Rekonstrukcija Mamule nova tačka u evropskoj kulturnoj ruti, u toku izrada glavnog...

Rekonstrukcija Mamule nova tačka u evropskoj kulturnoj ruti, u toku izrada glavnog projekta

1
Podijeli

Projekat rekonstrukcije ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula koji realizuje kompanija OHM Mamula Crna Gora može biti buduća tačka u evropskoj kulturnoj ruti FORTE CULTURA®, ocijenili su stručnjaci za fortifikacionu baštinu. Oni su u okviru pilot studijske ture za eskperte Evrope tokom ove sedmice boravili u Crnoj Gori, saopštavaju iz kompanije OHM Mamula.

Turu organizuje dr ing. Hans-Rudolf Nojman /Neumann/ potpredsjednik regionalnog udruženja ECCOFORT (Evropski centar za saradnju za fortifikacionu baštinu) i član ICOMOS-a za Njemačku. U Crnoj Gori domaćin evropskim ekspertima je NVO Expeditio iz Kotora. Ovih dvanaest učesnika ture su stručnjaci za tvrđave i članovi različitih nacionalnih udruženja za tvrđave u Njemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji, Belgiji i Ukrajini.

Picerija i restoran

– Grupa je tokom krstarenja zalivom obišla ostrvo Lastavica na kojoj je tvrđava Mamula i imala priliku da vidi postojeće stanje zgrada i prirodnog okruženja. Nakon upoznavanja sa planovima i maketom budućeg izgleda ostrva i tvrđave u prostorijama kompanije OHM Mamula, članovi grupe divili su se pažljivom planiranju cjelokupnog projekta, pogotovo reverzibilnošću novih arhitektonskih konstrukcija. Nova, adekvatna funkcija stare tvrđave uvijek je garancija za očuvanje istorijske baštine. Ono što jeste i ostaje je da će stara građevinska struktura biti prepoznatljiva – navode iz kompanije uz tvrdnju da je grupa bila impresionirana svim istraživanjima koja su obavljena prije početka restauracije zgrade,“ jer pažljivo istraživanje i planiranje pomažu da se uštede vrijeme i novac“. Takođe, grupa je izrazila nadu da će svi memorijalni aspekti koji proizlaze iz tužne istorije Drugog svjetskog rata biti uzeti u obzir.

– Projekat ostrva Mamula može biti buduća tačka u evropskoj kulturnoj ruti FORTE CULTURA®, ukoliko bude moguće razmotriti sve planirane aspekte u predstojećoj realizaciji projekta. Članovi studijske grupe pohvalili su činjenicu da će tvrđava, čak i nakon završetka svoje nove funkcije, biti otvorena za javnost i dostupna svima, prenio je utiske članova grupe dr Nojman.
Glavni cilj ove posjete evropskih stručnjaka je otvaranje istorijskih utvrđenja u Crnoj Gori za razvoj turizma i bolje promovisanje na evropskom nivou.

Kako su saopštili iz Expeditia, posjeta je dio studijske ture između Sarajeva i Podgorice radi upoznavanja sa različitim vrstama utvrđenja, razmjene profesionalnih iskustava između kolega profesionalaca, razmatranja buduće saradnje, posebno sa zainteresovanim ljudima iz tri balkanske zemlje i drugih evropskih zemalja, kao i podnošenja predloga i razmatranje mogućnosti za proširenje Evropske kulturne rute FORTE CULTURA® na Jugoistočnu Evropu.

– Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz Glavni projekat koji se trenutno izrađuje u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa – ističu u OHM Mamula.

Planom restauracije i konzervacijom biće izgrađen „boutique“ hotel&spa visoke klase sa 33 sobe, memorijalni muzej, četiri ugostiteljska objekta, bazeni, klub za vodene sportove na nemotorni pogon sa neophodnom infrastrukturom.

– Sve dosadašnje pripremne aktivnosti na ostrvu Lastavica i tvrđavi Mamula urađene su uz konsultacije sa nadležnim institucijama čiji predstavnici su u potpunosti informisani o statusu i izradi tehničke dokumentacije i boravili su na ostrvu u različitim fazama istraživanja koje sprovodi međunarodni stručni tim kompanije OHM Mamula Montenegro.

Zahvaljujući urađenim studijama – Projektu zatečenog stanja i Programu konzervatorsko-restauratorskih radova, kao i istraživanjima dostupne istorijske i arhivske građe, kompanija OHM Mamula Montenegro posjeduje kompletnu dokumentaciju o utvrđenju i ostrvu koja postoji. Dio te dokumentacije svakako će naći mjesto u Mamula istorijskoj i memorijalnoj galeriji – tvrdi investitor.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code