REMORKER I DALJE NA DNU MORA IZMEĐU RISNA I PERASTA, A ULJE?

REMORKER I DALJE NA DNU MORA IZMEĐU RISNA I PERASTA, A ULJE?

93
0
Podijeli

risan2Stari vojni remorker koji je prošlog četvrtka potonuo kod Risna još uvijek se nalazi na istoj lokaciji, na dnu mora. Kako je Radiju Jadran kazao v.d. direktor Uprave pomorske sigurnosti iz Bara, Vladan Radonjić, njihove službe juče su obišle teren, no zbog loših vremenskih uslova nisu bili u mogućnosti da ustanove da li se ulje i dalje izliva. On je naveo da sve što su za sada uspjeli da urade jeste da promijene branu kako se ulje ne bi dalje širilo.
“Bijelu branu, koja se u krugu od oko 100 m nalazila oko remorkera izvadili smo i zamijenili. Ona je spakovana u plastične kese i biće uništena kao zauljeni otpad. Na njenom mjestu sada je velika okeanska koja bi trebalo da spriječi eventualno dalje isticanje ulja iz remorkera” – istakao je Radonjić.

Lučki kapetan kapetanije u Kotoru, Bruno Brkanović je takođe našem našem radiju potvrdio da svakog dana obilaze lokalitet, ali ako je suditi prema riječima vlasnika remorkera – skoro svo ulje iz remorkera pokradeno je još dok je on bio u Tivtu. Kako kaže Brkanović, vlasnik tvrdi da su u remorkeru ostale neznatne količine nafte i ulja, no to će se tek naknadno utvrditi. Potonuli remorker mogao bi da ostane u moru tri mjeseca od potapanja, ukoliko vlasnik ne podnese zahtjev za vađenje Lučkoj kapetaniji.
“Zakon o pomorskoj i unutrašnjoj plovidbi kaže da ukoliko vlasnik plovila ne podnese prijavu za vađenje u roku od 90 dana, Lučka kapetanija onda ima pravo da ga izvadi. Mi radimo po zakonu i moramo sačekati da prođu tri mjeseca”.
Remorker je bio na vezu između Risna i Perasta i odavno nije u funkciji, a kako je došlo do potonuća samo se nagađa.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code