Rekonstruisano paraglajding poletište „Dizdarica“

Rekonstruisano paraglajding poletište „Dizdarica“

2
Podijeli

Paraglajding klub „Adriafly“, od 2011. godine, kada je kao malobrojni hercegnovski sportski klub izgradio paraglajding poletište “Dizdarica”, do danas nije bio u prilici polijetati lakše i sigurnije. U klubu su prošle godine odlučili da obnove poletište da bi povećali aktivnosti, a istovremeno i sve podigli na kvaliteniji i bezbjedniji nivo.

„Adriafly“ je projekt rekonstrukcije započeo uz dogovor sa Agencijom za Civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

Picerija i restoran

– Ostvaren je još jednom velikom podrškom Turističke organizacije Herceg Novi, čiji zaposleni uviđaju naš potencijal i znaju šta to paraglajding kao dio moderne avanturističko – turističke ponude, donosi i treba da donese našem gradu. Vlasnik građevinske firme “Kameno D.O.O.” , lokalni mještanin, Draško Mandić, kao i njegov kolega Vlado Hajrović, su razumjeli koji uslovi na poletnoj stazi su potrebni za dobru bezbjednost polijetanja. Zato su profesionalno, nesebičnim angažovanjem, danima radili u našem interesu. Tokom 5 dana nasuli su oko oko 500m3 materijala, a zatim virtuoznim mašinskim radom uradili i poravnali novu poletnu stazu – priča za Radio Jadran, sekretar Paraglajding kluba “Adriafly”, Dušan Stevović.

Kada je “Kameno D.O.O.” završila mašinske radove, na rekonstruisanom poletištu, proteklog vikenda, se okupila složna letačka ekipa od 15 ljudi. Najvećim dijelom iz bratskih klubova Trebinja, Dubrovnika i Herceg Novog. Zajedno, uz pomoć mladog naraštaja, tokom jednodnevne radne akcije po novoj poletnoj površini raširili su zemlju i posijali planinsku travu.

Nakon uspješno završenog posla uslijedilo je dobro druženje uz piće i roštilj, priča Stevović. Na žalost, slobodnog vremena za letjenje ovaj put nije bilo.

Proteklih dana na poletištu “Dizdarica” na Žlijebskoj Lastvi, i na sletištu “Opačica” u Zelenici, su postavljene i nove informacione table, za turiste i goste, koji namjeravaju da koriste ovo letilište.

Novost je i to, da pored toga što se klub od nedavno nalazi na sajtu TO Herceg Novi (www.hercegnovi.travel/listing/paraglajding/ ), u završnoj je fazi izrade svog, unapređenog veb-sajta, koji će sadržati sve potrebne informacije o klubu i paraglajding sportu u Hereg Novom. Uz pomoć kamere instalirane na poletištu, na sajtu će se stalno moći pratiti i živa slika sa pogledom na zaliv.

Stevović je zahvalan na podršci svima koji im pomažu, kako bi što više ljudi imalo priliku poletjeti sa Orjena i uživati u pogledu na Boku i prelijepi grad. Podsjeća na da Vinčijev citat:

“Kad jednom osjetiš let, ići ćeš zemljom, očiju uprtih u nebo zauvijek, tamo gdje si bio i tamo gdje želiš da se vratiš”

„Adriafly“ je klub registrovan 2008. godine i otada u Herceg Novom počinje organizovano letjenje padobranom, iako je i ranije bilo pojedinaca koji su se bavili ovim sportom.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code