Rekonstrukciju crkve Svetog Franja finansiraju kotorska Opština i Biskupija

Rekonstrukciju crkve Svetog Franja finansiraju kotorska Opština i Biskupija

801
0
Podijeli

Foto: Skala Radio

Ugovor o sufinansiranju rekonstrukcije crkve Svetog Franja za potrebe biblioteke potpisali su danas  predsjednik Opštine Kotor dr Aleksandar Stjepčević, predstavnik Kotorske Biskupije don Pavao Medač i sekretar Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Nenad Vukadinović. O tome je prethodno u maju saglasnost dala Skupština opštine Kotor u skladu sa Programom zaštite i očuvanja Područja Kotora za 2016. godinu.

Ukupna vrijednost investicije koja je predviđena za kompletan projekat rekonstrukcije iznosi oko 450.000 eura, od čega Opština Kotor sufinansira 87.904 eura, za potrebe postavljanja opreme i izvođenja radova na termo – tehničkim instalacijama u objektu i biblioteci.

Picerija i restoran

Predsjednik opštine, dr Stijepčević, posebno je ukazao na značaj očuvanja i zaštite kulturne baštine, kao i kulturnih dobara, kao što je crkva Svetog Franja, kroz realizaciju zajedničkih projekata, kako sa Biskupijom, tako i sa drugim suinvestitorima, radi zaštite područja Kotora.

Don Pavao Medač, naveo je da je obnova crkve Svetog Franja bila dugogodišnja želja Biskupije, imajući u vidu dug period u kome se ovaj objekat nalazio u ruševnom stanju, a posebno iz razloga i potrebe i želje da se sakupi na jednom mjestu bogat bibliotečki fond Biskupije.

Kotorska Biskupija je započela aktivnosti na obnovi crkve Svetog Franja, radi zbrinjavanja veoma vrijednog i obimnog bibliotečkog fonda Biskupije još prije sedam godina. Ona baštini knjige još od šesnaestog vijeka. Kada završi rekosntrukcija zainteresovani građani i pravna lica će imati mogućnost nesmetanog korišćenja bibliotečkog fonda. Uslijediće i obnova, zaštita i konzervacija knjiga, kako bi bile sačuvane i dostupne javnosti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code