_2015_politika_februar_cg_zastva_opstinaNa čelu svih javnih preduzeća i ustanova u Herceg Novom, pa i rukovodećih službi u opštinskoj administraciji su od mjesec do godinu vršioci dužnosti. U nekima još upravljaju stari kadrovi.
Zašto se na ukidanje tzv. vd stanja čeka više od godinu od prijevremenih lokalnih izbora? Da li takvo stanje toleriše Zakon, kada će biti raspisani konkrsi? Da li će biti smjenjeni dugogodišnji rukovodioci, kadrovi prošle vlasti (Čistoća, Gradska biblioteka i čitaonica…)? Da li postavljenjem novih direktora stari mogu biti raspoređeni na neko drugo radno mjesto ili i dalje ostaju na platnom spisku preduzeća, odnosno opštinskog budžeta?
Mnogo puta je bivša opozicija, sada vlast, koristila kao argument za nesposobnost vladajuće koalicije to što “drži” vd stanje u Opštini. Da li sada, kada su preuzeli vlast, čine istu grešku?
Na neke od ovih pitanja Radio Jadran je dobio odgovore u lokalnoj samouopravi, preko pr službe.
– U Opštini Herceg Novi u toku je analiza radnih mjesta, na osnovu koje će se krenuti u reorganizaciju i izradu nove sistematizacije. Ovim poslom obuhvaćeno je i utvrđivanje specifičnih kvalifikacija i potreba kada su u pitanju rukovodeći kadrovi, u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima. Zakonom nije propisan vremenski rok za obavljanje poslova vršioca dužnosti – objašnjavaju u Opštini.
Dodaju da će Konkursi kojima će rukovodeći kadrovi prestati da obavljaju poslove vršioca dužnosti biti raspisani nakon što analiza radnih mjesta i stručnih kvalifikacija za pojedine službe i ustanove pokaže najbolje opcije za realizaciju takvih aktivnosti.
– Privredna društva čiji je osnivač Opština imaju određenu samostalnost u svom poslovanju, tako da je Zakonom regulisano da se izborom rukovodećih kadrova bave njihovi Upravni odbori. Nije u interesu ni lokalnih vlasti niti grada da se pitanje lokalnih funkcionera rješava na neadekvatan i nedovoljno pripremljen način, pa smo upravo iz tih razloga i ušli u analizu radnih mjesta.
Iz lokalne uprave dalje objašnjavaju da osim što ne predviđaju vremenske okvire za trajanje vd stanja, zakonski propisi omogućavaju i da funkcija vršioca dužnosti ne mora nužno biti prekinuta, ukoliko se pokaže da je takvo stanje održivo i da obezbjeđuje nesmetan rad nekog pravnog lica.
– U skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, funkcioneri nakon prestanka dužnosti imaju pravo da u periodu od jedne godine kao neraspoređeni primaju platu u visini posljednje isplaćene zarade. Ukoliko se ukaže potreba i ispune zakonske norme, nakon isteka tog jednogodišnjeg perioda, funkcioner ponovo može biti imenovan na neku od javnih funkcija – zaključuju u izvršnoj vlasti Novog.

6 Komentari

 1. z lokalne uprave dalje objašnjavaju da osim što ne predviđaju vremenske okvire za trajanje vd stanja, zakonski propisi omogućavaju i da funkcija vršioca dužnosti ne mora nužno biti prekinuta, ukoliko se pokaže da je takvo stanje održivo i da obezbjeđuje nesmetan rad nekog pravnog lica.
  MOLIM? KO POTPISUJE OVU IZJAVU?
  KO VAM TUMACI ZAKONE???
  0  0
 2. Nije tacno da zakon ne odredjuje dokle moze trajati v.d.stanje ..do godinu dana,osim ako je vandredno stanje.Cuveni Skataric poceo da spinuje istinu.
  0  0
 3. Neka se predstavi pravnik koji je ovo izjavio i neka kaze na koje clanove Zakona se pozvao. PR moze pricati sto hoce ali neka neko preuzme odgovornost za ove izjave.
  0  0
 4. Visak treba poslati doma. A rukovodioce i sefice iz bivsr vlasti maknuti da ne podmecu noge ovima kojo bi stvarno da nrsto rade. Imate u opstinskim preduzecima ljude koji su podobni svakoj vlasti ako ne politicki onda rodbinski. I tako traju.
  0  0

Ostavite komentar

*

code